Avui la Comissió Europea proposa mesures a escala de la UE per lluitar contra la violència masclista i la violència domèstica. La proposta de directiva penalitzarà la violació en base a la manca de consentiment, així com la mutilació genital femenina i la ciberviolència, que abasta: la difusió d’imatges íntimes sense consentiment; la persecució en línia; el ciberassetjament; i la incitació a l’odi o la violència en línia. Les noves regles també milloren l’accés a la justícia per a les víctimes i insten els estats membres a posar en marxa un mecanisme de finestreta única en què tots els serveis d’ajuda i de protecció estiguin concentrats en un mateix lloc. Les víctimes han de poder demanar una indemnització per danys i perjudicis en el marc dels procediments judicials. La proposta també demana que s’ofereixin protecció i ajuda adequades i especialitzades, per exemple mitjançant telèfons d’atenció gratuïts i centres d’ajuda a les víctimes de violació. Igualment, preveu que es presti ajuda singularitzada a grups amb necessitats específiques o en situació de risc, com ara les dones que fugen dels conflictes armats.
Els elements clau de les noves regles que es proposen són els següents:
- penalització de la violació, la mutilació genital femenina i la ciberviolència;
- procediments de denúncia segurs i d’avaluació del risc;
- respecte per la privacitat de les víctimes en els procediments judicials i dret a indemnització;
- ajuda per a les víctimes mitjançant telèfons d’atenció i centres d’ajuda a les víctimes de violació; i
- millora de la coordinació i la cooperació.
Informe sobre igualtat de gènere de 2022
Avui la Comissió també publica l’edició de 2022 de l’informe anual de la Comissió Europea sobre igualtat de gènere a la UE. El 2021 hi va haver avenços importants pel que fa a les propostes legislatives, específicament en matèria de transparència salarial i salaris mínims adequats a la UE, així com amb una nova Llei de serveis digitals que ajudarà a protegir els usuaris en línia. Així mateix, el desembre de 2021 la Comissió va proposar d’incloure el delicte d’odi i la incitació a l’odi a la llista de delictes de la UE.
L’informe indica que la pandèmia ha perjudicat de manera desproporcionada les dones. El 2020, la participació de les dones en la força de treball es va reduir un 0,5 % respecte del 2019, després d’una dècada d’augment continuat. La violència masclista i la violència domèstica continuen essent habituals a la UE i s’han agreujat amb la pandèmia, també la violència en línia.
Igualment, l’informe palesa que no actuar davant la violència masclista i la violència domèstica surt car: s’estima que costa uns 289 000 milions d’euros l’any.
Declaracions dels membres del Col·legi
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha declarat: «Vull que Europa faci costat a les dones amb protecció i suport. Vull una societat en què la violència masclista es previngui, es condemni i, quan s’esdevé, se sotmeti a judici. Ara és l’hora de la justícia i la igualtat. Per això avui presentem les regles adequades per accelerar el canvi.»
La vicepresidenta de Valors i Transparència, Věra Jourová, ha declarat: «Hi ha massa dones i nenes que són víctimes de violació, assetjament o abús. En l’Europa moderna no hi ha lloc per a això. Lamentablement, la situació no millora prou ràpid i la violència en línia s’està disparant. Avui proposem, per primera vegada, una normativa d’abast de la UE per lluitar contra la violència masclista que proporcionarà eines eficaces a les víctimes. Els agressors s’han d’enfrontar a les conseqüències dels seus actes.»
La comissària d’Igualtat, Helena Dalli, ha declarat: «La violència masclista ataca directament la igualtat de les dones perquè afecta la nostra habilitat de progressar i de tenir un paper destacat en la societat. El propòsit i el compromís de la Comissió són evidents. Avui plantegem una proposta legislativa integral per lluitar contra la violència masclista i la violència domèstica alhora que respecten les normes internacionals. Amb aquesta proposta, canviarem la realitat de les dones i les nenes d’arreu d’Europa.»
Podeu trobar la nota de premsa sencera aquí
Detalls
- Data de publicació
- 8 març 2022
- Autor
- Representation in Spain – Barcelona
- Lloc
- Strasbourg