A un mes de les eleccions europees del 6 al 9 de juny, més de seixanta ciutats a tota Europa mostraran missatges per animar als ciutadans a votar a les eleccions. A Barcelona s’il·luminaran una vintena d’edificis amb els colors de la bandera europea.
L’Arc de Triomf, la Torre Glòries, l’Hotel W Barcelona, el Park Güell i el Gran Teatre del Liceu, són alguns dels edificis emblemàtics que el dimecres 8 de maig des de les 20h30 a la mitjanit es vestiran de blau per celebrar el Dia d’Europa, el 9 de maig, en què es commemora la Declaració Schuman que va establir les bases per a la creació de l’actual Unió Europea.
Una vintena d’edificis barcelonins, en coordinació amb l’Ajuntament de Barcelona, el Consell Català del Moviment Europeu i les representacions de les institucions europees a Barcelona, s’uniran a la iniciativa paneuropea en què participen ciutats de tots els estats membres. A escala europea, aquesta acció inclou llocs tan representatius com l’Arc de Triomf de París; el Colosseu, a Roma; la Grand Place, a Brussel·les; el pont Samuel Beckett, a Dublín; el palau presidencial de Bratislava; el parlament nacional de Bucarest; o el Fort de Sant Àngel, a Malta.
El 9 de maig, a Madrid, s’il·luminaran la font i el Palau de Cibeles, la Real Casa de Correos a la Porta del Sol i el Palau del Marquès de Salamanca, a més de les seus de les institucions europees.
Amb aquest gest a ciutats de tot el continent, el Parlament Europeu i les autoritats nacionals i locals envien un missatge d'unió a 450 milions de ciutadans europeus sobre la importància que tindran aquestes eleccions per al futur de la UE.
El Dia d'Europa, el 9 de maig, commemora la pau i la unitat a Europa. Aquesta data marca l'aniversari de la Declaració Schuman, en què es va formular la idea d'una nova forma de cooperació política a Europa, que faria inconcebible la guerra entre nacions europees. La proposta de Robert Schuman es considera el començament del que avui és la Unió Europea.
Els edificis que s’il·luminaran a Barcelona són:
- Edifici Palau de l’Ajuntament de Barcelona (Pl. St. Jaume)
- Seu central de la Diputació de Barcelona – Can Serra (Arq. Josep Puig i Cadafalch)
- Palau de la Virreina (Les Rambles)
- Arc de triomf (Arq. Josep Vilaseca i Casanovas)
- Les tres creus del Parc Güell (Arq. Antoni Gaudí)
- El castell de Torre Baró
- La seu del districte de Eixample
- La seu del districte de Sants-Montjuic
- La seu del districte de Les Corts
- La seu del districte de Sarria-Sant Gervasi
- La seu del districte de Gràcia
- La seu del districte de Gorta-Guinardó
- La seu del districte de Nou Barris
- La seu del districte de Sant Martí
- La Torre Glòries (Arq. Jean Nouvel)
- Hotel W Barcelona (Plaça Rosa Del Vents 1, Final)
- Gran Teatre del Liceu (restaurat per Ignasi de Solà-Morales and Xavier Fabré i Lluís Dilmé)
- Palau de la Música Catalana (c/ Palau de la Música, 4-6)
- Torre Diagonal ZeroZero - edifici de Telefònica (Emba Estudi Massip-Bosch arquitectes)
Consulta un llistat de monuments participants arreu d’Europa, així com el material audiovisual disponible després de la il·luminació.
Detalls
- Data de publicació
- 7 maig 2024
- Autor
- Representation in Spain – Barcelona