El projecte BIOPAIS estudiarà els potencials impactes ecològics i socials dels parcs eòlics marins que presenten una elevada biodiversitat, un alt valor paisatgístic i que es troben en zones adjacents a àrees marines protegides. BIOPAIS es focalitzarà en analitzar el cas pràctic de la zona del Cap de Creus i Golf de Roses, a la Costa Brava, on s’ha proposat la construcció d’aquestes instal·lacions eòliques. Mitjançant una aproximació interdisciplinària que considera espècies sensibles, hàbitats fràgils, recursos pesquers, paisatge i societat, BIOPAIS identificarà les principals afectacions d’aquestes infraestructures, abordarà els principals reptes de la implementació i formularà recomanacions per a la presa de decisions de manera que no es comprometin els criteris de bon estat ambiental definits, entre altres, a l’Estratègia Marina de la Unió Europea o els objectius de l’Estratègia Europea per a la Biodiversitat 2030.
En el projecte hi col·laboren, juntament amb el Grup de Recerca en Ecosistemes Marins i Salut Humana, el Grup de Recerca en Canvi Socioambiental i el SIGTE de la Universitat de Girona, investigadors del Centre d’Estudis Avançats de Blanes, l’Institut de Ciències del Mar, la Universitat de Barcelona, la Universitat Internacional de La Rioja i la Universitat Politècnica de Catalunya.
BIOPAIS compta amb el Suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea - NextGenerationEU.
- Durada del projecte
- 1 set. 2022 - 31 ag. 2025
- Localització
- Cap de Creus i Golf de Roses Girona, Espanya
- Pressupost total
- €260 000
- Contribució de la UE
- €247 00095% del pressupost total
- Més informació
- Oceans Health
- Pilar Next Generation
- Creixement intel·ligent, sostenible i inclusiu