Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa12 desembre 2023Representation in Spain – Barcelona4 min read

La Comissió celebra la conclusió de les negociacions d’un acord d’associació amb Andorra i San Marino

El Vicepresident Executiu per al Pacte Verd Europeu, Maroš Šefčovič, presenta amb èxit l'acord d'associació entre la UE i Andorra i San Marino al Consell d'Afers Generals.

Avui el vicepresident executiu per al Pacte Verd Europeu, Relacions Interinstitucionals i Prospectiva, Maroš Šefčovič, ha presentat al Consell (Consell d’Afers Generals) el resultat de les negociacions d’un acord d’associació entre la UE i Andorra i San Marino. Šefčovič ha informat els estats membres que els negociadors han arribat a un acord.

L’acord d’associació preveu la participació d’Andorra i San Marino en el mercat interior de la UE, així com la cooperació en altres àmbits d’actuació. El nivell previst d’accés al mercat europeu serà comparable al que tenen Noruega, Islàndia i Liechtenstein en aplicació de l’Acord sobre l’Espai Econòmic Europeu. L’adaptació d’Andorra i San Marino al marc del mercat interior de la UE serà beneficiós per a les dues parts.

Aquest acord suposa una fita important que respon directament, d’una banda, a l’objectiu de la UE de desenvolupar una relació especial amb els països veïns, tal com s’estableix a l’article 8 del Tractat de la Unió Europea (TUE) i, de l’altra, a l’interès declarat per aquests dos països de forjar una relació més estreta amb la UE.

L’acord d’associació s’assentarà en els següents elements clau:

  • Preveu la participació d’aquests dos països en un mercat interior ampliat homogeni en igualtat de condicions de competència i sota les mateixes regles.
  • S’hi inclouran els serveis financers. En aquest àmbit, l’accés al mercat interior serà progressiu i dependrà de la superació d’una auditoria sobre la solidesa del marc normatiu i de supervisió dels estats associats. El compliment del cabal en matèria de lluita contra el blanqueig de capitals serà un requisit i les autoritats europees de supervisió tindran un paper central en el procés d’auditoria.
  • Alhora, l’acord d’associació establirà un marc per desenvolupar i promoure el diàleg i la cooperació en àmbits d’interès comú, com ara la recerca i el desenvolupament, l’educació, la política social, el medi ambient, la protecció dels consumidors, la cultura o la cooperació regional.
  • L’acord també establirà un marc institucional coherent, eficaç i eficient que abasta:
    • la interpretació i aplicació coherent de l’acord de conformitat amb la jurisprudència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea; i
    • un mecanisme de resolució de conflictes amb el Tribunal de Justícia de la Unió Europea com a àrbitre últim de les disputes en la interpretació i aplicació de l’acord.
  • En consonància amb les directrius de negociació de 2014, l’acord d’associació tindrà en compte la situació particular d’Andorra i San Marino així com les especificitats de cadascun derivades de les seves relacions de proximitat amb els estats veïns membres de la UE, de la seva geografia, de la seva mida i de la seva població relativament petita. Això es reflectirà en una sèrie d’adaptacions així com en diversos períodes transitoris per a la implementació i aplicació de parts del cabal de la UE.

Propers passos

Ara les parts tramitaran els textos acordats conforme als procediments respectius.  La Comissió presentarà propostes de decisió del Consell sobre la signatura i celebració de l’acord d’associació, i el Parlament Europeu haurà de donar-hi l’aprovació.

Rerefons

El 16 de desembre de 2014, el Consell d’Afers Generals va autoritzar l’obertura de les negociacions d’un acord d’associació amb Andorra, Mònaco i San Marino. La Comissió va assumir la responsabilitat d’aquestes negociacions el gener de 2022.

En les conclusions que va adoptar el juny de 2022, el Consell instava la Comissió a finalitzar les negociacions a finals del 2023. Entre el març de 2022 i el desembre de 2023 s’han celebrat 49 sessions de negociació i s’ha avançat de manera significativa, cosa que va permetre de concloure les negociacions a nivell dels negociadors la setmana passada.

Més informació

Declaracions del vicepresident executiu per al Pacte Verd Europeu, Relacions Interinstitucionals i Prospectiva, Maroš Šefčovič, en compareixença de premsa el 12 de desembre de 2023

 

Maroš Šefčovič, vicepresident executiu per al Pacte Verd Europeu, Relacions Institucionals i Prospectiva

Celebro l’acord que han assolit els negociadors principals, gràcies a una tasca ímprobe al llarg dels últims dos anys i una voluntat ferma d’arribar a un acord, que beneficiarà tant la població d’Andorra i Sant Marino com la Unió Europea. Aquest acord d’associació consagrarà una relació privilegiada entre la UE i Andorra i San Marino, països tots dos ubicats al cor d’Europa i del nostre mercat interior. Constitueix un precedent clar per a altres països tercers que es plantegin obtenir accés al mercat interior de la UE i envia un senyal inequívoc que la UE està oberta a les relacions sòlides amb els seus veïns.

 

IP/23/6522

 

Detalls

Data de publicació
12 desembre 2023
Autor
Representation in Spain – Barcelona