
La Comissió presenta avui el Pacte Industrial Net, un pla empresarial valent per ajudar a la competitivitat i la resiliència de la nostra indústria. El Pacte accelerarà la descarbonització alhora que garantirà el futur de la indústria manufacturera europea.
Davant dels elevats costos energètics i una competència mundial ferotge i sovint injusta, les nostres indústries necessiten ajuda urgentment. Aquest pacte situa la descarbonització com un motor de creixement potent per a les indústries europees. Aquest marc té potencial per impulsar la competitivitat atès que proporciona a les empreses i els inversors certesa i predictibilitat sobre el compromís continuat d’Europa per esdevenir una economia descarbonitzada com a tard el 2050.
La presidenta Ursula von der Leyen ha declarat: «Europa no és només un continent d’innovació industrial, sinó també un continent de producció industrial. No obstant això, la demanda de productes nets s’ha reduït i algunes inversions s’han traslladat a altres regions. Sabem que les empreses europees encara ensopeguen amb massa obstacles, des dels elevats preus de l’energia fins una càrrega normativa excessiva. El Pacte Industrial Net ha de desfer els nusos que encara retenen les nostres empreses i farà d’Europa un entorn empresarial propici.»
La Comissió també ha pres mesures per fer que el nostre entorn normatiu sigui més eficient alhora que es redueixen els obstacles burocràtics per a les empreses. Les mesures adoptades avui són el resultat de la col·laboració activa amb els representants de la indústria, els interlocutors socials i la societat civil en el context de la Declaració d’Anvers per un Pacte Industrial Europeu i els diàlegs sobre la transició vers una energia neta organitzats per la Comissió Europea.
Un pla empresarial per a la descarbonització, la reindustrialització i la innovació
El Pacte se centra principalment en dos sectors estretament vinculats: d'una banda, les indústries intensives en energia que necessiten ajuda urgent per descarbonitzar-se i electrificar-se. El sector s’enfronta a costos energètics elevadíssims, competència mundial deslleial i regulacions complexes, cosa que en perjudica la competitivitat. El segon sector és el de la tecnologia neta, fonamental per a la competitivitat i el creixement futurs, i és també crucial per a la transformació industrial. La circularitat és un altre element central del Pacte, donat que necessitem maximitzar els recursos limitats de la UE i reduir la dependència excessiva dels proveïdors de matèries primeres de tercers països.
El Pacte presenta mesures que enforteixen tota la cadena de valor i serveix com a marc per adaptar les mesures en sectors específics. La Comissió presentarà al març un pla d’acció per a la indústria de l’automoció i, a la primavera, un pla d’acció per al sector de l’acer i els metalls. S’han previst altres mesures sectorials per a les indústries químiques i de les tecnologies netes.
Cinc elements clau per a la prosperitat empresarial de la indústria a la UE
L’energia assequible és la base de la competitivitat. Així, doncs, la Comissió avui ha adoptat el Pla d’Acció per a una Energia Assequible amb l’objectiu de reduir la despesa en energia de les indústries, les empreses i les famílies. La normativa donarà embranzida al desplegament de l’energia neta, accelerarà l’electrificació, completarà el nostre mercat interior de l’energia amb interconnexions físiques, permetrà un ús més eficient de l’energia i reduirà la dependència de les importacions de combustibles fòssils.
La Llei d’acceleració de la descarbonització industrial farà créixer la demanda de productes nets fabricats a la UE gràcies a la introducció de criteris de sostenibilitat, resiliència i fabricació europea en la contractació pública i privada. En la revisió del marc de contractació pública el 2026 la Comissió introduirà criteris de sostenibilitat, resiliència i preferència europea en la contractació pública en sectors estratègics. També introduirà una etiqueta voluntària d’intensitat de carboni per a productes industrials que informaran els consumidors i permetran als fabricants treure profit dels seus esforços de descarbonització.
El tercer element és l'aspecte financer. La Comissió mobilitzarà més de 100 000 milions d’euros per a la indústria neta europea i adoptarà un nou marc d’ajuts estatals per al Pacte Industrial Net que permetrà una aprovació simplificada i més ràpida de les mesures d’ajuts estatals orientades a estendre les energies renovables, desplegar la descarbonització industrial i disposar d’una capacitat de fabricació de tecnologies netes suficient. També reforçarà el Fons d’Innovació i proposarà la creació d’un banc de la descarbonització industrial, i modificarà el Reglament InvestEU per augmentar la capacitat d’absorció de riscos d’aquest programa. Això mobilitzarà fins a 50 000 milions d’euros d’inversió privada i pública suplementària.
D'altra banda el Banc Europeu d’Inversions (BEI) també posarà en marxa un reguitzell de nous instruments financers per proporcionar contragaranties i altres ajuts de reducció del risc als fabricants de components de xarxa i per a acords de compra d’electricitat per a pimes i indústries energívores.
La circularitat i l'accés a les matèries primeres són clau per a la indústria, per la qual cosa es posarà en marxa un mecanisme amb un Centre de Matèries Primeres Fonamentals per adquirir matèries primeres de manera conjunta en nom de les empreses interessades. Les compres conjuntes generen economies d’escala i permeten disposar de més força negociadora a l’hora d’obtenir preus i condicions més avantatjosos. L’objectiu és que el 2030 el 24 % de les matèries siguin circulars.
Finalment, la transformació de la nostra indústria necessita personal qualificat i els millors talents. La Comissió crearà una Unió de les Competències que inverteixi en els treballadors, desenvolupi les competències professionals i creï llocs de treball de qualitat. Amb fins a 90 milions d’euros d’Erasmus+, el Pacte contribuirà a reforçar les competències professionals de les indústries estratègiques vinculades al Pacte Industrial Net. El Pacte també fomenta la feina de qualitat, promou les condicionalitats socials i presta més suport als treballadors en transició.
Rerefons
En les seves orientacions polítiques (2024-2029), la presidenta Von der Leyen va anunciar que donaria prioritat a presentar el Pacte Industrial Net en els primers cent dies del mandat de la Comissió per garantir la competitivitat i la prosperitat a la UE.
El Pacte Industrial Net té l’origen en la participació activa de la indústria, els interlocutors socials i la societat civil en el context de la Declaració d’Anvers per un Pacte Industrial Europeu i els diàlegs sobre la transició vers una energia neta.
Detalls
- Data de publicació
- 26 febrer 2025
- Autor
- Representation in Spain – Barcelona