
- Tres projectes diferents finançats per fons europeus impulsen el futur de la infància: la Barnahus de Tarragona, el supercomputador quàntic instal·lat a Barcelona i una escola infantil a Maria de la Salut (Mallorca)
Amb els fons NextGenerationEU, la Unió Europea inverteix en el futur dels infants i joves a Catalunya i les Illes Balears. Així ho demostren tres dels projectes que es duen a terme en aquests territoris adreçats a millorar el futur dels nostres joves.
La casa Barnahus de Tarragona és un centre de protecció per a menors víctimes de violències sexuals; el supercomputador quàntic Quantum Spain, instal·lat a Barcelona, constitueix una inversió en tecnologia que beneficiarà les futures generacions que vulguin dedicar-se a la ciència a Europa; i l’escola bressol de Maria de la Salut permet a les famílies del municipi dur els seus fills de fins a 3 anys a un centre a prop de casa.
Barnahus: protecció integral per als menors víctimes de violències sexuals
La casa Barnahus Tarragona és un edifici sostenible dissenyat per Garreta Arquitectes i finançat amb 915.000 euros de fons NextGenerationEU. Les instal·lacions, que reprodueixen una llar per crear un ambient confortable, compten amb un sistema bioclimàtic i s’han construït amb materials sostenibles.
Barnahus és un model d’acolliment de menors víctimes de violències sexuals que va ser desenvolupat a Islàndia. Es basa en la idea que els nens han de tenir accés a tots els serveis que necessiten en un sol lloc i que cal evitar que hagin de relatar la seva dura experiència en diverses ocasions així com els desplaçaments innecessaris. Amb aquest objectiu, una Barnahus ha de proporcionar atenció mèdica, suport psicològic i assistència jurídica, entre d’altres.
La instal·lació compta amb sales d’espera separades, per protegir la privadesa, que estan equipades amb mobles, joguines, revistes, llibres, etc., adequades a l’edat i les necessitats dels usuaris. Totes les habitacions estan insonoritzades i són accessibles. A més, les estances estan equipades per a l’entrevista forense i l’exploració, a més dels entrevistadors familiars, que estan connectats amb un sistema audiovisual de comunicació.
Aquests centres són fonamentals per a la conscienciació social de delictes contra la infància i per al suport a les famílies de les víctimes. El compromís dels fons europeus amb aquest model s’estendrà a Mataró, Tortosa, la Seu d’Urgell, Terrassa, Manresa i Lleida: a cadascuna d’aquestes futures Barnahus la inversió superarà el milió d’euros.
Un supercomputador per a un futur millor
Quantum Spain és el primer ordinador quàntic construït a Espanya i un dels pocs amb tecnologia 100 % europea. Aquest projecte suposa un fita en el desenvolupament de la computació quàntica al continent i ha rebut 22 milions d’euros del pressupost de la UE, dels quals 18,5 milions s’han destinat al Barcelona Supercomputing Center (BSC), que acull la infraestructura.
Quantum Spain és un ordinador de 5 bits quàntics (la unitat bàsica de computació quàntica) desenvolupat per l’empresa espanyola Qilimanjaro. Com que s’integra en el supercomputador MareNostrum 5 és, a més, el primer ordinador quàntic híbrid d’Espanya.
Aquest ordinador suposa un avenç important per a la recerca en el camp de la computació quàntica i obre les portes a noves aplicacions en diversos sectors, com la medicina, l’energia o la indústria. A més, serà la base per crear un ecosistema de computació quàntica robust a Espanya aprofitant i promovent el talent dels investigadors locals experts en aquesta tecnologia.
El BSC organitza visites amb escoles per fomentar les vocacions científiques dels més petits, sobretot de les nenes, ja que encara existeix una bretxa de gènere en les professions CTEM.
L’escola bressol que ajuda les famílies d’una localitat balear a conciliar
L’Escoleta de Maria de la Salut, al cor de Mallorca, celebra el primer any des que va obrir. Aquest centre ha transformat la vida de les famílies de la zona en facilitar la conciliació entre la vida personal i professional. Amb 37 places disponibles per a infants de 0 a 3 anys, l’Escoleta ha brindat als més petits l’oportunitat d’accedir a una educació inicial de qualitat en el seu propi municipi.
Abans de la creació de l’Escoleta, moltes famílies es veien obligades a recórrer a familiars o a invertir una gran quantitat de temps en desplaçaments per dur els fills a l’escola. «Per jo, que els meus fills puguin anar a escola ha significat tenir més temps amb ells, i de millor qualitat, no haver de dependre tampoc de la família per haver-los de cuidar, ni haver-me de desplaçar a un altre poble per haver-los de dur a escola», explica Joana Maria Vanrell, una de les mares beneficiades. Per a ella, l’Escoleta ha suposat més «igualtat d’oportunitats» per als habitants de Maria de la Salut en termes de conciliació.
Aquesta iniciativa a Maria de la Salut ha estat possible gràcies a una inversió de més de 400.000 euros procedents dels fons NextGenerationEU de la Comissió Europea. Els fons tenen com a objectiu produir resultats reals i tangibles per a la ciutadania, i en el camp de l’educació, on fins ara Balears té assignats 134 milions d’euros, estan ajudant a fer realitat un ampli ventall de projectes com ara digitalització de centres educatius, reformes d’instal·lacions o procediments d’acreditació i avaluació de competències professionals.
Els NextGenerationEU a Catalunya i les Balears
La Representació de la Comissió Europea a Barcelona ha iniciat aquest dimarts una campanya de comunicació per donar a conèixer l’impacte real dels fons NextGenerationEU als ciutadans de Catalunya i les Illes Balears. La campanya s’articula al voltant dels tres projectes esmentats aquí, que posen de manifest l’objectiu principal dels fons NextGenerationEU: crear una societat millor per a les properes generacions. En total, s’han assignat a Espanya 163.000 milions d’euros de fons NextGenerationEU.
Segons la base de dades espanyola ELISA, l’import total de fons NextGenerationEU invertits a Catalunya fins a finals de desembre de 2024 s’eleva a 7.517 milions d’euros, cosa que la converteix en la primera regió espanyola en fons assignats. Aquest import s’ha destinat a un total de 122.302 beneficiaris i principalment a projectes dels àmbits de la modernització industrial, l’agenda urbana i rural, la ciència i la salut i les infraestructures sostenibles. Pel que fa a les Illes Balears, han obtingut 986 milions d’euros per a un total de 27.189 beneficiaris, el 55,4% dels quals per a pimes.
Detalls
- Data de publicació
- 25 febrer 2025
- Autor
- Representation in Spain – Barcelona