Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article5 setembre 2023Representation in Spain – Barcelona2 min read

Tretze investigadors de set centres catalans, entre els seleccionats per rebre les ajuts Starting del Consell Europeu de Recerca

El Consell Europeu de Recerca ha anunciat la concessió de 400 ajuts Starting a joves científics i experts universitaris d’arreu d’Europa,  entre els quals hi ha dotze investigadors que treballen en centres de recerca catalans.

Subvencions d’inici de l’ERC
Photo credit © Getty images

Les subvencions d’aquesta convocatòria, que sumen un total de 628 milions d’euros, finançaran recerca d’avantguarda en un ampli ventall de disciplines, des de la medicina i la física fins a les ciències socials i les humanitats. Serviran per ajudar investigadors que es troben en la fase inicial de la seva carrera a posar en marxa el seu propi projecte, formar un equip i treballar en les seves millors idees.

Aquest finançament, provinent del programa Horitzó Europa de la UE, s’invertirà en projectes científics de totes les disciplines de la recerca. Per exemple, un doctor de Barcelona que estudiarà l’epidemiologia de la tuberculosi subclínica; una enginyera informàtica d’Alemanya busca fer la realitat virtual més inclusiva per a les persones amb discapacitat física; una genetista del Regne Unit vol analitzar els paràsits que provoquen la malària; i un investigador d’Israel analitzarà l’ús que es dona als algoritmes en l’entorn laboral per supervisar els treballadors.

La presidenta de l’ERC, Maria Leptin, ha declarat: «La nostra missió comporta, entre altres coses, donar al talent que es troba en la fase inicial de la seva carrera la independència necessària per dur a terme projectes de recerca ambiciosos sorgits de la curiositat que poden transformar el nostre futur. Aquesta última convocatòria de ajuts Starting ha registrat la proporció més alta fins ara de dones guardonades, i espero que continuï creixent. L’enhorabona a tots els guanyadors i molta sort en el seu camí de descoberta!»

Els candidats que han estat seleccionats en aquesta convocatòria duran a terme els seus projectes en universitats i centres de recerca de 24 països europeus, entre els quals destaquen els que concentren un nombre més gran de projectes: Alemanya (87), França (50), Països Baixos (44) i el Regne Unit (32). Els guanyadors provenen tant d’Europa com d’arreu del món i hi ha 44 nacionalitats representades, en especial alemanys (66 investigadors o investigadores), italians (57), francesos (32) i britànics (24). Catorze europeus que actualment treballen als Estats Units duran a terme els seus projectes finançats per l’ERC a Europa.

 

Els investigadors de centres catalans guardonats són: 

  • Dmitry Kuvshinov, Chiara Santolin, Katerina Petrova, Javier Santos - Universitat Pompeu Fabra
  • Johannes Langemeyer, Oriol Marquet, Álvaro Fernández - Universitat Autònoma de Barcelona
  • Xavier Rovira - Institut de Bioenginyeria de Catalunya
  • Alberto López - Fundació Privada Institut de Salut Global Barcelona 
  • Fabio Julià - Institut Català d'Investigació Química
  • Stefanie Wculek - Fundació Privada Institut de Recerca Biomèdica IRB 
  • Iván Reyna - Centre de Recerca en Agrigenòmica
  • Leonardo Scarabelli -  Institut de Ciència de Materials de Barcelona

 

Consulta la llista completa dels investigadors que han obtingut finançament.

Detalls

Data de publicació
5 setembre 2023
Autor
Representation in Spain – Barcelona