Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article22 novembre 2022Representation in Spain – Barcelona3 min read

Un estudi sobre l'origen del càncer pediàtric rep un milió i mig d'euros del Consell Europeu de Recerca

El projecte, liderat per la investigadora Alexandra Avgustinova, va ser impulsat gràcies a l'ajuda d´una família d'una pacient de l'Hospital Sant Joan de Déu Barcelona

sjd

Alexandra Avgustinova, investigadora del Pediatric Cancer Center Barcelona de l'Hospital Sant Joan de Déu, ha obtingut una beca d'excel·lència del Consell Europeu de Recerca (ERC), per dur a terme un projecte que permeti avançar en el coneixement de l'origen dels tumors pediàtrics. En aquest sentit, ha estat un dels 10 projectes d'investigadors que fan recerca a Catalunya seleccionats en aquesta convocatòria.

Aquesta línia de recerca es va iniciar fa dos anys gràcies a l'impuls de la família d'una pacient afectada d'un tumor rabdoide maligne i ara tindrà continuïtat gràcies a la beca ERC Starting Grant, per un import d'un milió i mig d'euros.

Prop de 3.000 investigadors optaven a aquests ajuts. L'ERC ha concedit 408 beques de les quals només 15 han recaigut en feines d'investigadors de centres espanyols.

La Dra. Avgustinova i el seu equip del grup “Epigenètica del càncer pediàtric”, pretenen amb el seu estudi entendre perquè determinades cèl·lules amb mutacions oncogèniques són capaces d'originar un tumor rabdoide maligne i d'altres no durant el desenvolupament embrionari.

Els tumors rabdoides malignes es diagnostiquen en nens petits, a la majoria de cases abans que compleixen 2 anys de vida. “Es consideren tumors genèticament senzills –explica Avgustinova- En la gran majoria de casos la mutació oncogènica responsable és, la pèrdua del gen SMARCB1, sense altres alteracions genòmiques significatives. Tot i això, no coneixem perquè determinades cèl·lules que perden SMARCB1 durant el desenvolupament embrionari són capaces de donar lloc al tumor i altres no.”

La singularitat d'aquest projecte és que se centra en l'estudi de l'origen del tumor i pretén entendre com es forma i sobreviu la primera cèl·lula tumoral per, amb aquest coneixement, intentar descobrir tractaments més dirigits, personalitzats i menys tòxics. La majoria d'equips de recerca se centren a entendre com afecten les mutacions les funcions de les cèl·lules quan el tumor ja s'ha desenvolupat.

 

L'impuls de la família de Blanca

El projecte que ha rebut aquesta beca forma part d'una línia de recerca en tumors rabdoides malignes impulsada per la família de Blanca. Aquesta nena va ser diagnosticada d'un tumor rabdoide el 2016 quan només tenia 17 mesos. Per fomentar l'estudi d'aquesta malaltia i recaptar fons per fer-ho, la família de Blanca va crear un mercat solidari, el Market Solidari, l'any 2017. Des d'aleshores han aconseguit recaptar i destinar a la investigació més de 100.000 euros.

La Dra. Avgustinova espera que els resultats de la investigació no només aportin llum al coneixement dels tumors rabdoides malignes sinó que siguin extrapolables a altres càncers pediàtrics i suposin el primer pas cap a un canvi en l'estudi dels tumors pediàtrics i els seus tractaments.

 

Principal organització europea de finançament per a la recerca

L'ERC és la principal organització de finançament europeu per a la investigació d'avantguarda d'excel·lència. Creada el 2007 per la Unió Europea, finança investigadors creatius de qualsevol nacionalitat i edat, per dur a terme projectes de recerca a tot Europa.

L'activitat científica del Pediatric Cancer Center Barcelona forma part d'un dels programes de recerca de l'Institut de Recerca Sant Joan de Déu, reconegut dins del sistema PROP de la Generalitat de Catalunya com a centre de recerca d'excel·lència.

 

Més informació

Hospital Sant Joan de Déu

European Research Council awards €636m in grants to emerging science talent across Europe

 

Detalls

Data de publicació
22 novembre 2022
Autor
Representation in Spain – Barcelona