Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa1 desembre 2023Representation in Spain – Barcelona4 min read

Europa i el Japó celebren l’avenç decisiu que aplana el camí per a l’energia de fusió

Barcelona, 1 de desembre de 2023
 

La perspectiva de poder aprofitar l’energia de fusió està més a prop. L’èxit del funcionament del reactor JT-60SA, el dispositiu experimental més potent fins ara, construït per Europa i el Japó, és una fita històrica per a les dues parts, la comunitat científica i la indústria. També és una demostració clara del seu compromís d’invertir en aquesta tecnologia, que és eficient, segura i respectuosa amb el medi ambient.
 

En una cerimònia celebrada aquest divendres 1 de desembre, la comissària europea d’Energia, Kadri Simson, juntament amb el ministre d’Educació, Cultura, Esports, Ciència i Tecnologia de Japó, Masahito Moriyama, i la ministra d’Estat per a la Política Científica i Tecnològica de Japó, Sanae Takaichi, s’han afegit a alts càrrecs polítics, representants de la indústria i de la comunitat investigadora per inaugurar el reactor JT-60SA i presenciar des de la sala de control les proves amb plasma.
 
El reactor JT-60SA és el resultat de l’aplicació de l’acord sobre un plantejament més ampli, una col·laboració científica acordada entre la Unió Europea i el Japó per fer que els coneixements tècnics en matèria de fusió avancin mitjançant diversos projectes. La construcció del reactor va començar el 2007, i el 2020 se’n va completar el muntatge. D’ençà d’aleshores s’hi han anat realitzant millores tècniques i les primeres proves amb plasma es duran a terme a finals d’aquest any. Segons les estimacions, el cost global del projecte per a la fase de construcció rondarà els 560 milions d’euros en valor actual, repartits entre Europa i el Japó. El projecte es considera un bon exemple de diplomàcia científica i se n’ha elogiat l’esperit de col·laboració, la gestió eficient i una execució exemplar.
 
En el seu discurs, el director de l’Empresa Comuna Fusion for Energy, Marc Lachaise, ha lloat la col·laboració internacional i el gran esperit d’equip dels equips participants. «El que passi aquí avui incidirà demà a l’hora de decidir la contribució de la fusió a la cistella energètica sense carboni. El dispositiu JT-60SA és un element fonamental del full de ruta de la fusió perquè ofereix als nostres experts una possibilitat única d’aprendre, de fer anar aquest reactor i de compartir aquest valuós coneixement amb l’ITER. Igualment, ha permès als laboratoris de recerca i a la indústria, tant a Europa com al Japó, de treballar braç a braç en el desenvolupament d’una associació significativa.»
 
Fusion for Energy (F4E) s’ha fet càrrec de la participació europea en el projecte gestionant els fons de la UE i coordinant la fabricació de components per part d’Alemanya, Bèlgica, Espanya, França i Itàlia, que van participar voluntàriament en el projecte. EUROfusion, el consorci constituït per 31 laboratoris europeus, també ha participat en el projecte, i hi continuarà participant, brindant suport informàtic i personal. El centre de Naka, dels Instituts Nacionals de Ciència i Tecnologia Quàntica (QST) de Japó, on està ubicat el reactor, ha estat el responsable de la participació japonesa pel que fa a material i personal. L’associació entre els laboratoris i la indústria es considera beneficiosa per a tothom, atès que ha proporcionat l’oportunitat de col·laborar i produir amb èxit els components del reactor. 
 
L’energia de fusió reporta molts avantatges i això la fa una candidata prometedora per a la combinació energètica del futur. El combustible que necessita es pot trobar en abundància, cosa que evita el risc de conflictes geopolítics, i no produeix gasos amb efecte d’hivernacle. El reactor JT-60SA oferirà a la comunitat científica l’oportunitat de rebre més formació, adquirir més experiència i efectuar operacions amb plasma que milloraran la nostra comprensió de la física. També s’ha creat una escola d’estiu per atreure futurs talents, que rebran formació de la mà d’alguns dels millors experts en aquest àmbit. Els nous coneixements que s’adquireixin s’incorporaran directament a l’ITER, el més gran experiment internacional de fusió, que es troba en fase de construcció a Europa.
 

Rerefons
 

La participació d’Europa a l’ITER s’articula per mitjà de l’empresa comuna de la Unió Europea Fusion for Energy (F4E).
 
Un dels seus principals objectius consisteix a col·laborar amb la indústria, les pimes i les entitats de recerca per desenvolupar i oferir un ampli ventall de components d’alta tecnologia, juntament amb serveis d’enginyeria, manteniment i assistència al projecte ITER.
 
F4E dona suport a les iniciatives de R+D en matèria de fusió mitjançant l’acord sobre un plantejament més ampli subscrit amb el Japó i es prepara per a la construcció de reactors de fusió de demostració (DEMO).
 
F4E es va crear com a entitat jurídica independent en virtut d’una decisió del Consell de la Unió Europea, i es va constituir l’abril de 2007 per un període de 35 anys.
 
Té la seu a Barcelona.
 

https://www.fusionforenergy.europa.eu/

 

Persona de contacte de F4E per a consultes dels mitjans de comunicació:

Aris Apollonatos

Correu electrònic: aris [dot] apollonatosatf4e [dot] europa [dot] eu (aris[dot]apollonatos[at]f4e[dot]europa[dot]eu)

 

 

Tel.: + 34 649 179 429

 

Trobareu tots els comunicats de la Representació de la Comissió Europea a la sala de premsa del web de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona.

Detalls

Data de publicació
1 desembre 2023
Autor
Representation in Spain – Barcelona