Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
  • Comunicat de premsa
  • 18 gener 2024
  • Representation in Spain – Barcelona
  • 6 min read

Ajuts a 240 investigadors perquè duguin a la pràctica la seva ciència

Catorze dels investigadors seleccionats fan recerca en centres de recerca o universitats catalanes

El Consell Europeu de Recerca ha anunciat 102 noves subvencions de prova de concepte, de manera que el nombre total d’investigadors que han rebut finançament en les tres rondes de la convocatòria de l’any passat arriba als 240. Cada subvenció té un valor de 150 000 euros i ajuda els beneficiaris a salvar la distància que separa els resultats de la seva recerca pionera de les primeres fases de la comercialització. En aquesta convocatòria s’han concedit un total de 36 milions d’euros en concepte de finançament complementari per a la innovació. El règim de subvencions s’inscriu en el programa de recerca i innovació de la UE, Horitzó Europa.

Iliana Ivanova, comissària d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, ha declarat: «Per fer sortir una idea del laboratori i dur-la al món dels negocis cal valor i talent. Les subvencions de prova de concepte que s’anuncien avui estan concebudes per permetre als investigadors de fer aquest pas valent i transformar la recerca capdavantera en innovacions tangibles. Felicito aquests investigadors per impulsar l’excel·lència arreu de la Unió Europea i els desitjo tot l’èxit en les seves noves empreses» 

La presidenta del Consell Europeu de Recerca (ERC), Maria Leptin, ha declarat: «Amb l’ajuda de les subvencions de prova de concepte de l’ERC, els nostres beneficiaris poden fer un pas més i comprovar el potencial comercial dels seus projectes de recerca bàsics. La recerca impulsada per la curiositat va de bracet amb la innovació, i l’ERC s’enorgulleix de finançar-les totes dues. També celebro veure que es presenten a aquest règim de subvencions investigadors de tots els àmbits, cosa que demostra el potencial d’innovació que hi ha en tots els camps de la ciència i les humanitats.»

En les rondes de prova de concepte de 2023 s’han finançat un ventall divers de projectes. Per exemple, una filòloga polonesa dissenyarà un manual sobre l’antiguitat clàssica per a estudiants de secundària en format de joc; una investigadora italiana crearà un sistema d’emmagatzematge fotoresponsiu per combinar en un sol dispositiu la conversió i l’emmagatzematge d’energia solar; i a Txèquia un neurocientífic treballarà en una nova tecnologia d’estimulació elèctrica no invasiva per millorar el tractament dels trastorns del son.

El programa de treball del 2023 de l’ERC preveia tres rondes de la convocatòria de prova de concepte. En total, s’han avaluat 564 propostes i s’han seleccionat 240 projectes, amb una taxa d’èxit del 43 %. Els nous beneficiaris treballen en vint països diferents de tot Europa.* El país que concentra més subvencions és Alemanya (40), seguit d’Espanya (30), el Regne Unit (26), Itàlia (25), França (22), els Països Baixos (20), Israel (18), Bèlgica (15), Dinamarca (9), Àustria (8), Suècia (8), Irlanda (4), Portugal (4) i Noruega (3). Els països que rebran dues subvencions són Txèquia i Finlàndia, i en el cas de Luxemburg, Hongria, Polònia i Grècia en rebrà una cada país.

Les subvencions de prova de concepte a Catalunya

En aquesta ronda hi ha tres investigadors que fan recerca a Catalunya que es beneficiaran d’una subvenció. Es tracta de Marc Claret de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques Pi i Sunyer (IDIBAPS), Jorge Ferrer del Centre de Regulació Genòmica, i Albert Guillén i Fàbregas de la Universitat Pompeu Fabra. En el total de les tres rondes de la convocatòria del 2023, catorze científics que fan recerca en centres de recerca o universitat catalanes han rebut una subvenció de prova de concepte.

Les dades estadístiques es basen en els projectes que s’han seleccionat inicialment per rebre finançament en les tres rondes de prova de concepte de 2023. No reflecteixen els eventuals canvis en les institucions d’acollida que s’hagin pogut produir posteriorment.

Al mes de maig es van anunciar els guanyadors de la primera ronda de la convocatòria i al juliol, els de la segona ronda.

Llista dels guanyadors de la tercera ronda de prova de concepte de 2023

Guanyadors de les rondes anteriors de 2023:

ERC PoC 2023-1

ERC PoC 2023-2

Per poder participar al programa de subvencions de prova de concepte, els investigadors ja han d’haver rebut una subvenció de recerca de frontera de l’ERC. El finançament de la prova de concepte es destina a desenvolupar els resultats dels projectes de recerca anteriors o actuals. L’objectiu principal n’és explorar el potencial d’innovació comercial i social de la recerca finançada per l’ERC. Tal com passa amb altres ajuts de l’ERC, financen projectes de recerca en totes les disciplines científiques, des de les ciències físiques i l’enginyeria fins a les ciències de la vida, les ciències socials i les humanitats.

Les dades estadístiques i la llista de beneficiaris són provisionals. La Comissió Europea i el govern britànic han arribat a un acord de principi sobre l’associació del Regne Unit a Horitzó Europa. Això vol dir que el Regne Unit s’ha associat formalment a Horitzó Europa a partir de l’1 de gener de 2024 i que l’associació només seria aplicable als procediments de concessió que executin el pressupost de 2024 i posteriors. Les organitzacions establertes al Regne Unit es poden continuar presentant als procediments de concessió de subvencions d’Horitzó Europa finançades amb crèdits pressupostaris de l’exercici 2023, però no estaran cobertes per l’associació del Regne Unit amb Horitzó Europa i, per tant, no podran optar a rebre finançament de la UE. A les convocatòries del programa de treball de 2023, inclosa aquesta, se’ls aplica el règim transitori, i els sol·licitants establerts al Regne Unit només poden rebre finançament de la UE si traslladen la seva proposta a una institució d’acollida que compleixi els requisits de participació.  

Més informació:

Comunicat de premsa de l’ERC

Exemples de projectes que es finançaran

Informació sobre l’ERC 

L’ERC, creat per la Unió Europea el 2007, és la primera entitat europea en finançament de l’excel·lència en la recerca de frontera. Concedeix finançament a investigadors creatius, siguin de la nacionalitat que siguin i tinguin l’edat que tinguin, perquè duguin a terme projectes arreu d’Europa. L’ERC concedeix quatre menes de subvencions: d’inici de carrera, de consolidació, avançades i de sinergia. A més, gràcies al programa de subvencions de prova de concepte, l’ERC ajuda els beneficiaris d’una subvenció a tancar la bretxa que hi ha entre la seva recerca capdavantera i les primeres fases de comercialització dels productes que en resulten. L’ERC està dirigit per un òrgan de govern independent, el Consell Científic. Des del novembre de 2021, la presidenta de l’ERC és Maria Leptin. El pressupost global de l’ERC per al període 2021-2027 és de més de 16 000 milions d’euros, que provenen del programa Horitzó Europa, del qual és responsable la comissària europea d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Iliana Ivanova.

Detalls

Data de publicació
18 gener 2024
Autor
Representation in Spain – Barcelona