Anar al contingut principal
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
  • Comunicat de premsa
  • 12 febrer 2025
  • Representation in Spain – Barcelona
  • Lectura de 8 min

Una Unió més audaç, més simple i més ràpida: programa de treball de la Comissió per al 2025

La Comissió ha adoptat el programa de treball per al 2025, en què articula el seu objectiu d’impulsar la competitivitat, reforçar la seguretat i millorar la resiliència econòmica de la UE. Parteix dels compromisos fixats en les orientacions polítiques i en les cartes de mandat que va enviar la presidenta Von der Leyen.

El programa de treball se centra en les iniciatives emblemàtiques que adoptarà la Comissió en el seu primer any de mandat a fi de donar resposta a les qüestions que més preocupen els europeus. És conseqüència de la necessitat de més oportunitats, recerca i creixement per a la nostra ciutadania i les nostres empreses, cosa que en última instància fomenta una Unió Europea més segura i pròspera. Les noves iniciatives proposades es recullen en un annex específic juntament amb les avaluacions i els controls d’adequació anunciats avui.

El programa de treball s’acompanya d’una Comunicació sobre l’aplicació i la simplificació que explica què farà la Comissió, al llarg dels pròxims cinc anys, perquè l’aplicació de les normes de la UE sigui més fàcil a la pràctica i per reduir la càrrega administrativa i simplificar la normativa de la UE. Conté objectius i eines per ajudar a alleugerir la càrrega normativa, impulsar la competitivitat i la resiliència, i materialitzar millores ràpides i significatives per a les persones i les empreses.

Un programa estratègic d’aplicació i simplificació

El programa de treball de 2025 se centra en gran mesura en la simplificació. Conté una primera sèrie de propostes i paquets òmnibus dissenyats amb l’objectiu que les polítiques i les normes de la UE siguin més eficaces i més ràpides a l’hora de reforçar la competitivitat de la UE.

El primer paquet òmnibus plantejarà una simplificació d’ampli abast, amb especial incidència en els camps de la presentació d’informació sobre finances sostenibles, la diligència deguda en matèria de sostenibilitat i la taxonomia. Altres iniciatives, com ara la Llei d’acceleració de la descarbonització industrial, racionalitzaran la concessió de permisos, les autoritzacions i els requisits de declaració d’informació. Una nova definició de les petites empreses de capitalització mitjana reduirà la càrrega normativa de manera que les pimes topin amb menys obstacles quan creixin.

Les mesures de simplificació en relació amb la política agrària comuna i altres àmbits que afecten la pagesia també abordaran les qüestions que afegeixen complexitat i una càrrega administrativa excessiva a les administracions nacionals i els pagesos. S’estudiaran altres propostes de simplificació, com ara un possible òmnibus en l’àmbit de defensa per ajudar a atènyer els objectius d’inversió que es fixaran en el llibre blanc i per facilitar que les empreses innovadores prosperin.

Avancem plegats: resultats principals del programa de treball de la Comissió per al 2025

