La Comissió ha publicat avui un estudi que documenta les polítiques i les bones pràctiques que es duen a terme a la UE i a l’EEE/AELC per ajudar els pacients oncològics i les persones amb antecedents de càncer a mantenir-se en el mercat laboral i a tornar-hi. Aquest estudi és un dels principals resultats del Pla Europeu de Lluita contra el Càncer, orientat a facilitar que els pacients oncològics o les persones que han superat un càncer puguin continuar treballant o reincorporar-se a la feina.
L’estudi presenta diverses recomanacions per abordar les llacunes, les barreres i els reptes vigents, com ara la necessitat d’ampliar i reforçar les polítiques i les regles nacionals per tal que abastin més mesures específiques per al càncer, enfortir els mecanismes de monitoratge i d’execució i intensificar encara més les accions de sensibilització. Algunes de les principals conclusions apunten a la manca de marcs legislatius nacionals per a la retenció i/o reintegració laboral, específicament per als pacients oncològics i supervivents de càncer a molts països. L’estudi, però, també indica que moltes organitzacions han posat en marxa mesures de suport i alguns països han adoptat polítiques més generals per donar suport a les persones amb malalties cròniques o amb discapacitat. Les conclusions de l’informe són el resultat d’una àmplia consulta a les parts interessades. S’hi poden trobar fitxes informatives sobre la situació a cada país i les bones pràctiques documentades.
Stella Kyriakides, comissària de Salut i Seguretat Alimentària, ha declarat: «Aquest estudi se centra en la necessitat de millorar la qualitat de vida de les persones que s’han vist afectades pel càncer, un dels principals àmbits d’acció del Pla Europeu de Lluita contra el Càncer. Això mostra que, si bé hem aconseguit un progrés significatiu en les taxes de supervivència del càncer, encara queden molts reptes pel que fa a la gestió de la vida quotidiana amb càncer. Hem d’acabar amb l’estigma que pot afectar les persones que tenen aquesta malaltia i protegir el dret de tornar a treballar, de conservar el lloc de treball i de garantir que no hi hagi discriminació. Però això és només l’inici de la conversa: ara analitzarem els resultats i animarem les parts interessades a entaular debats sobre com convertir els reptes actuals en oportunitats per al futur».
Detalls
- Data de publicació
- 21 octubre 2024
- Autor
- Representation in Spain – Barcelona