La Comissió Europea publica avui els últims informes sobre l’estat de l’aigua a la Unió Europea.
Els informes, que analitzen l’aplicació de la Directiva marc sobre l’aigua, la Directiva sobre inundacions i la Directiva marc sobre l’estratègia marina, destaquen els avenços realitzats per millorar l’estat de les masses d’aigua de la UE en els darrers sis anys. També detecten àrees clau on calen més esforços.
Els informes ofereixen informació valuosa sobre l’estat de les aigües dolces i marines de la UE així com de les mesures adoptades per millorar-lo i les mesures orientades a reduir el risc d’inundació. També proporcionen informació específica de cada país i recomanacions adaptades per contribuir a la millora contínua i a la gestió sostenible de l’aigua arreu d’Europa.
La informació que figura als informes serà crucial a l’hora de formular la propera estratègia de resiliència hídrica, que pretén donar resposta als reptes més peremptoris en relació amb l’aigua a Europa.
Cal fer més per garantir la resiliència hídrica
Informe d’aplicació de la Directiva marc sobre l’aigua
L’informe sobre l’aplicació de la Directiva marc sobre l’aigua detecta diverses tendències positives. En general, els estats membres han millorat el coneixement i el seguiment de les masses d’aigua superficials i subterrànies, han augmentat la despesa i han millorat l’aplicació de la legislació de la UE en matèria d’aigua, si bé encara es constaten diferències regionals considerables. La majoria de les masses d’aigua subterrànies també continuen presentant un bon estat quantitatiu i químic.
No obstant això, cal treballar molt per atènyer els objectius de la UE en matèria de qualitat i quantitat d’aigua dolça. La salut mitjana de les masses d’aigua superficials de la UE és crítica, ja que només el 39,5 % assoleix un bon estat ecològic i només el 26,8 % obté un bon estat químic. Això és degut principalment a la contaminació generalitzada per mercuri i altres contaminants tòxics. L’escassetat d’aigua i la sequera també generen una preocupació creixent a la major part de la Unió.
La Unió Europea ha formulat recomanacions clau als estats membres per millorar la gestió de l’aigua d’ara al 2027, en particular:
- Augmentar el compliment de la legislació europea en matèria d’aigua respectant els límits de contaminació —en particular la contaminació per nutrients procedents de l’agricultura— i vetllant per una gestió adequada dels abocaments d’aigües residuals que protegeixi el medi ambient i la salut humana;
- Vetllar per un finançament suficient que permeti resoldre les mancances de finançament i garantir l’aplicació efectiva de mesures de gestió de l’aigua;
- Aplicar mesures suplementàries per fer front als reptes mediambientals persistents, com ara la contaminació química;
- Promoure la reutilització de l’aigua i augmentar l’eficiència i la circularitat per prevenir la sobreexplotació dels aqüífers, lluitar contra l’extracció il·legal i mitigar les sequeres.
Informe relatiu a la Directiva sobre inundacions
L’avaluació de l’aplicació de la Directiva sobre inundacions constata millores notables en la gestió del risc d’inundació, en l’harmonització dels objectius i les mesures, i en la incorporació dels reptes derivats del canvi climàtic.
No obstant, la majoria de plans no contenien objectius quantitatius, cosa que ha dificultat extreure conclusions sobre l’eficàcia de la gestió del risc d’inundació. A Europa les inundacions són cada vegada més freqüents i més greus, per la qual cosa cal que els estats membres ampliïn la seva capacitat de planificació i administrativa i inverteixin adequadament en la prevenció d’inundacions. Per assolir això són fonamentals la restauració dels ecosistemes i les solucions basades en la natura, així com les mesures de preparació, com ara els sistemes d’alerta ràpida i la sensibilització.
Informe sobre els programes de mesures de la Directiva marc sobre l’estratègia marina
Segons l’informe sobre la Directiva marc sobre l’estratègia marina hi ha hagut petits avenços cap a la introducció i l’aplicació de mesures per assolir els objectius de la Directiva, en particular pel que fa a les deixalles marines.
Animem els estats membres a fer més per aconseguir un bon estat mediambiental de totes les aigües marines de la UE i protegir de manera sostenible la base de recursos de què depenen les activitats econòmiques i socials relacionades amb el mar.
