Anar al contingut principal
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
  • Article
  • 26 juliol 2022
  • Representation in Spain – Barcelona
  • Lectura de 4 min

Europa signa un contracte multimilionari amb la indústria espanyola per escalfar el plasma de l’ITER

Fusion for Energy (F4E) —l’organització de la UE responsable de la contribució europea a l’ITER, l’experiment internacional de fusió— ha anunciat la signatura d’un important contracte amb IDOM i Alsymex.

ITER
Imatge Vista amb drone de la plataforma ITER, Abril 2022, Cadarache, França © ITER Organization

Al consorci format per aquestes dues empreses se li han encomanat el disseny i la producció de sistemes d’escalfament molt potents que ajudaran a elevar la temperatura del plasma de l’ITER fins a 150 milions de graus centígrads.

Està previst que la tasca es dugui a terme al llarg de sis anys i l’import total de l’encàrrec podria assolir aproximadament 100 milions d’euros. La inversió que la UE farà a través d’F4E ajudarà les empreses a fabricar els components d’avantguarda i, en última instància, permetrà a la indústria europea de familiaritzar-se amb tecnologies que són essencials per als futurs reactors de fusió.

La fusió és la clau que obre la porta a una energia segura i neta en un futur sense emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. També farà que Europa sigui més autònoma ja que dependrà menys de països tercers a l’hora de satisfer les seves necessitats energètiques. Els científics fa dècades que treballen en la idea de crear un sol artificial capaç de generar energia per a la xarxa elèctrica. Un dels grans reptes, però, és mantenir el gas calent encès durant prou temps perquè la reacció de fusió continuï. Qualsevol disminució de la temperatura s’haurà de compensar amb més escalfament, i caldrà controlar de ben a prop les inestabilitats. En cas contrari, el plasma supercalent es refredarà i la reacció s’aturarà. Europa és un dels membres de l’ITER que participa en la producció de sistemes d’escalfament per adquirir experiència de primera mà en la seva fabricació.

El consorci de IDOM i Alsymex fabricarà quatre llançadors superiors del ciclotró d’electrons, que tindran la missió de proporcionar potència d’escalfament al plasma, i cinc sistemes de guia d’ones externs al vas, que guiaran microones perquè vagin fins al centre de la màquina a fi d’elevar la temperatura del gas supercalent. El ciclotró d’electrons de l’ITER es pot descriure com un sofisticat bazuca de microones que escalfa els electrons del plasma amb feixos d’alta intensitat.

Els membres del consorci afirmen que «fabricar un sistema tan complex i tan fonamental per a la primera operació de plasma de l’ITER és un repte apassionant. La força del consorci IDOM-ALSYMEX, l’experiència acreditada de l’equip del projecte i la col·laboració estreta amb F4E ens permetran aconseguir-ho».

María Ortiz de Zúñiga, directora adjunta del programa d’F4E encarregat dels llançadors superiors, n’explica la seva visió: «La signatura d'aquest contracte tan important reforça encara més la col·laboració d’F4E amb IDOM i Alsymex en el subministrament de components dins de la contribució europea a l’ITER. Ens embarquem en el disseny i la producció d’aquests potents sistemes d’escalfament i aprofitarem aquesta oportunitat per fomentar els coneixements tècnics i l'expertesa necessaris perquè la indústria europea es prepari per fer servir l’energia del futur.»

 

Rerefons

Fusion for Energy (F4E) és l’organització de la Unió Europea encarregada de la contribució d’Europa a l’ITER.

Una de les seves tasques principals consisteix a col·laborar amb la indústria, les pimes i els organismes de recerca per desenvolupar i subministrar una àmplia gamma de components d’alta tecnologia juntament amb serveis d’enginyeria, de manteniment i d’assistència al projecte ITER.

F4E dona suport a les iniciatives d’R+D en matèria de fusió a través de l’acord del plantejament més ampli signat amb el Japó i prepara la construcció de reactors de fusió de demostració (DEMO).

F4E va ser creada per una decisió del Consell de la Unió Europea com a entitat jurídica independent i es va fundar l’abril de 2007 per un període de 35 anys.

Les oficines d’F4E són a Barcelona.

https://www.fusionforenergy.europa.eu/ 

 

ITER és una col·laboració mundial singular. Serà la instal·lació experimental de fusió més gran del món i està dissenyada per demostrar la viabilitat científica i tecnològica de l’energia de fusió. Es preveu que produirà una potència tèrmica de 500 MW durant uns set minuts. La fusió és el procés que dona energia al sol i a les estrelles. Quan els nuclis atòmics lleugers es fusionen per formar-ne de més pesats, s’allibera una gran quantitat d’energia. La recerca sobre la fusió té com a objectiu desenvolupar una font d’energia segura, il·limitada i responsable des del punt de vista ambiental. Europa aportarà gairebé la meitat dels costos de construcció, mentre que les altres sis parts d’aquesta empresa internacional conjunta (la Xina, el Japó, l'Índia, la República de Corea, la Federació Russa i els EUA) aportaran la resta a parts iguals. La seu del projecte ITER és a Cadarache, al sud de França.

http://www.iter.org  

 

Persona de contacte d’F4E per a consultes dels mitjans de comunicació:

Aris Apollonatos

Correu electrònic: aris [dot] apollonatosatf4e [dot] europa [dot] eu (aris[dot]apollonatos[at]f4e[dot]europa[dot]eu) 

Tel:  + 34 649 179 429

Detalls

Data de publicació
26 juliol 2022
Autor
Representation in Spain – Barcelona