Ostrava, 16 de novembre de 2023
La Comissària de Cohesió i Reformes, Elisa Ferreira, ha fet entrega dels premis REGIOSTARS 2023 a set projectes destacats i innovadors de tota Europa que han estat finançats amb fons de la política de cohesió. Els projectes mostren la manera en què la UE, a través de la política de cohesió, assoleix canvis sobre el terreny i reforça el desenvolupament econòmic i social arreu del seu territori. La cerimònia d’entrega de premis va tenir lloc a Ostrava (Txèquia).
En l’edició de 2023, s’ha arribat a la xifra rècord de 228 candidatures presentades, que han competit pel primer premi de sis categories diferents i d’entre les quals es van seleccionar trenta finalistes.
Categoria 1: Una Europa competitiva i intel·ligent. El projecte català «Edifici Fundació Pasqual Maragall» va encapçalar la llista en aquesta categoría. La Fundació, que té seu a Barcelona, s’enorgulleix de disposar d’infraestructures de darrera generació que permeten la investigació, la digitalització o la col·laboració amb altres països de la UE per lluitar contra la malaltia d’Alzheimer.
Categoria 2: Una Europa verda. El projecte Interreg «De la mina al riu.Els Guardians de l’Aigua», situat a la frontera entre Romania i Sèrbia, va ser el guanyador en aquesta categoria. Dues universitats i una ONG van col·laborar en el disseny d’una solució per reduir la contaminació provocada per les activitats mineres i restituir l’estètica i l’atractiu naturals a la zona fronterera.
Categoria 3: Una Europa connectada. Un projecte Interreg que opera a Alemanya, Àustria, Croàcia, Hongria, Itàlia i Polònia va rebre el premi en aquesta categoria. Dynaxibility4CE millora la mobilitat de baixes emissions de carboni i la qualitat de l’aire a tota la regió d’Europa Central proporcionant a les autoritats de transport públic estratègies de planificació i les eines necessàries per fer front a les noves tendències de mobilitat.
Categoria 4: Una Europa social i inclusiva. El guanyador ha estat ProFem 2.0, de Txèquia. El projecte, que ajuda les víctimes de la violència domèstica i sexual a través de centres específics i d’una plataforma en línia, ha demostrat la capacitat de donar suport a les víctimes a tot el país mitjançant la creació d’estructures específiques en l’àmbit nacional.
Categoria 5: Una Europa més propera a la ciutadania. El projecte guanyador d’aquesta categoria ha estat la targeta EuregioFamilyPass, que ofereix nombrosos avantatges a les famílies (per exemple, en matèria d’accés a esdeveniments culturals, transport públic i educació) en la regió de Tirol-Alto Adige-Trentino, entre Àustria i Itàlia.
Categoria 6: Tema de l’any (Any Europeu de les Competències). TechGrounds, dels Països Baixos, ocupa el primer lloc en aquesta categoria. El projecte soluciona el desajust que sovint existeix en el mercat laboral de les empreses tecnològiques i actua activant talents ocults i oferint un enfocament guiat a aquestes empreses: des de consells per la contractació de personal fins a formacions específiques.
Com cada any, es va convidar el públic a votar el seu projecte preferit d’entre els trenta finalistes preseleccionats. Enguany, el clar favorit del públic, i el projecte que ha rebut la gran majoria de vots en línia, ha estat el Centre Cultural i Artístic: museu i biblioteca de Burgas (Bulgària). Gràcies als fons de cohesió, es va reconvertir un edifici abandonat en un centre cultural y educatiu que ara acull un museu, la biblioteca més gran del sudest de Bulgària —amb 600 000 llibres— i un espai que es pot fer servir per celebrar actes i tallers comunitaris.
Rerefons
Els premis REGIOSTARS són un concurs anual que la Comissió organitza des de 2008 i han esdevingut el distintiu europeu d’excel·lència dels projectes finançats per la UE, en el marc de la política de cohesió, que adopten plantejaments innovadors i integradors en matèria de desenvolupament regional. Han servit d’inspiració a les regions per aconseguir una política de cohesió de la UE que respongui de manera cada vegada més eficaç a les necessitats de la ciutadania local.
Enguany, centenars de projectes han competit en cinc categories relacionades amb els objectius polítics del període de programació 2021-2027, a més d’una categoria específica establerta per aquesta edició i relacionada amb l’Any Europeu de les Competències 2023. Així doncs, hi havia sis categories per competir, a més d’un premi al projecte escollit com a favorit pel públic general d’entre la llista de finalistes.
D’entre les 228 candidatures, es van seleccionar trenta finalistes perquè presentessin els seus projectes davant un jurat durant la Setmana Europea de les Regions, que va tenir lloc l’octubre de 2023.
La ciutat d’Ostrava (Txèquia) va ser l’escollida per acollir la cerimònia final d’entrega de premis. Cada any organitza la cerimònia un estat membre diferent, seguint un calendari rotatori.
Més informació
Política de cohesió de la Unió
Interreg: Cooperació Territorial Europea
Declaracions
La meva sincera enhorabona als guanyadors dels premis REGIOSTARS d’enguany. Un cop més, m’he sentit inspirada mirant i escoltant aquests projectes tan innovadors que estan tenint repercussions reals en la vida de les persones arreu d’Europa. Aquests projectes demostren clarament el valor afegit de la política de cohesió a l’hora d’atendre les necessitats de la ciutadania localment. La política de cohesió té la capacitat d’influir positivament en la vida quotidiana de les persones. ¡I encara queda molt per fer!
Elisa Ferreira, comissària de Cohesió i Reformes
Trobareu tots els comunicats de la Representació de la Comissió Europea a la sala de premsa del web de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona.
Detalls
- Data de publicació
- 17 novembre 2023
- Autor
- Representation in Spain – Barcelona