Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa19 abril 2023Representation in Spain – Barcelona1 min read

Unió bancària: la Comissió proposa de reformar el marc de gestió de crisis bancàries i garanties de dipòsits

Avui la Comissió Europea ha adoptat una proposta per ajustar i reforçar encara més el marc vigent de la UE per a la gestió de les crisis bancàries i les garanties de dipòsits, amb èmfasi en els bancs petits i mitjans.

En els últims anys el sector bancari de la UE, que compta amb un marc sòlid de gestió de crisis, ha esdevingut molt més resilient. Les institucions financeres de la UE estan ben capitalitzades, són molt líquides i se sotmeten a una forta supervisió.

 

Ara bé, l’experiència ha demostrat que molts bancs petits o mitjans que han fet fallida s’han gestionat amb solucions alienes al marc de resolució. En ocasions això ha comportat l’ús dels diners dels contribuents en lloc dels recursos interns de què han de disposar els bancs o bé de mecanismes de seguretat privats finançats pel mateix sector (com ara els sistemes de garantia de dipòsits i els fons de resolució).

 

La proposta d’avui permetrà a les autoritats d’organitzar una sortida ordenada del mercat per a un banc en fallida de qualsevol mida i amb qualsevol model de negoci, mitjançant un ampli ventall d’eines. En particular, facilitarà l’ús de mecanismes de seguretat finançats pel sector per protegir els dipositants en les crisis bancàries, com ara transferint-los d’un banc en dificultats a un de sa. Aquest ús dels mecanismes de seguretat ha de ser complementari de la capacitat interna d’absorció de pèrdues d’un banc, que continua sent la primera línia de defensa.

 

Globalment, això ajudarà a preservar encara més l’estabilitat financera, a protegir els contribuents i els dipositants i a donar suport a l’economia real i la seva competitivitat.

La proposta persegueix els següents objectius:

1.      preservar l’estabilitat financera i protegir els diners dels contribuents;

2.      protegir l’economia real dels efectes de les fallides bancàries;

3.      reforçar la protecció dels dipositants.

 Podeu trobar la nota de premsa completa aquí

 

Trobareu tots els comunicats de la Representació de la Comissió Europea a la sala de premsa del web de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona.

Detalls

Data de publicació
19 abril 2023
Autor
Representation in Spain – Barcelona