  • Prosperitat sostenible i competitivitat: la brúixola per a la competitivitat, que es va anunciar fa poc, guiarà la tasca en matèria de creixement sostenible, i l’estratègia per a les empreses emergents o en expansió empoderarà els emprenedors facilitant-los l’accés al capital. L’element central del pla de col·laboració per a la descarbonització i la competitivitat és el Pacte Industrial Net, que aplanarà el camí cap a l’objectiu proposat de reducció de les emissions del 90 % d’ara al 2040.
  • Defensa i seguretat: en un context de tensions en el panorama geopolític, la UE intensificarà la feina per salvaguardar la seguretat i garantir la pau, amb plans per construir un futur sòlid per a la defensa europea. En invertir col·lectivament i estratègicament en la cooperació amb l’OTAN, la UE vol reforçar la seva indústria de defensa i reduir les dependències. L’estratègia de preparació de la Unió millorarà la capacitat d’anticipar les crisis i la resiliència, i estarà reforçada per iniciatives com l’estratègia d’emmagatzematge de la UE i la Llei de medicaments essencials per assegurar que es disposa de recursos clau.
  • Ajudar les persones i reforçar les nostres societats i el nostre model social: amb l’objectiu de consolidar el valuós i singular model social d’Europa i de reforçar la justícia social, la Comissió encapçalarà els esforços per modernitzar les polítiques socials mitjançant el nou pla d’acció sobre el pilar europeu dels drets socials. Per tal d’adaptar-se a les transformacions tecnològiques, demogràfiques i sectorials, la Comissió presentarà la Unió de les Competències per vetllar perquè tots els treballadors tinguin l’educació i la formació que necessiten.
  • Sostenir la nostra qualitat de vida: la Comissió presentarà una visió de l’agricultura i l’alimentació a fi de garantir un marc estable per als pagesos i definir un full de ruta per a les propostes principals. El pacte dels oceans crearà un marc unificat per a les polítiques oceàniques amb l’objectiu de preservar la salut dels oceans i estimular l’economia blava de la UE. A més, l’estratègia europea de resiliència hídrica adoptarà un plantejament «de la font al mar» per gestionar eficaçment els recursos hídrics de manera que es doni resposta als efectes del canvi climàtic com les inundacions i les sequeres. Un paquet de simplificació de la política agrària comuna abordarà les qüestions que afegeixen complexitat i càrrega administrativa als pagesos i les administracions nacionals.
  • Protegir la democràcia i defensar els valors: iniciatives com l’Escut de la Democràcia combatran amenaces com el creixement de l’extremisme i la desinformació. La Comissió també preveu reforçar les estratègies de lluita contra la discriminació per raó de gènere, discapacitat, orientació sexual o raça, entre altres amb una estratègia d’igualtat LGTBIQ renovada i una nova estratègia contra el racisme.
  • Una Europa amb projecció mundial: aprofitar el nostre poder i les nostres associacions: si bé la llibertat d’Ucraïna continua sent una prioritat, la UE s’ha compromès a vetllar per una pau justa, integral i duradora al Pròxim Orient que parteixi de la solució dels dos estats. Un pacte per la Mediterrània i una estratègia per al Mar Negre emfatitzaran la cooperació regional, la inversió econòmica i la seguretat, mentre que una nova agenda estratègica UE-Índia aportarà un plantejament integral per definir àmbits d’interès estratègic comú.
  • Assolir resultats plegats i preparar la nostra Unió per al futur: la Comissió té previst de presentar un nou marc financer pluriennal centrat a simplificar l’accés al finançament de la UE i reforçar la nostra repercussió en termes econòmics a l’hora de contribuir al finançament nacional, privat i institucional. D’altra banda, els exàmens de les polítiques previs a l’ampliació permetran avaluar més a fons les conseqüències i els efectes de l’ampliació en totes les polítiques de la UE per garantir que les nostres polítiques mantenen la seva eficàcia en una Unió més gran.

Rerefons

Cada any la Comissió adopta un programa de treball que estableix la llista d’accions que durà a terme al llarg del següent any. Atès que el nou Col·legi de Comissaris va entrar en funcions l’1 de desembre de 2024, el programa de treball de la Comissió per al primer any del nou mandat es va adoptar l’11 de febrer de 2025.

L’objectiu del programa de treball és informar el públic i els colegisladors dels nostres compromisos polítics de presentar noves iniciatives —també les propostes de simplificació—, retirar propostes pendents i revisar la legislació vigent de la UE. El programa de treball és el resultat de l’estreta col·laboració amb el Parlament Europeu, els estats membres i els organismes consultius de la UE.

Més informació

Programa de treball de la Comissió per al 2025

Annexos

Comunicació sobre la simplificació i l’aplicació

Fitxa informativa sobre el programa de treball de la Comissió per al 2025

Fitxa informativa sobre la Comunicació sobre la simplificació i l’aplicació

Intervenció del comissari Šefčovič al Parlament Europeu sobre el programa de treball de la Comissió per al 2025


 

Maroš Šefčovič, comissari de Comerç i Seguretat Econòmica; Relacions Interinstitucionals i Transparència

Ara que comencem un nou mandat de la Comissió Europea, que s’enfronta a un conjunt de reptes singular, és important que el nostre programa de treball de la Comissió tingui el màxim impacte possible. Cal reforçar la competitivitat de l’economia europea tenint en compte el creixement de la competència, sovint deslleial, i de la imprevisibilitat. Per aquest motiu ens centrarem fermament a perseguir els nostres interessos estratègics. I per això mateix hem escoltat i hem sentit les nostres empreses demanar normes més fàcils de complir. Agraeixo la valuosa cooperació amb el Parlament i el Consell a l’hora de preparar aquest programa de treball de la Comissió. Les bones polítiques públiques són una feina d’equip, com ho haurà de ser necessàriament la seva aplicació.

 

Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea

La ciutadania i les empreses reclamen una UE més simple i racionalitzada. Aquest full de ruta marca el nostre rumb cap a una Europa més competitiva, resilient i pròspera.

 

Valdis Dombrovskis, comissari d’Economia i Productivitat; Aplicació i Simplificació

Avui presentem la visió d’un programa d’aplicació i simplificació que aportarà millores ràpides i tangibles per a les persones i les empreses. Les empreses europees han de poder dedicar menys temps i recursos a tràmits burocràtics per poder-se centrar en el que compta de debò: desenvolupar idees innovadores, posar-les en marxa a Europa i crear llocs de treball de qualitat. Cada hora de fer paperassa que ens estalviem és una victòria per a tots els europeus. Estem decidits a generar les condicions adients perquè a Europa hi hagi més innovació, més oportunitats de negoci i millors llocs de treball.

 

IP/25/466

Detalls

Data de publicació
12 febrer 2025
Autor
Representation in Spain – Barcelona