Algunes recomanacions clau de la UE en aquest sentit són:
- Millorar el disseny i l’aplicació de mesures dirigides a protegir i restaurar la biodiversitat marina i reduir la contaminació per nutrients i per substàncies químiques així com la contaminació acústica subaquàtica;
- Introduir mesures de finançament i governança noves i millorades per garantir l’aplicació efectiva de mesures ambicioses i coherents a tots els entorns marins de la UE.
Convocatòria de contribucions sobre la futura estratègia europea de resiliència hídrica
En paral·lel als informes, la Comissió Europea obre una convocatòria de contribucions per brindar a les parts interessades l’oportunitat de compartir les seves aportacions i ajudar a dissenyar la futura estratègia europea de resiliència hídrica. Aquesta crida respon a una clara demanda d’acció per fer front als reptes hídrics i revertir la degradació generalitzada i la mala gestió estructural dels recursos i els ecosistemes hídrics arreu de la UE.
La convocatòria és oberta a representants de tota la UE, inclosos els particulars i les parts interessades que treballen en àmbits relacionats amb l’aigua. El procés de consulta també comptarà amb un acte de consulta a les parts interessades que se celebrarà el 6 de març de 2025.
Rerefons
Els informes que presentem avui complementen l’informe «L’estat de l’aigua a Europa 2024» de l’Agència Europea de Medi Ambient.
Els recursos hídrics de la UE estan sota una gran pressió a causa de l’ús insostenible del sòl, els canvis hidromorfològics, la contaminació, el canvi climàtic, l’augment de la demanda d’aigua, la urbanització i l’augment de la població.
Quan se’ls pregunta sobre les principals amenaces relacionades amb l’aigua al seu país, la majoria d’europeus esmenten la contaminació, seguida del consum excessiu i el malbaratament d’aigua.
La Directiva marc sobre l’aigua de la UE exigeix als estats membres que vetllin perquè totes les aigües superficials (llacs, rius, aigües de transició i costaneres) i subterrànies assoleixin un bon estat de qualitat el 2015. Aquest termini es pot ajornar fins al 2027 en determinades circumstàncies.
La Directiva sobre inundacions exigeix als estats membres que identifiquin i cartografiïn les zones propenses a inundacions i elaborin plans per minimitzar el risc i els danys potencials mitjançant plans de gestió del risc d’inundació. Avui la Comissió en publica la seva avaluació corresponent al període 2021 a 2027.
Els plans de gestió de les conques fluvials i del risc d’inundació es duen a terme per períodes de sis anys. Avui la Comissió publica la seva avaluació d’aquests aspectes corresponent al període 2021 a 2027.
La Directiva marc sobre l’estratègia marina exigeix als estats membres que avaluïn, supervisin i adoptin mesures per protegir i millorar l’estat dels seus mars per assolir un bon estat mediambiental. Els programes de mesures que s’han avaluat són els presentats per al període 2021-2027. L’avaluació de la Comissió se centra en les mesures que han desenvolupat els estats membres per a les estratègies marines respectives. Aquests programes són una actualització dels primers programes de mesures notificats el 2016.
Més informació
Informes d’aplicació de la Directiva marc sobre l’aigua i la Directiva sobre inundacions - lloc web
Notícia sobre la convocatòria de contribucions
Avaluació del 2024 dels programes de mesures de la Directiva marc sobre l’estratègia marina
Declaracions
«Les nostres aigües s’enfronten a reptes importants, des de la contaminació i les amenaces al subministrament d’aigua fins a una preparació insuficient davant de les inundacions. Hem d’intensificar la feina per construir resiliència hídrica. El subministrament d’aigua net i fiable és essencial per a la ciutadania, per al nostre medi ambient i perquè les empreses prosperin. Més de tres quartes parts dels europeus estan d’acord amb l’acció de la UE per resoldre els problemes en matèria d’aigua, de manera que tenim un mandat clar per actuar. Enguany presentaré una estratègia integral de resiliència hídrica per abordar aquests desafiaments en conjunt i de manera que millori la sostenibilitat, la seguretat i la competitivitat.»
Jessika Roswall, comissària de Medi Ambient, Resiliència Hídrica i Economia Circular Competitiva
IP/25/342
Detalls
- Data de publicació
- 4 febrer 2025
- Autor
- Representation in Spain – Barcelona