Fa un any, les forces russes van començar una invasió a gran escala d'Ucraïna, estenent mort i destrucció per tot el país. Des del primer dia d'aquesta guerra injustificada i il·legal, la UE i els seus aliats van prendre la decisió col·lectiva de donar suport a Ucraïna.
Quan les tropes russes van atacar Ucraïna, hi havia una por generalitzada que el país no pogués resistir l'embat dels invasors durant gaire temps i caigués. El que ha passat durant l'últim any és precisament el contrari. La valentia llegendària del poble ucraïnès ha sorprès el món: la resistència contra l'invasor continua i compta amb el suport de la Unió Europea.
A causa dels atacs bàrbars de Rússia contra la infraestructura i la població civil d'Ucraïna, molts ucraïnesos s'han vist obligats a trobar refugi als soterranis sense electricitat, gas o aigua corrent. A més, les escoles de tot el país han estat fortament bombardejades, impedint que els nens assisteixin a classe. En aquest enllaç podeu trobar històries reals de persones que han viscut la guerra.
Davant d'aquesta situació, la UE està unida en el seu suport incondicional a Ucraïna davant de l’agressió injustificada i no provocada per part de Rússia i l’annexió il·legal de territori ucraïnès per la Federació Russa. Farem costat a Ucraïna tant de temps com calgui. Per això treballem amb els nostres socis per donar suport a Ucraïna en els deu punts de la Fórmula de la Pau del president Zelenski i per garantir que aquesta obtingui el màxim suport possible a nivell mundial.
Sancions a Rússia
El 15 de febrer de 2023 la Comissió va proposar un desè paquet de sancions, els elements principals en són: noves prohibicions d’exportació per valor de més d’11 000 milions d’euros; nous controls per a l’exportació de productes de doble ús; nous noms a la llista de dirigents polítics i militars, que ara també incorpora propagandistes pro Putin; mesures per evitar l’elusió de les sancions. Aquí podeu trobar-hi més informació
Tenim la voluntat política d’exigir responsabilitats als autors dels crims comesos, també pel crim d’agressió.
El camí d'adhesió a la UE
Ucraïna avança en el seu camí europeu d’una manera impressionant. L’adhesió és un procés que va en funció dels mèrits. L’historial d’Ucraïna demostra que és capaç d’obtenir resultats de qualitat i en poc temps, fins i tot en plena guerra.
El 28 de febrer de 2022, Ucraïna va enviar la seva sol·licitud d'adhesió a la UE. El 17 de juny de 2022, la Comissió Europea va presentar els seus dictàmens sobre la sol·licitud d'adhesió a la UE presentada per Ucraïna, Geòrgia i la República de Moldàvia.
A partir de l'opinió de la Comissió sobre la sol·licitud d'adhesió del país a la UE, Ucraïna va rebre una perspectiva europea i se li va concedir l'estatus de candidata el 23 de juny de 2022 per acord unànime entre els líders dels 27 estats membres de la UE. Es va concedir l'estatus de candidat en el entès que Ucraïna prengués alguns passos clau. La Comissió farà un seguiment del seu progrés en el compliment d'aquests passos i n'informarà, com a part del seu paquet periòdic d'ampliació. Més informació
Ajuda a Ucraïna
Des de l'inici l’agressió de Rússia, la UE, els seus estats membres i les seves institucions financeres han posat a disposició 37.800 milions d'euros per donar suport a la resiliència econòmica, social i financera global d'Ucraïna. Això ha estat en forma d'assistència macrofinancera, suport pressupostari, assistència d'emergència, resposta a crisi i ajuda humanitària.
A més, les mesures d'assistència militar són d'uns 12.000 milions d'euros, dels quals 3.600 milions d'euros s'han mobilitzat en el marc del Fons Europeu per la Pau.
Això fa que el suport total disponible fins ara a Ucraïna des de l'inici de l'agressió de Rússia a uns 50.000 milions d'euros. A més d'això, la Comissió està treballant per aconseguir una contribució de 1.000 milions d'euros per a una ràpida recuperació. Juntament amb els recursos disponibles per ajudar els Estats membres a cobrir les necessitats dels ucraïnesos que fugen de la guerra a la UE, el suport global a Ucraïna i ucraïnesos ascendeix a uns 67.000 milions d'euros.
Campanya solidària de donació d'autobusos
La Comissió ha fet una crida a les entitats públiques i privades de la UE i fora de la UE perquè uneixin esforços i mostrin solidaritat donant en els autobusos, que són essencials per portar els nens ucraïnesos de manera segura a les seves escoles. Els donants potencials poden fer-ho a través del Mecanisme de Protecció Civil de la UE (UCPM), que ja ha estat fonamental per canalitzar el suport vital a Ucraïna i la seva població, com ara refugi, aliments, equipament hospitalari, ambulàncies, camions de bombers i molt més.
Ucraïnesos que fugen de la guerra
Actualment a la UE tenim cura d’uns 4 milions d’ucraïnesos que van fugir arran de la invasió i han trobat refugi en els estats membres de la UE. Si comptabilitzem els recursos destinats a acollir-los, la nostra ajuda a Ucraïna i als ucraïnesos a la UE suma aproximadament 67 000 milions d’euros.
En aquesta pàgina podeu trobar tota la informació.
Col·legi de comissaris a Kiev
Amb la visita del Col·legi de Comissaris i la cimera UE-Ucraïna dels dies 2 i 3 de febrer de 2023 a Kíiv, la UE va enviar un missatge inequívoc sobre la nostra ferma determinació de fer costat a Ucraïna i de fer que Rússia pagui per la brutal agressió que ha perpetrat.
Resolució de les Nacions Unides
L’Assemblea general de les Nacions unides va demanar el passat 23 de febrer la fi de la guerra a Ucraïna i la retirada immediata de Rússia del país. La UE ha donat suport a aquesta resolució.
Des de Barcelona
Des de l'inici de la invasió russa, la Representació de la Comissió Europea a Barcelona ha dut a terme diferents accions per mostrar la seva solidaritat amb Ucraïna. A la nostra pàgina web hi podeu trobar un recull d'enllaços d'interès d'institucions de diferents nivells i empreses per a les persones que fugen de la guerra a Ucraïna i els ciutadans que volen col·laborar-hi a través d'aportacions, voluntariat i l'acollida de desplaçats.
També hem elaborat una publicació amb pictogrames ucrainès- català per ajudar a la població ucraïnesa a comunicar-se de manera bàsica. Els podeu trobar aquí
Hem col·laborat en els diferents asdeveniments en suport a Ucraïna que s'han organitzat a Catalunya com ara l'acte al Palau de la Generalitat o el concert al Palau de la Música i hem transmès el nostre ferm suport al Cònsul ucrainès de Barcelona.
Des de l'inici de la guerra, a més, des del nostre balcó hi penja una pancarta amb suport a Ucraïna.
Més informació:
Pàgina web Solidaritat amb Ucaraïna
Detalls
- Data de publicació
- 24 febrer 2023
- Autor
- Representation in Spain – Barcelona