Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa25 octubre 2022Representation in Spain – Barcelona4 min read

Vint-i-nou grups obtenen subvencions de sinergia de l’ERC per treballar en preguntes de recerca complexes

Sis investigadors que treballen en universitats o centres de recerca de Catalunya participen en un dels grups seleccionats

Quins secrets amaga el gel que es fon a Groenlàndia? Com es registren el sentit de l’espai, la jerarquia i la propietat en el nostre cervell? És possible trobar vies prometedores cap a una era “post-creixement” que permetin reconciliar el nostre benestar amb els límits del planeta? Vint-i-nou grups de recerca han rebut subvencions substancials del Consell Europeu de Recerca (ERC, per les seves sigles en anglès) per donar resposta a aquests i altres problemes de recerca multidisciplinaris complexos. 

Arran de l’ocasió, Mariya Gabriel, comissària europea d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, ha declarat: «L’ERC es caracteritza per concedir finançament a llarg termini a investigadors d’alt nivell de manera individual. Però hi ha problemes que són massa complicats per abordar en solitari fins i tot per als cervells més destacats. Aquestes noves subvencions permetran que els científics s’aliïn per seguir plegats la seva curiositat sense cenyir-se a les fronteres de les disciplines. D’aquesta manera podran generar idees que ens ajudaran a entendre el món que ens envolta i afrontar els reptes del futur. Felicitats i molta sort a tots els seleccionats!» 

La presidenta del Consell Europeu de Recerca, Maria Leptin, ha declarat: «Em complau veure que es finança més recerca pionera dedicada a problemes científics ambiciosos i complexos que exigeixen formes innovadores d’avançar en el nostre coneixement. Per donar resposta a aquests reptes cal que s’uneixin els millors investigadors, cadascun amb la seva experiència i plantejaments. Les subvencions de sinergia ens ajuden a comptar amb el talent internacional tant a Europa com arreu del món. Felicito els seleccionats i estic desitjant de veure els resultats que poden reportar aquestes col·laboracions!» 

Exemples de recerca finançada

Llista completa de propostes seleccionades

Es van presentar 360 propostes a aquesta primera convocatòria de subvencions de sinergia de l’ERC amb càrrec al programa de la UE Horitzó Europa. El finançament, per un valor total de 295 milions d’euros, ajudarà grups d’entre dos i quatre investigadors destacats a posar en comú habilitats, coneixements i recursos complementaris en un únic projecte ambiciós. 

En els vint-i-nou projectes guanyadors hi participaran 105 investigadors principals que duran a terme la recerca en els seves universitats i centres de recerca de 19 països europeus i d’arreu del món. Els països on treballa un nombre més gran d’aquests prestigiosos investigadors són Alemanya (23 investigadors principals en 14 projectes), França (22 investigadors principals en 15 projectes) i Israel (7 investigadors principals en 4 projectes). Setze dels investigadors principals treballen des dels Estats Units, Austràlia, el Regne Unit o Suïssa.

Sis investigadors que treballen en centres de recerca o universitats catalanes participen en els diferents grups de recerca seleccionats:

  • Marco Dentz, en el projecte “Karst” a IDAEA;
  • Giorgos Kallis i Jason Hickel de la Universitat Autònoma de Barcelona, en el projecte A Post Growth Deal;
  • Gustavo Deco de la Universitat Pompeu Fabra i Maria Victòria Sanchez-Vives de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques Pi i Sunyer, en el projecte Neurological Mechanisms of Injury and Sleep-like cellular Dynamics;
  • i Albert Pol, també de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques Pi i Sunyer, en el projecte Lipid droplets as Innate Immunity Hubs.  

Les subvencions, cadascuna per valor d’uns 10 milions d’euros, ajudaran a crear uns mil llocs de treball per a investigadors postdoctorals, estudiants de doctorat i altres categories de personal en els equips de recerca dels investigadors subvencionats.

 

Les subvencions de sinergia 

Les subvencions de sinergia ajuden un petit grup d’entre dos i quatre investigadors principals a treballar conjuntament en un problema de recerca ambiciós que els investigadors principals i els seus equips no podrien abordar en solitari. Els projectes han de permetre realitzar avenços substancials en les fronteres del coneixement que sorgeixin, per exemple, de l’enriquiment mutu de camps científics, de noves línies d’investigació productives o nous mètodes i tècniques, com ara plantejaments no convencionals o recerca que se situï en el límit entre disciplines establertes. La recerca transformadora que financen les subvencions de sinergia ha de tenir potencial per esdevenir la referència a escala mundial. Els investigadors principals han de demostrar la naturalesa innovadora, l’ambició i la viabilitat de la seva proposta de recerca. Els investigadors principals també han de demostrar que el seu grup pot reunir eficaçment els elements científics necessaris per abordar l’amplitud i la complexitat de la pregunta de recerca. Podeu trobar més informació sobre les subvencions de sinergia aquí.  

Detalls

Data de publicació
25 octubre 2022
Autor
Representation in Spain – Barcelona