Anar al contingut principal
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
  • Comunicat de premsa
  • 9 juliol 2024
  • Representation in Spain – Barcelona
  • Lectura de 6 min

Consells i informacions útils per als ciutadans que viatgin dins i fora de la UE aquest estiu

Els mesos de juliol i agost concentren el 34 % de les estades turístiques a la UE, segons les darreres dades d’Eurostat. La majoria (75,5 %) de ciutadans de la UE prefereixen passar les vacances dins del seu estat membre, però els que decideixen marxar viatgen majoritàriament a algun altre indret de la UE (podeu consultar les dades aquí). 

La legislació de la Unió Europea regula aspectes importants durant el període de vacances com els drets dels passatgers, les compres transfrontereres o les tarifes que ens poden cobrar les companyies telefòniques quan fem servir el mòbil i altres dispositius dins de la UE. A més, els ciutadans disposen d’un seguit d’eines i recursos que ajuden a planificar el viatge i poden ser d’utilitat en cas d’incidències o imprevistos. La targeta sanitària europea, el telèfon gratuït d’emergències a la UE, una aplicació mòbil amb les normes de trànsit als diferents països, el contacte dels consolats europeus fora de la Unió o la informació sobre què s’ha de fer per viatjar amb mascotes en són alguns exemples.

Drets dels passatgers

La Unió Europea és la primera regió del món en comptar amb un conjunt regulat de drets que protegeixen els passatgers, independentment del mitjà de transport que utilitzin. La legislació europea protegeix els viatgers que es desplacen en avió, en vaixell, en tren i en autobús, i preveu un seguit d’indemnitzacions en casos com els retards, la pèrdua d’equipatge o les cancel·lacions, així com les obligacions per a les companyies en matèria d’informació i assistència durant el viatge. 

Podeu consultar els vostres drets com a passatgers aquí.

Viatgers amb discapacitat o mobilitat reduïda

Tant si viatgen amb avió, com amb transport ferroviari, vaixell o autobús, les persones amb mobilitat reduïda han de tenir garantit el mateix accés al transport que qualsevol altra persona. A més en tots els casos tenen dret a assistència gratuïta per part de les companyies.

Podeu consultar els vostres drets com a passatgers amb discapacitat o amb mobilitat reduïda aquí

Per viatjar amb cotxe: aplicació sobre normes de trànsit a tota la UE

Quin és el límit de velocitat a les autopistes franceses? He de portar casc quan vaig amb moto per Suècia? Quin equipament de seguretat haig de dur sempre dins del cotxe quan condueixo per Eslovàquia? Les persones que viatgen amb cotxe o moto per la Unió Europea poden trobar tota aquesta informació a l’aplicació Going Abroad, desenvolupada per la Comissió Europea i disponible tant per a Apple com per a Android. També podeu disposar de tota la informació en aquesta pàgina web.

Protecció dels consumidors 

Si viatgeu a la UE i feu compres en un altre país, recordeu que arreu de la Unió Europea prevalen un seguit de drets dels consumidors, com ara el dret a disposar d’informació clara sobre el producte o servei, el preu i el cost d’enviament. També heu de conèixer els vostres drets si alguna cosa surt malament. Segons la normativa europea, si heu comprat un producte que està defectuós, no funciona o no es correspon a l’anunci, el venedor ha de reparar-lo, canviar-lo, aplicar-hi un descompte o tornar-vos els diners. També teniu dret a canviar qualsevol compra en un termini de catorze dies sense justificació. Trobeu-ne tota la informació aquí.

Números d’emergència: 112 i 116000

Els ciutadans de la Unió Europea disposen d’un número d’emergència únic i gratuït per a tota la UE. Es pot trucar al 112 des de qualsevol telèfon fix o mòbil i us atendrà un especialista que transferirà directament la trucada al servei d’emergència corresponent (policia, bombers, etc.) 

A la UE també hi ha un número de telèfon comú (116 000) per denunciar la desaparició d’un menor. En aquest número un equip de professionals respondrà les preguntes jurídiques o administratives i oferirà suport psicològic.

Targeta Sanitària Europea

La Targeta Sanitària Europea (TSE) és un document que permet als ciutadans de la UE rebre el tractament mèdic necessari durant una estança temporal a qualsevol estat membre de la Unió en les mateixes condicions que els nacionals d’aquell estat. 

La TSE és gratuïta i la pot demanar qualsevol ciutadà que estigui assegurat o cobert per un sistema de seguretat social estatal en qualsevol estat membre de la UE, Islàndia, Liechtenstein, Noruega o Suïssa. 

A Espanya, la targeta es pot sol·licitar a la seu electrònica de la Seguretat Social, al portal Tu Seguridad Social o per telèfon al número 901166565.

Viatjar amb mascotes

Els ciutadans de la UE poden viatjar lliurement amb el seu gos, gat o fura si disposen d’un passaport europeu per a animals de companyia. Aquest passaport l’expedeix qualsevol veterinari autoritzat i  hi han de constar les dades de la vacunació antiràbica. La mascota ha d’estar identificada amb un microxip electrònic amb el mateix codi que figura al passaport.  

Si es vol viatjar amb mascotes que no siguin gossos, gats ni fures (conills, canaris, etc.) cal consultar la legislació del país de destí, disponible en aquesta pàgina web.

Protecció consular fora de la UE

En cas de trobar-se en un país on no hi hagi ambaixada o consolat del seu estat membre, un ciutadà de la UE pot demanar protecció consular a les autoritats diplomàtiques de qualsevol altre estat de la Unió en les mateixes condicions que els nacionals d’aquell estat.

Alguns exemples de situacions en les quals els ciutadans poden necessitar i reclamar protecció consular són: 

  • pèrdua o robatori de passaport
  • accident o malaltia greu
  • delicte violent
  • arrest o detenció
  • ajuda d’urgència i repatriament (en casos com catàstrofes naturals, conflicte civil o militar o altres situacions d’emergència)
  • mort a l’estranger

Consulteu més informació sobre la protecció consular aquí.

Viatjar sense recàrrecs per itinerància

Si viatgeu a un altre país de la UE ja no heu de pagar recàrrecs per fer servir el vostre telèfon mòbil. Això es coneix com a «itinerància o roaming sense recàrrecs». Les trucades, missatges de text i l’ús de dades estan subjectes a les mateixes tarifes que les trucades, missatges i dades en el vostre país de residència. 

Qualitat de les aigües de bany

El 2023 la immensa majoria de les zones de bany d’Europa complien els criteris de qualitat de l’aigua de bany «excel·lent», el nivell més exigent de la Unió Europea, segons l’últim informe anual d’aigües de bany, que va publicar l’Agència Europea de Medi Ambient el passat mes de maig. Això suposa el 85,4 % de les populars aigües de bany de la UE. El 96 % de totes les aigües de bany de la UE que reben aquesta denominació oficial complien els criteris mínims de qualitat, i només l’1,5 % van rebre la qualificació d’«insuficient». Abans de triar la platja on us voleu anar a banyar podeu consultar-ne la qualitat aquí

Lectures per a l’estiu 

Des de l’any 2009 s’organitza el Premi de Literatura de la Unió Europea, una iniciativa anual per recompensar els millors autors europeus de novel·les i celebrar la diversitat lingüística i l’excel·lència literària dels països europeus. Si no sabeu quines lectures prendre de vacances aquest estiu us podeu inspirar en les obres guanyadores d’aquest certamen.

Detalls

Data de publicació
9 juliol 2024
Autor
Representation in Spain – Barcelona