Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa26 abril 2022Representation in Spain – Barcelona4 min read

Set investigadors que treballen en centres de recerca de Catalunya i una de les Illes Balears reben una subvenció avançada del Consell Europeu de Recerca

  • En total 253 investigadors capdavanters han estat guardonats amb més de 624 milions d’euros

 

El Consell Europeu de Recerca (CER) ha anunciat avui els guanyadors de la convocatòria de subvencions avançades de 2021. El finançament, d’un valor total de 624,6 milions d’euros, anirà destinat a 253 investigadors capdavanters d’arreu d’Europa.  La feina d’aquests investigadors ha d’aportar nous coneixements en àmbits molt diversos, com ara l’ús de les matemàtiques per millorar la manera en què es fan servir els antibiòtics i la quimioteràpia, la protecció de la biodiversitat de les illes, l’estudi de l’alba còsmica, o entendre com es modifiquen els sons de les llengües amb el temps. Entre els investigadors seleccionats n’hi ha set que treballen en centres de recerca i universitats catalanes: Institut Hospital del Mar d’investigacions mèdiques, UPF (2), UAB (3) I EL Centre de Recerca en Economia Internacional. També hi ha una investigadora seleccionada que treballa a l’Institut Mediterrani d’Estudis avançats de la Universitat de les Illes Balears- CSIC.

 

Les subvencions avançades del CER estan concebudes per donar suport a científics i investigadors d’alt nivell de qualsevol camp en una etapa de la seva carrera en què ja s’han establert com a líders de recerca i compten amb un historial reconegut d’èxits en aquest àmbit.

 

Mariya Gabriel, comissària europea d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, ha declarat: «Les subvencions avançades del Consell Europeu de Recerca donen suport a investigadors innovadors arreu d’Europa. Brinden al nostre talent la possibilitat de fer realitat les seves idees creatives. La seva feina pionera contribueix a resoldre els reptes socials, econòmics i ambientals més peremptoris.»

 

La presidenta del Consell Europeu de Recerca, Maria Leptin, ha declarat: «L’enhorabona als nous beneficiaris de l’última ronda de subvencions avançades del CER! En seguir la seva curiositat científica, aquests investigadors experts eixamplen les fronteres del nostre coneixement en un ventall ampli de camps. Finançar aquesta mena de recerca d’avantguarda és fonamental perquè Europa es mantingui al capdavant de la ciència.»

 

Ubicació dels investigadors

 

Els futurs beneficiaris de les subvencions desenvoluparan els seus projectes en universitats i centres de recerca de vint-i-un estats membres de la UE i d’altres països associats. Els investigadors que treballen a Alemanya (61 subvencions), el Regne Unit (45)*, els Països Baixos (27) i França (26) encapçalen la classificació per països.

 

Nacionalitat i gènere dels investigadors

 

Les convocatòries del CER estan obertes als investigadors de qualsevol nacionalitat; en aquesta ronda han obtingut finançament sol·licitants de vint-i-vuit nacionalitats diferents. El 20,8 % de les 1 735 sol·licituds presentades eren d’investigadores. La proporció de dones entre el personal investigador guardonat amb una subvenció avançada ha augmentat de manera sostinguda i ha passat del 10 % el 2014 a més del 25% en l’última convocatòria.

 

Oportunitats laborals

 

A banda de reforçar la base de coneixement d’Europa, els nous projectes de recerca també ajudaran a crear 2 300 llocs de treball nous per a becaris de postdoctorat, estudiants de doctorat i altres membres del personal dedicat a la recerca.

 

Gràfics i exemples de les propostes guanyadores

 

 

Llista dels investigadors seleccionats per rebre finançament:

 

 

Investigadors del Regne Unit

 

Les dades estadístiques i la llista de sol·licituds guardonades són provisionals. L’Acord de Comerç i Cooperació entre la Unió Europea i el Regne Unit preveu la possibilitat d’associar el Regne Unit al programa actual de la UE per al finançament de la recerca i la innovació, conegut com a Horitzó Europa, a reserva de l’aprovació del Protocol. Atès que fins ara aquest Protocol no s’ha adoptat, el Regne Unit encara es considera «no associat» a Horitzó Europa. Les propostes seleccionades de candidats establerts en un país que estigui en procés d’associació a Horitzó Europa només podran rebre finançament si l’acord d’associació a Horitzó Europa pertinent és vigent en el moment de la signatura del conveni de subvenció. No obstant això, els candidats seleccionats la institució amfitriona dels quals es troba al Regne Unit poden rebre finançament si es traslladen a una institució amfitriona ubicada en un dels països d’Horitzó Europa.

 

Detalls

Data de publicació
26 abril 2022
Autor
Representation in Spain – Barcelona