Aquesta iniciativa —que és un element clau de la Comunicació sobre la fiscalitat de les empreses per al segle XXI i del Pla d’acció de la Comissió Europea per a la unió dels mercats de capitals del 2020— promourà una fiscalitat més justa, combatrà el frau fiscal i fomentarà les inversions transfrontereres arreu de la UE.
El terme «retenció a compte» es refereix, per exemple, a la situació en què un inversor resident en un estat membre de la UE està obligat a pagar impostos sobre els interessos o els dividends obtinguts en un altre estat membre. Els inversors transfronterers es troben tot sovint amb aquesta situació. Per evitar la doble imposició en aquests casos, molts estats membres de la UE han signat convenis de doble imposició que eviten que una mateixa persona o empresa tributi dues vegades. Aquests convenis permeten a un inversor transfronterer presentar una sol·licitud de devolució dels impostos pagats de més en un altre estat membre.
El problema és que generalment aquests procediments de reemborsament són llargs, costosos i feixucs, cosa que genera frustració als inversors i dissuadeix la inversió transfronterera i internacional a la UE. Actualment, els estats membres apliquen procediments de retenció a compte molt diferents els uns dels altres. Els inversors han de fer servir més de 450 formularis diferents a tota la UE, i la majoria només estan disponibles en les llengües del país en qüestió. Els escàndols Cum/Ex i Cum/Cum també han demostrat com es pot abusar dels procediments de reemborsament: segons els càlculs, aquestes pràctiques han provocat pèrdues fiscals per valor de 150 000 milions d’euros en els exercicis compresos entre 2000 i 2020.
Les mesures fonamentals que es presenten avui faran la vida més fàcil als inversos, els intermediaris financers i les autoritats tributàries nacionals.
Detalls
- Data de publicació
- 19 juny 2023
- Autor
- Representation in Spain – Barcelona