Avui la Comissió proposa d’activar la Directiva sobre protecció temporal per oferir una assistència ràpida i eficaç a les persones que fugen de la guerra d’Ucraïna. Segons aquesta proposta, es concedirà protecció temporal a la UE a les persones que fugen de la guerra, cosa que comporta que obtindran un permís de residència i que tindran accés a l’educació i al mercat de treball.
La Comissió també ha elaborat unes directrius operacionals amb l’objectiu d’ajudar les guàrdies de frontera dels estats membres a gestionar de manera eficient les arribades a les fronteres amb Ucraïna alhora que es manté un nivell de seguretat elevat. Les directrius també recomanen que els estats membres habilitin corredors especials d’emergència per a l’ajuda humanitària i recorden la possibilitat de concedir l’accés al territori de la UE per raons humanitàries.
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha declarat: «Europa fa costat als qui necessiten protecció. Tothom que fuig de les bombes de Putin és benvingut a Europa. Oferirem protecció als qui busquen refugi i ajudarem els qui cerquen una manera segura de tornar a casa.»
Correspon al Consell d’adoptar la proposta de protecció temporal. En la reunió extraordinària del diumenge 27 de febrer el Consell ja va expressar un ampli suport per a totes dues mesures i es va comprometre a debatre els dos documents en el Consell de Justícia i Afers d’Interior del dijous 3 de març. Un cop adoptada, la protecció temporal es començaria a aplicar de manera immediata i amb una vigència d’un any. Aquest període es pot prorrogar dues vegades per a períodes de sis mesos durant un any. La Comissió pot proposar en qualsevol moment de rescindir la protecció temporal si la situació a Ucraïna permet el retorn segur i durable dels beneficiaris de protecció temporal o bé prorrogar-la un any més.
Podeu consultar el comunicat de premsa i la fitxa informativa sobre la protecció temporal en línia.
Detalls
- Data de publicació
- 2 març 2022
- Autor
- Representation in Spain – Barcelona