La Comissió presenta avui la Brúixola de la Competitivitat, la primera gran iniciativa d'aquest mandat, que proporciona un marc estratègic clar per orientar la feina de la Comissió.
La brúixola defineix el camí perquè Europa sigui la regió on s’inventin, es fabriquin i es comercialitzin les tecnologies, serveis i productes nets del futur i, alhora, el primer continent climàticament neutre.
Durant les dues últimes dècades, Europa no ha seguit el ritme d’altres grans economies a causa de deficiències persistents pel que fa al creixement de la productivitat. La UE té el que cal per revertir aquesta tendència —una mà d’obra amb talent i qualificada, capital, estalvis, un mercat únic i una infraestructura social sense parió—, però per fer-ho ha d'actuar amb celeritat i abordar els obstacles i les febleses de llarga data que l’alenteixen.
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha declarat: «Europa té tot el que li cal per guanyar. Al mateix temps, però, hem de trobar una solució a les nostres febleses per recuperar la competitivitat. La Brúixola de la Competitivitat transforma les excel·lents recomanacions de l’informe sobre el futur de la competitivitat europea en un full de ruta. Així doncs, ara tenim un pla. Tenim la voluntat política. L’important és la rapidesa i estar units. El món no ens esperarà. Tots els estats membres hi estan d'acord. Aprofitem doncs aquest consens per actuar».
Tres àmbits d'actuació principals: innovació, descarbonització i seguretat
A l’informe sobre el futur de la competitivitat europea es van determinar tres imperatius transformadors per impulsar la competitivitat, i la Brúixola estableix un plantejament i una selecció de mesures emblemàtiques per fer-los realitat:
- Reduir les diferències en matèria d’innovació: La UE ha de tornar a engegar el motor de la innovació. Volem crear un entorn favorable per les joves empreses emergents innovadores, promoure el lideratge industrial en sectors de ràpid creixement fent servir tecnologies profundes i promoure la difusió de tecnologies a totes les empreses consolidades i les pimes. En aquest sentit, la Comissió proposarà «gigafàbriques d’IA» i iniciatives d’ús de la IA per impulsar el desenvolupament i l’adopció industrial de la IA en sectors clau. Presentarà plans d'acció en matèria de materials avançats, quàntum, biotecnologia, robòtica i tecnologia espacial. Es farà front als obstacles que impedeixen que les noves empreses neixin i creixin mitjançant una estratègia específica sobre les empreses emergents i en expansió. La proposta d’un 28è règim jurídic simplificarà les normes aplicables, també aspectes pertinents del dret de societats, la insolvència i el dret laboral i fiscal, i reduirà els costos per fallades. Això farà possible que les empreses innovadores es beneficiïn d’un únic conjunt de normes, independentment d’on inverteixin i operin en el mercat únic.
- Un full de ruta conjunt per la descarbonització i la competitivitat: La Brúixola destaca que els preus elevats i volàtils de l’energia són un dels principals reptes, i estableix zones d’intervenció per facilitar l'accés a energia neta i assequible. El futur Pacte Industrial Net establirà un enfocament de descarbonització centrat en la competitivitat que tindrà l’objectiu d'assegurar la posició de la UE com a centre de fabricació atractiu, també per les indústries de gran consum energètic, i de promoure la tecnologia neta i nous models de negoci circulars. El pla d’acció en matèria d’energia assequible ajudarà a reduir els preus i els costos de l’energia, alhora que la Llei sobre l’Accelerador de Descarbonització Industrial ampliarà la concessió accelerada de permisos als sectors en transició. A més, la Brúixola preveu plans d'acció fets a mida pels sectors de gran consum energètic, com ara el de l'acer, el dels metalls i el dels productes químics; sectors que són l'espina dorsal del sistema de fabricació europeu, però que són també els més vulnerables en aquesta fase de la transició.
- Reduir les dependències excessives i millorar la seguretat. La capacitat de la UE a l’hora de diversificar i reduir les seves dependències dependrà d’unes associacions eficaces. La UE ja disposa de la xarxa d’acords comercials més gran i que més ràpid creix del món, que comprèn setanta-sis països que suposen gairebé la meitat del comerç de la UE. A fi de continuar diversificant i reforçant les nostres cadenes de subministrament, la Brúixola fa referència a una nova sèrie d’associacions en matèria de comerç i inversió nets per ajudar a garantir el subministrament de matèries primeres, energia neta, combustibles sostenibles pel transport i tecnologia neta d’arreu del món. Dins el mercat interior, la revisió de les normes en matèria de contractació pública permetrà introduir una preferència europea en la contractació pública pel que fa a sectors i tecnologies essencials.
