Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa29 març 2022Representation in Spain – Barcelona4 min read

«Stand Up For Ukraine»: ara el sector privat pot fer donacions en espècie a través d’un nou sistema

En el marc de la campanya de suport a Ucraïna «Stand Up For Ukraine» (Acció per Ucraïna), la Comissió Europea ha creat un nou sistema per canalitzar les donacions en espècie del sector privat a Ucraïna, Moldàvia i els estats membres veïns de la UE, per ajudar a satisfer les necessitats dels desplaçats interns i els refugiats.

La UE coordinarà l’entrega de donacions en espècie a gran escala d’articles bàsics com ara medicaments, vacunes, material sanitari, tendes i mantes d’emergència.

Les entregues es duran a terme en cooperació amb les autoritats belgues de protecció civil mitjançant el Mecanisme de Protecció Civil de la UE.

Aquestes donacions podran ajudar a pal·liar el risc d’epidèmies i protegir els més vulnerables, en particular les criatures. L’Autoritat de Preparació i Resposta davant d’Emergències Sanitàries de la UE (HERA) contribuirà al Mecanisme de Protecció Civil de la UE amb l’aportació de vacunes infantils i altres subministraments mèdics essencials gràcies a l’ajuda de la indústria farmacèutica i els ministeris de salut.

La Fundació Sanofi contribueix a aquest esforç amb una donació de 200 000 vacunes contra la diftèria i el tètanus per a Ucraïna. Unes altres 68 000 aniran a Txèquia, Eslovàquia i Moldàvia mitjançant el Mecanisme de Protecció Civil de la Unió. 

Les empreses també poden optar per donar altres articles que millorin les condicions dels desplaçats interns i dels refugiats, com ara ordinadors portàtils.

Com funciona? 

La Comissió està en contacte directe amb les autoritats de protecció civil d’Ucraïna i dels països veïns i rep contínuament informació actualitzada de les necessitats urgents sobre el terreny.

Les entitats privades que vulguin fer donacions poden posar-se en contacte amb la Unió Europea per correu electrònic: ECHO-private-donationsatec [dot] europa [dot] eu (ECHO-private-donations[at]ec[dot]europa[dot]eu).

  • Un cop es rebin les ofertes de donacions per part d’entitats privades, la Comissió les avalua  juntament amb els països sol·licitants d’ajuda per tal d’acoblar-les a les necessitats. D’aquesta manera es garanteix que es doni prioritat a les necessitats més peremptòries.
  • L’empresa privada rep un correu electrònic d’acceptació amb instruccions per a l’entrega del material a un magatzem temporal.
  • A partir d’aquí, la Comissió organitzarà i finançarà l’entrega del material als centres logístics de Polònia, Romania o Eslovàquia.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha declarat: «El coratjós poble d’Ucraïna necessita la nostra ajuda i la necessita ara. Posem en marxa aquest nou sistema de donació dins del nostre esforç global per ajudar els 13 milions de persones que s’han vist forçades a deixar casa seva per fugir de les bombes de Putin. “Stand Up for Ukraine” busca recaptar finançament per ajudar els refugiats però també per dur-los els articles que tant necessiten en aquest moments difícils: vacunes per a les criatures, medicaments o tendes, per exemple. La comunitat internacional fa costat a Ucraïna.»

El comissari de Gestió de Crisis, Janez Lenarčič, ha declarat: «La guerra d’Ucraïna ha generat unes necessitats enormes sobre el terreny i la Unió Europea aprofita tota la seva capacitat de protecció civil per proporcionar assistència als ucraïnesos. Obrim nous canals perquè el sector privat pugui fer donació d’ajuda per a Ucraïna per mitjà de la Unió Europea. De la coordinació i el transport segur se n’encarrega el Mecanisme de Protecció Civil de la UE, en estreta col·laboració amb les autoritats belgues de protecció civil.»

La comissària de Salut i Seguretat Alimentària, Stella Kyriakides, ha afegit: «La resposta sanitària és un element vital del nostre suport a Ucraïna i els països que hi limiten. Em congratulo d’anunciar que, gràcies a la feina que hem fet amb l’Autoritat de Preparació i Resposta davant d’Emergències Sanitàries (HERA), hem garantit la disponibilitat de vacunes fonamentals per protegir els qui fugen de la brutal invasió russa, en particular els més vulnerables i les criatures.»

 

Rerefons

«Stand Up for Ukraine» és una campanya internacional iniciada per la presidenta Von der Leyen i el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, en col·laboració amb l’organització d’activisme social Global Citizen, per ajudar a cobrir les necessitats de les persones desplaçades i refugiades.

La campanya pretén mobilitzar governs, institucions, artistes, empreses i ciutadans perquè aportin suport financer per a la tasca humanitària que es du a terme a Ucraïna i els països limítrofs.

Tothom pot actuar i fer una donació a la pàgina de la campanya «Stand Up for Ukraine». La campanya culminarà el 9 d’abril amb una conferència de donants presentada per la presidenta Von der Leyen i el primer ministre Trudeau.

Advertiment legal: agrairem que s’abstinguin d’enviar ofertes comercials de venda a l’adreça electrònica indicada.

 

Més informació

Fitxa informativa: Mecanisme de Protecció Civil de la UE

Fitxa informativa: rescEU:

Fitxa informativa: Centre de Coordinació de la Resposta a Emergències

Detalls

Data de publicació
29 març 2022
Autor
Representation in Spain – Barcelona