Els pagesos són crucials per al nostre present i el nostre futur
Gràcies al sector agroalimentari europeu, 450 milions de persones poden disposar d’aliments segurs, saludables i assequibles.
Els pagesos de la UE són la columna vertebral de l’autosuficiència alimentària d’Europa i són motors fonamentals de l’ocupació i el creixement sostenible a les zones rurals. Fan una contribució essencial a la nostra transició verda col·lectiva i, alhora, s’enfronten a reptes com el canvi climàtic i un mercat mundial competitiu. Han demostrat una gran resiliència durant una pandèmia, una crisi energètica, les conseqüències de la guerra d’agressió de Rússia contra Ucraïna i un període d’inflació elevada.
Posada en marxa del Diàleg estratègic
Un nou fòrum per definir una visió compartida del futur del sistema agrari i alimentari de la UE
Davant els reptes creixents, la UE busca les millors maneres de donar suport als pagesos de la Unió i adaptar les polítiques agràries tenint en compte les necessitats d’aquests.
Per aconseguir-ho, com va prometre en el discurs sobre l’estat de la Unió del setembre del 2023, la presidenta Von der Leyen ha posat en marxa el Diàleg estratègic sobre el futur del sector agrari.
La Comissió Europea aplega pagesos, propietaris de botigues locals d’alimentació, minoristes europeus, organitzacions de consumidors, grups mediambientals, institucions financeres i experts universitaris per compartir idees i escoltar les necessitats dels pagesos.
Què fa la UE en relació amb el sector agrari
La Comissió Europea ja va posar en marxa un sistema de cinc anys d’ajuda als pagesos en forma d’una nova política agrària comuna (PAC) el 2023. Aquest sistema va rebre 300 000 milions d’euros de finançament i ha millorat els incentius perquè els nostres pagesos puguin adoptar pràctiques més sostenibles i resilients. Els pagesos rebran un pagament suplementari pel seu rendiment si també emmagatzemen carboni.
En els seus plans estratègics de la PAC, els estats membres destinen més suport als qui més ho necessiten. Per exemple, més del 10 % dels pagaments directes de la UE —que suposen 4 000 milions d’euros anuals— es reassignaran a explotacions més petites. També hem augmentat l’ajuda d’emergència en cas de catàstrofes naturals i pertorbacions dels preus.
Només el 2023, Europa va proporcionar una ajuda excepcional de més de 500 milions d’euros als pagesos més afectats per les crisis.
En resposta a les preocupacions del sector, la Comissió ha presentat opcions per reduir la càrrega administrativa que han de suportar els pagesos de la UE i està treballant en mesures per millorar la posició d’aquests en la cadena alimentària i reforçar el respecte de la normativa contra les pràctiques comercials deslleials. També ha dut a terme dues enquestes: una primera en què els pagesos i tots els proveïdors més petits de la cadena agroalimentària poden compartir opinions sobre la seva experiència amb les pràctiques comercials deslleials, i una segona per demanar les opinions dels pagesos sobre la simplificació de determinades normes i procediments.