La Comissió dona suport al sector vitivinícola davant dels nous reptes - Comissió Europea
Anar al contingut principal
Lloc web oficial de la Unió EuropeaLloc web oficial de la UE
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
  • Comunicat de premsa
  • 28 març 2025
  • Representation in Spain – Barcelona
  • Lectura de 4 min

La Comissió dona suport al sector vitivinícola davant dels nous reptes

Avui la Comissió Europea ha proposat un conjunt de mesures per tal que el sector vitivinícola europeu continuï sent competitiu, resilient i una força econòmica vital en les pròximes dècades.

El sector s’enfronta a diversos reptes, com ara les tendències canviants dels consumidors, el canvi climàtic i les incerteses del mercat.

La proposta de la Comissió introdueix mesures específiques per ajudar el sector a gestionar el potencial de producció, adaptar-se als canvis en les preferències dels consumidors i obrir noves oportunitats comercials. Aquestes mesures també ajudaran a mantenir la vitalitat de moltes zones rurals que depenen dels llocs de treball de la indústria vitivinícola, i a preservar la rellevància social del sector vitivinícola de la UE.

Principals canvis del marc de la política vitivinícola

  • Prevenció d’excedents: es facultarà els estats membres per adoptar mesures, com l’arrancada (arrancar vinyes sobreres) i la collita en verd (retirar raïm quan encara està immadur, abans de la verema), a fi d’evitar els excedents de producció, contribuir a estabilitzar el mercat i protegir els productors de les tensions financeres.
  • Flexibilitat en la plantació: es concedirà més flexibilitat als productors en el règim d’autoritzacions de replantació, cosa que els ajudarà en la presa de decisions d’inversió en el canviant context actual. Els estats membres també podran ajustar més bé les autoritzacions de plantació a les seves necessitats nacionals i regionals.
  • Ajuts climàtics: es reforçaran els ajuts al sector per fer-lo més resilient al canvi climàtic. Els estats membres poden apujar l’ajuda econòmica màxima de la Unió fins al 80 % dels costos d’inversió subvencionables destinats a la mitigació i l’adaptació al canvi climàtic.
  • Normes clares de comercialització: la comercialització de productes innovadors serà més fàcil, amb normes més clares i denominacions de productes comunes a tot el mercat únic per als productes vitivinícoles de baixa graduació.
  • Etiquetatge harmonitzat: els operadors es beneficiaran d’un plantejament més harmonitzat de l’etiquetatge del vi, cosa que reduirà els costos i simplificarà el comerç transfronterer a la UE alhora que millorarà l’accés a la informació per als consumidors.
  • Impuls de l’enoturisme: les agrupacions de productors de vins protegits per indicacions geogràfiques rebran ajuda per desenvolupar el turisme del vi, i això contribuirà a impulsar el desenvolupament econòmic de les zones rurals.
  • Pròrroga de la promoció: a fi d’assolir una millor promoció dels vins europeus, s’ampliarà de tres a cinc anys la durada de les campanyes promocionals finançades per la UE orientades a consolidar el mercat en països tercers.

Rerefons

El sector vitivinícola de la UE és una pedra angular del teixit cultural i econòmic d’Europa. Aquest sector, que representa el 60 % de la producció mundial de vi i el 60 % del valor mundial de les exportacions de vi, exerceix un paper vital en les economies rurals i està estretament vinculat a les tradicions europees, la gastronomia i el turisme. Per bé que la política vitivinícola de la Unió Europea ha obtingut grans resultats en la protecció de les qualitats i la promoció dels vins de la UE, el sector es troba sota pressió a causa dels canvis demogràfics actuals, els canvis en els patrons de consum, els reptes climàtics i les incerteses del mercat.

Per fer front a aquests reptes es va crear el Grup d’Alt Nivell sobre Política Vitivinícola a fi de debatre les necessitats del sector i proposar solucions juntament amb el mateix sector i els estats membres. A la reunió de la Comissió d’Agricultura i Desenvolupament Rural del Parlament Europeu que es va celebrar l’11 de febrer de 2025, el comissari Christophe Hansen va anunciar una pròxima proposta sobre el vi, concebuda per traduir les recomanacions del Grup d’Alt Nivell en mesures legislatives concretes. La proposta que presentem avui suposa el compliment d’aquest compromís.

Un cop adoptat, el nou marc permetrà actuar ràpidament, de manera que s’obrin més oportunitats als productors i alhora s’asseguri el futur d’un sector vitivinícola competitiu arreu de la Unió.

Mes informació

Proposta per la qual es modifiquen els Reglaments (UE) 1308/2013, (UE) 2021/2115 i (UE) 251/2014

Vi - Comissió Europea

Comissió Europea | Portal de dades agroalimentàries | Mercats agraris | Vi

 

La UE és el líder mundial en producció i exportació de vi. Més enllà del pes econòmic del sector i del saber fer dels nostres viticultors, la vinya forma part dels nostres paisatges i tradicions. És per això que ara presento aquest paquet de mesures, una resposta directa a les peticions del sector i dels estats membres. Estic convençut que les nostres propostes ajudaran a estabilitzar el mercat i permetran que els productors aprofitin noves oportunitats i responguin a l’evolució de les expectatives dels consumidors. Convido els estats membres i el Parlament Europeu a actuar ràpidament amb vista a l’adopció definitiva i l’aplicació d’aquestes mesures per ajudar el sector. 

Christophe Hansen, comissari d’Agricultura i Alimentació

 

IP/25/900

Detalls

Data de publicació
28 març 2025
Autor
Representation in Spain – Barcelona