Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article17 juny 2024Representation in Spain – Barcelona1 min read

Desfake: empoderar els joves contra les informacions falses

Centres Desfake

Quasi el 95% dels joves catalans trien internet com el principal mitjà audiovisual, i l’usen per finalitats lúdiques com xatejar, escoltar música o veure continguts en xarxes socials. Però també ho fan servir per fer tasques escolars i cercar informació. 

Malgrat que els joves són nadius digitals, les dades mostren que tenen problemes per detectar la desinformació i les fonts que no són fiables, des d’enganys virals a Instagram fins a contingut patrocinat en llocs de notícies. I és que segons un estudi de la 'Fundación Luca de Tena', menys de la meitat dels joves afirma haver rebut informació mediàtica.

És en aquest punt de partida que neix 'Desfake', un projecte educatiu per desenvolupar la capacitat dels estudiants d’avaluar críticament la informació que reben a través de les xarxes.

L’objectiu és identificar la informació rigorosa i formar ciutadans responsables que dubtin del que no és confiable, que es facin les preguntes adequades i tinguin les eines necessàries per actuar i protegir-se de la desinformació que es troben dia rere dia a la xarxa.

Darrere d’aquest projecte s’hi trova l’associació Verificat, la primera plataforma de fact-checking a Catalunya reconeguda per l’Observatori Europeu de la Desinformació (EDMO), finançada amb fons de la Comissió Europea.

Enfortir l’alfabetització mediàtica

La clau del projecte són els tallers que es realitzen a escoles i instituts per fomentar-los com a espais de reflexió i anàlisi crítica sobre les informacions digitals a la que estan exposats els alumnes. El projecte disposa de recursos i activitats en forma de píndoles formatives que estan a disposició dels centres educatius, i també ofereixen formacions als equips docents.

Els quatre principis de Desfake són la confiança crítica, el rigor, el diàleg com a aprenentatge i l’aposta per treballar amb la comunitat educativa. Observar amb atenció, reflexionar i preguntar-se qui hi ha al darrere de cada informació es essencial per lluitar contra la intoxicació mediàtica. 

Detalls

Data de publicació
17 juny 2024
Autor
Representation in Spain – Barcelona