Cinc catalitzadors horitzontals per la competitivitat
Els tres pilars es complementen amb cinc catalitzadors horitzontals, que són fonamentals per apuntalar la competitivitat en tots els sectors:
i. Simplificació: Aquest catalitzador té l’objectiu de reduir dràsticament la càrrega normativa i administrativa. També representa un esforç sistemàtic per fer que els procediments per accedir als fons de la UE i obtenir decisions administratives de la UE siguin més simples, més ràpids i menys pesats. La futura proposta «òmnibus» simplificarà la presentació d’informació en matèria de sostenibilitat, la diligència deguda i la taxonomia. A més, la Comissió facilitarà l'activitat de milers de petites empreses de mitjana capitalització. La Brúixola estableix l’objectiu de reduir la càrrega administrativa de les empreses almenys un 25 %, i la de les pimes un 35 % com a mínim.
ii. Reduir els obstacles d'accés al mercat únic: Al llarg de trenta anys, el mercat únic ha estat posat a prova com a motor de la competitivitat d’Europa. Amb l’objectiu de millorar el seu funcionament en totes les indústries, l’estratègia horitzontal pel mercat únic modernitzarà el marc de governança eliminant obstacles dins de la UE i evitant que se’n creïn de nous. D'altra banda, la Comissió aprofitarà l’oportunitat per fer que els processos d'establiment de normes siguin més ràpids i més accessibles, especialment per les pimes i les empreses emergents.
iii. Finançar la competitivitat: La UE no disposa d’un mercat de capitals eficaç que transformi els estalvis en inversions. La Comissió presentarà una Unió Europea d’Estalvis i Inversions per crear nous productes d'estalvi i inversió, promoure el capital risc i garantir que les inversions circulin sense obstacles per tota la UE. Un pressupost de la UE replantejat permetrà racionalitzar l'accés als fons de la UE de conformitat amb les prioritats de la UE.
iv. Promoure les capacitats i els llocs de treball de qualitat. La base de la competitivitat d’Europa és la seva gent. A fi de garantir una bona adequació de les capacitats a la demanda del mercat laboral, la Comissió presentarà una iniciativa per crear una Unió de les Capacitats, que se centrarà en la inversió, l'educació de les persones adultes i l’aprenentatge al llarg de la vida, el desenvolupament de capacitats pel futur, la retenció de capacitats, la mobilitat laboral justa, la captació i la integració de talent qualificat de fora de la UE, i el reconeixement de diferents modalitats de formació per permetre que les persones treballin a tota la Unió.
v. Millorar la coordinació de les polítiques al nivell nacional i de la UE. La Comissió presentarà una eina de coordinació de la competitivitat, que ajudarà els estats membres a garantir l’aplicació dels objectius estratègics comuns de la UE a escala nacional i de la UE, a determinar projectes transfronterers d’interès europeu i a dur a terme les reformes i inversions que siguin pertinents. En el pròxim marc financer plurianual, un Fons de Competitivitat substituirà diversos instruments financers de la UE amb objectius similars i proporcionarà ajuda financera per l’aplicació de mesures en el marc de l’eina de coordinació de la competitivitat.
Rerefons
El 27 de novembre de 2024, la presidenta Von der Leyen va anunciar la Brúixola de la Competitivitat, la primera gran iniciativa de la Comissió d’aquest mandat, que es basa en l’informe sobre el futur de la competitivitat europea i proporciona el marc per la feina de la Comissió en matèria de competitivitat durant aquest mandat.
En el seu discurs sobre l’estat de la Unió Europea de 2023, la presidenta Von der Leyen va anunciar que havia demanat a l’antic primer ministre italià Mario Draghi que preparés un informe sobre el futur de la competitivitat europea. L’informe adverteix que Europa ja no podrà dependre de molts dels factors que abans eren pilars del creixement. Presenta un diagnòstic clar i recomanacions concretes per situar Europa en una trajectòria diferent. Moltes de les recomanacions ja es reflecteixen en les orientacions polítiques i en les cartes de mandat de la presidenta als membres del col·legi.
Més informació
Una Brúixola de la Competitivitat per la UE
Fitxa informativa sobre la Brúixola de la Competitivitat
Stéphane Séjourné, vicepresident executiu per la Prosperitat i l’Estratègia Industrial
Amb la Brúixola, la Comissió presenta la seva doctrina econòmica pels cinc anys vinents. La doctrina és senzilla i es pot resumir en una paraula clau: competitivitat. Competitivitat en cada euro que gastem i en cada iniciativa que proposem. D’aquesta ambició surt un programa de tres vessants: simplificació, inversió i acceleració pel que fa a les nostres prioritats econòmiques. La Brúixola ha de marcar un canvi de mentalitat d’Europa i els europeus. Fa que Europa sigui més previsible, alhora que ens permet continuar mantenint el nostre model europeu: descarbonitzat, social i respectuós amb els nostres valors.
Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea
Europa té tot el que li cal per guanyar. Al mateix temps, però, hem de trobar una solució a les nostres febleses per recuperar la competitivitat. La Brúixola de la Competitivitat transforma les excel·lents recomanacions de l’informe sobre el futur de la competitivitat europea en un full de ruta. Així doncs, ara tenim un pla. Tenim la voluntat política. L’important és la rapidesa i estar units. El món no ens esperarà. Tots els estats membres hi estan d'acord. Aprofitem doncs aquest consens per actuar.
Detalls
- Data de publicació
- 29 gener 2025
- Autor
- Representation in Spain – Barcelona