Ir al contenido principal
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicado de prensa1 de julio de 2020

Suport de la Comissió Europea a l’ocupació juvenil: un pont cap a l’ocupació de la propera generació

1 de juliol de 2020

La Comissió Europea ha presentat avui un seguit de mesures per donar als joves l’oportunitat de desenvolupar tot el seu potencial, configurar el futur de la UE i donar una empenta a la transició verda i digital. El virus del coronavirus ha posat en evidència com n’és de difícil la integració de molts joves en el mercat laboral. Hem d’actuar de seguida. Ara és el moment d’enfocar tota la nostra atenció en la generació que ens segueix.

La Comissió vol aprofitar aquesta oportunitat per empeltar la transició verda i digital en l’ADN de les polítiques europees adreçades al jovent i en les de foment de l’ocupació. Amb l’instrument NextGenerationEU i el futur pressupost de la UE la Comissió ja ha proposat diverses maneres de finançar l’ocupació juvenil. Ara correspon als estats membres de donar prioritat a aquestes inversions. Cal destinar un mínim de 22 000 milions d’euros a l’ocupació juvenil.

«Mai ha tingut tanta importància com en aquesta època de crisi haver d’ajudar els joves europeus a trobar feina i a prosperar. Proposem solucions clares i concretes perquè el nostre jovent tingui les oportunitats professionals que mereix. Les propostes que avui hem aprovat també inclouen el finançament de què disposa la UE per ajudar els estats membres a impulsar l’ocupació juvenil. Invertint en el jovent d’avui dia contribuirem a crear un mercat laboral competitiu, resilient, inclusiu i de futur», ha declarat avui el vicepresident executiu europeu responsable de la cartera anomenada Economia al Servei de la Gent, Valdis Dombrovskis.

«És hora de fer unes reformes que són molt necessàries per donar suport als joves. Hem de fer tots els esforços possibles pels milions de joves graduats que s’incorporen al mercat laboral. Els nostres joves es mereixen les millors oportunitats possibles per desenvolupar tot el seu potencial», ha declarat avui també el comissari d’Ocupació i Drets Socials, Nicolas Schmit.

Suport a l’ocupació juvenil: un pont cap a les feines de la propera generació

El paquet de suport a l’ocupació juvenil s’articula a l’entorn de quatre eixos que, plegats, proporcionaran un pont cap a les feines de la propera generació:

  • La Garantia juvenil va ser creada el 2013 per la UE i d’aleshores ençà ha permès que s’incorporessin al mercat laboral uns 24 milions de joves; l’actual proposta de la Comissió de recomanació del Consell relativa al pont cap a les feines de la propera generació millora la Garantia juvenil i la cobertura dels joves vulnerables d’arreu de la UE, que ara abasta els joves compresos entre els 15 i els 29 anys; aquesta proposta de recomanació del Consell manté el compromís que qualsevol jove s’apunti a la Garantia juvenil rebrà una oferta de feina, educació, aprenentatge o formació en un termini de quatre mesos; a més, el pont cap a les feines de la propera generació serà més inclusiu per evitar qualsevol mena de discriminació i tindrà més cura dels grups més vulnerables, com ara els joves pertanyents a minories racials o ètniques, els joves amb discapacitat o els joves que viuen en zones urbanes allunyades o desafavorides; a més, es vincularà a les necessitats de les empreses, proporcionarà les competències necessàries, especialment les que tenen a veure amb la transició verda i amb la transició digital, i oferirà formacions breus, assessorament, orientació i tutories.
  • L’objectiu de la proposta de la Comissió de recomanació del Consell en matèria d’educació i formació professionals és aconseguir que els sistemes siguin més moderns, més atractius, més flexibles i més adequats a l’economia digital i verda; una formació professional més àgil i més centrada en l’alumne prepararà els joves per accedir a la seva primera feina i oferirà més oportunitats als adults per millorar o canviar de feina; a més, ajudarà els proveïdors d’educació i formació professional a esdevenir centres d’excel·lència professional que alhora donin suport a la diversitat i a la integració.
  • El nou impuls a la formació d’aprenents beneficiarà tant els empresaris com els joves i oferirà mà d’obra qualificada a una àmplia gamma de sectors; l’Aliança europea per a la formació d’aprenents ja ha publicat més de 900 000 ofertes de feina; la nova Aliança promourà les coalicions nacionals, donarà suport a les pimes i millorarà la participació dels interlocutors socials, com ara sindicats o organitzacions empresarials; l’objectiu de tot plegat és donar suport ara mateix a totes les ofertes d’aprenentatge perquè els aprenents a qui ara puguem oferir una formació seran d’aquí pocs anys els treballadors més qualificats.
  • Les mesures addicionals de suport a l’ocupació juvenil inclouen a curt termini incentius a l’ocupació i a la creació d’empreses i a mitjà termini més incentius a l’adquisició de competències i a la creació de xarxes de joves emprenedors i de centres de formació interempresarials.

Trobareu més informació sobre cadascuna d’aquestes mesures en aquest qüestionari adjunt.

La Comissió demana als estats membres que intensifiquin el seu suport a l’ocupació juvenil fent ús de tot el finançament disponible en el marc de l’instrument NextGenerationEU i en el futur pressupost de la UE. Per exemple, la UE pot ajudar a finançar:

  • Subvencions per crear empreses i préstecs per a joves emprenedors, sistemes de tutoria i vivers o incubadores d’empreses.
  • Bonificacions a les pimes que contractin aprenents.
  • Formacions per adquirir les noves competències que demana el mercat laboral.
  • Desenvolupament de competències dels serveis públics d’ocupació.
  • Formació en gestió de carreres en l’educació formal.
  • Inversions en tecnologies i infraestructures d’aprenentatge digital.

Rerefons

Durant la crisi financera mundial del 2008 la desocupació juvenil va passar del 16 % del 2008 al 24,4 % del 2013. A partir d’aleshores, les xifres van anar baixant fins a mínims històrics del 14,9 % justament abans no esclatés la pandèmia. Tot i així, la desocupació juvenil sempre ha representat més del doble de la desocupació general. Les últimes xifres mostren que el mes d’abril del 2020 la desocupació juvenil a la UE se situava en el 15,4 %. La por és molt estesa que siguem a les portes d’una altra enfilada important.

Els estats membres disposen d’un important finançament de la UE per dur a terme les reformes que encapçalen les iniciatives que avui presentem. El Fons social europeu plus serà un recurs financer clau de la UE per donar suport a l’aplicació de les mesures de suport a l’ocupació juvenil. A més, dins del pla de recuperació econòmica per a Europa, el Mecanisme de recuperació i resiliència i el REACT-UE proporcionaran més suport financer per a l’ocupació juvenil.

Més informació

Preguntes & respostes sobre el suport a l’ocupació juvenil: Un pont cap a l’ocupació de la propera generació

Fitxa informativa sobre el suport a l’ocupació juvenil

Comunicació «Suport a l’ocupació juvenil: un pont cap a l’ocupació de la propera generació»

Proposta de la Comissió de recomanació del Consell relativa al pont cap a l’ocupació de la propera generació: millora de la Garantia juvenil

Proposta de la Comissió de recomanació del Consell sobre educació i formació professionals

Fitxa informativa sobre educació i formació professionals

Seguiu @Valdis Dombrovskis i @Nicolas Schmit a Twitter.

Subscriviu-vos al Butlletí electrònic gratuït de la Comissió Europea sobre ocupació, afers socials i inclusió.

Detalles

Fecha de publicación
1 de julio de 2020