Si fem servir menys energia per dur a terme una mateixa tasca, podem aconseguir un estalvi energètic significatiu i reduir els residus. Aquest és el principi bàsic de l'eficiència energètica i és un dels mitjans preeminents que té la UE per abandonar els combustibles fòssils i atènyer la neutralitat de carboni el 2050.
Millorar l'eficiència energètica és bo per a la societat perquè redueix les emissions i la nostra dependència de la importació d'energia, alhora que redueix els costos de l'energia per als ciutadans i les empreses d’arreu de la UE.
L'etiquetatge energètic de la UE
De la mateixa manera que els requisits mínims de disseny ecològic, l'etiquetatge energètic de la UE és un cas d’èxit que ha resultat clau per millorar l'eficiència energètica dels electrodomèstics quotidians com ara l'enllumenat, els aparells de calefacció, les neveres, els congeladors o els televisors, però també d’altres objectes com ara les calderes de combustible, els pneumàtics o els aparells d'aire condicionat.
Des de la seva creació el 1994 les etiquetes energètiques de la UE han ajudat a orientar els consumidors per triar articles que gastin menys energia i que, per tant, al cap de la seva vida útil també resultin més barats.
El 93 % dels consumidors reconeixen l’etiqueta energètica i el 79 % la tenen en compte en comprar aparells elèctrics, segons l’Eurobaròmetre especial 492. Han servit d’inspiració tant d’altres sistemes d'etiquetatge similars per a edificis, cotxes i productes alimentaris com per als legisladors, també fora de la UE.
Recuperem l’escala original de la A a la G
L’èxit de l’etiquetatge energètic de la UE ha fet que els fabricants continuessin innovant i desenvolupant productes cada vegada més eficients des del punt de vista energètic. En algunes categories de productes, la denominació «A» ja no era suficient per representar els articles més eficients de manera que es van afegir les classes A+, A++ i fins i tot A+++ al sistema de classificació. Alhora, en algunes categories de producte les classes inferiors (E, F i G) van desaparèixer a conseqüència dels requisits de disseny ecològic o bé van esdevenir tan poc habituals que ja no feien falta.
Es va fer palès que, per ajudar els consumidors a triar amb coneixement de causa a l'hora de comprar productes eficients des del punt de vista energètic i per continuar fomentant el desenvolupament de productes més eficients per part dels fabricants, calia dotar l’etiquetatge energètic de la UE d'un sistema de classificació més senzill.
Ara fa tres anys es va actualitzar i adoptar el Reglament marc sobre etiquetatge energètic de la UE, el Reglament (UE) 2017/1369, que tornarà a introduir una classificació més senzilla que només faci servir les lletres de la A a la G. Aquesta modificació també permetrà diferenciar més bé els productes que en la classificació actual es concentren en les categories superiors. Això vol dir, per exemple, que una nevera que actualment té l'etiqueta A+++ podria passar a la classe C, si bé és igual d’eficient des del punt de vista energètic que abans, o que un rentaplats A++ podria passar a la classe E. El principi bàsic és que inicialment la classe A estigui buida i que a les classes B i C hi hagi pocs productes, de manera que estiguin disponibles per als productes més eficients des del punt de vista energètic que es vagin inventant i fabricant.
El març del 2019 la Comissió Europea va anunciar que a partir de l’1 de març de 2021 arribarien a les botigues les etiquetes energètiques per als rentaplats, les rentadores, les neveres i les pantalles electròniques, i a partir de l’1 de setembre de 2021, les dels llums. A la pràctica, això vol dir que l'adaptació de la classificació d'aquests grups de productes es durà a terme a partir del març o del setembre del 2021 i que les etiquetes antigues se substituiran passat un període de transició breu de dues setmanes. Pot haver-hi rares excepcions, per exemple en models que es deixin de fabricar. En aquest cas, els articles d’aquest model que ja siguin a les botigues podran conservar l’etiqueta antiga.
Què és el que canviarà i com hem de llegir la nova etiqueta?
La modificació de l'etiquetatge hauria de reportar un estalvi d’energia significatiu, però el fet que les orientacions siguin més clares també beneficiarà els professionals, com ara els dissenyadors i els instal·ladors.
- Les noves etiquetes expressaran una escala més senzilla (de la A a la G) i serà més fàcil comparar l'eficiència energètica de diferents productes.
- L'etiqueta energètica de la UE és neutra pel que fa a la llengua, un aspecte essencial en un mercat interior amb vint-i-quatre llengües oficials de la UE.
- Si escanegen un codi QR situat a l'angle superior dret, els consumidors accediran a la informació detallada del producte que consta a la base de dades europea de productes per a l’etiquetatge energètic, que es diu EPREL i que s’obrirà al públic a finals del 2020. La base de dades EPREL ajudarà les autoritats nacionals de vigilància del mercat a verificar que els productes compleixen els requisits d’eficiència energètica i que la informació que consta a l'etiqueta és correcta.
- Les noves etiquetes també poden contenir icones que mostren informació com ara la capacitat o les dimensions del producte, el nivell de soroll o el consum d’aigua, de manera que els consumidors poden obtenir informació d'una llambregada.
La innovació i el desenvolupament de productes encara més sostenibles i eficients des del punt de vista energètic no s’aturen i, més endavant, quan les classes A i B tornin a estar atapeïdes, caldrà fer una nova adaptació de l'escala.
Detalls
- Data de publicació
- 21 octubre 2020