Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa5 setembre 2023Representation in Spain – Barcelona4 min read

Subvencions d’inici de l’ERC: concedits més de 628 milions d’euros a 400 investigadors destacats

El Consell Europeu de Recerca (ERC, per les seves sigles en anglès) ha anunciat la concessió de 400 subvencions d’inici a joves científics i experts universitaris d’arreu d’Europa, entre els quals, 13 investigadors de centres de recerca catalans.

Les subvencions, que sumen un total de 628 milions d’euros, finançaran recerca d’avantguarda en un ampli ventall de disciplines, des de la medicina i la física fins a les ciències socials i les humanitats. Serviran per ajudar investigadors que es troben en la fase inicial de la seva carrera a posar en marxa el seu propi projecte, formar un equip i treballar en les seves millors idees.

Aquest finançament, provinent del programa Horitzó Europa de la UE, s’invertirà en projectes científics de totes les disciplines de la recerca. Per exemple, un geoquímic dels Països Baixos estudiarà l’atmosfera de Venus per entendre més bé l’habitabilitat fora de la Terra; una enginyera informàtica d’Alemanya busca fer la realitat virtual més inclusiva per a les persones amb discapacitat física; una genetista del Regne Unit vol analitzar els paràsits que provoquen la malària; i un investigador d’Israel analitzarà l’ús que es dona als algoritmes en l’entorn laboral per supervisar els treballadors.

La presidenta de l’ERC, Maria Leptin, ha declarat: «La nostra missió comporta, entre altres coses, donar al talent que es troba en la fase inicial de la seva carrera la independència necessària per dur a terme projectes de recerca ambiciosos sorgits de la curiositat que poden transformar el nostre futur. Aquesta última convocatòria de subvencions d’inici ha registrat la proporció més alta fins ara de dones guardonades, i espero que continuï creixent. L’enhorabona a tots els guanyadors i molta sort en el seu camí de descoberta!»

Els candidats que han estat seleccionats en aquesta convocatòria duran a terme els seus projectes en universitats i centres de recerca de 24 països europeus, entre els quals destaquen els que concentren un nombre més gran de projectes: Alemanya (87), França (50), Països Baixos (44) i el Regne Unit (32). Els guanyadors provenen tant d’Europa com d’arreu del món i hi ha 44 nacionalitats representades, en especial alemanys (66 investigadors o investigadores), italians (57), francesos (32) i britànics (24). Catorze europeus que actualment treballen als Estats Units duran a terme els seus projectes finançats per l’ERC a Europa.

Aquesta convocatòria va atreure més de 2 696 propostes, que han avaluat tribunals formats per investigadors reputats d’arreu del món. La taxa d’èxit global ha estat del 14,8 %. Es preveu que les subvencions creïn més de 2 600 llocs de treball per a investigadors postdoctorals, estudiants de doctorat i altres categories de personal en les institucions amfitriones dels projectes.

Un 43 % de les subvencions han anat a parar a investigadores, per sobre del 39 % del 2022. Des del 2007, les subvencions d’inici han atret més de 58 000 sol·licituds. En aquest temps, el nombre de propostes presentades per dones ha passat de suposar el 30 % del total a representar-ne el 40 %, aproximadament.

Les dades estadístiques i la llista de sol·licituds guardonades són provisionals. L’Acord de Comerç i Cooperació entre la Unió Europea i el Regne Unit permet d’associar el Regne Unit al programa actual de la UE per al finançament de la recerca i la innovació —Horitzó Europa— a reserva de l’aprovació d’un Protocol. Atès que aquest Protocol encara no s’ha adoptat, el Regne Unit encara es considera «no associat» a Horitzó Europa. Per tant, les propostes seleccionades de candidats establerts en un país que estigui en procés d’associació a Horitzó Europa només podran rebre finançament si l’acord d’associació a Horitzó Europa corresponent és vigent en el moment de la signatura del conveni de subvenció. No obstant això, els candidats seleccionats la institució amfitriona dels quals es trobi al Regne Unit podran rebre finançament si es traslladen a una institució amfitriona ubicada en un dels països associats.

 

Més informació:

Comunicat de premsa de l’ERC

Exemples de projectes que es finançaran

Dades estadístiques

Llista de tots els investigadors guardonats

 

Informació sobre l’ERC

L’ERC, creat per la Unió Europea el 2007, és la primera entitat europea en finançament de l’excel·lència en la recerca de frontera. Concedeix finançament a investigadors creatius, siguin de la nacionalitat que siguin i tinguin l’edat que tinguin, perquè duguin a terme projectes arreu d’Europa. L’ERC concedeix quatre menes de subvencions: subvencions d’inici, de consolidació, avançades i de sinergia. A més, gràcies a les seves subvencions de prova de concepte, l’ERC ajuda els beneficiaris d’una subvenció a tancar la bretxa que hi ha entre la seva recerca capdavantera i les fases inicials de la comercialització. L’ERC està dirigit per un òrgan de govern independent, el consell científic. Des del novembre de 2021, la presidenta de l’ERC és Maria Leptin. El pressupost global de l’ERC per al període 2021-2027 és de més de 16 000 milions d’euros, que provenen del programa Horitzó Europa, que actualment és responsabilitat de la vicepresidenta executiva de la Comissió Margarete Vestager.

Trobareu tots els comunicats de la Representació de la Comissió Europea a la sala de premsa del web de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona.

Detalls

Data de publicació
5 setembre 2023
Autor
Representation in Spain – Barcelona