Anar al contingut principal
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
  • Comunicat de premsa
  • 25 setembre 2024
  • Representation in Spain – Barcelona
  • Lectura de 4 min

La Representació de la Comissió Europea a Barcelona i EUNIC Barcelona celebren el Dia Europeu de les Llengües amb diferents actes a la ciutat

Cada any la Comissió Europea promou activitats arreu de la Unió Europea relacionades amb el plurilingüisme en ocasió del Dia Europeu de les Llengües, que es commemora el 26 de setembre. Enguany l’antena de la Direcció General de Traducció a Barcelona i EUNIC Barcelona  (la xarxa europea d’organismes de difusió cultural) organitzen diversos actes a la ciutat.

El mateix dijous 26 se celebrarà, en el marc de la Setmana del Llibre en Català, la taula rodona «Traducció i plurilingüisme», en què s’analitzarà el paper de la traducció i el plurilingüisme en l’edició i la relació dels autors i traductors amb les seves llengües de treball. Hi participaran la poeta i traductora suïssa Jessica Zuan, el professor i escriptor Ricard Ripoll i l’editor britànic Rory Williamson, amb la moderació del traductor i professor Miquel Cabal.

Divendres 27 ens endinsarem en les oportunitats que obren les noves tecnologies per a l’aprenentatge d’idiomes de la mà de Catherine Morley, professora d’anglès i experta en la tecnologia aplicada a aquest àmbit. La conferència «What can AI do for you? AI for language teachers and learners», que es durà a terme en anglès, tindrà lloc al Goethe-Institut Barcelona i està adreçada tant a docents com a aprenents d’idiomes.

Finalment, dissabte 28 podrem gaudir de la Fira del Dia Europeu de les Llengües, pensada per a tots els públics i que se celebrarà a l’Institut français de Barcelona amb un programa ben farcit d’activitat en diferents llengües: una lectura de poesia en romanx i català, diversos contacontes per a infants de 4 a 7 anys en alemany, anglès, francès i italià, un taller de còmic per a infants de 8 a 12 anys, speak dating per als qui tinguin ganes de practicar idiomes, un mercat de llibreries especialitzades en publicacions en diverses llengües, estands informatius de les entitats organitzadores i un tastet per conèixer especialitats gastronòmiques dels països participants.

El Dia Europeu de les Llengües arreu d’Europa 

El Dia Europeu de les Llengües el va organitzar per primera vegada el 2001 el Consell d’Europa en el marc de l’Any Europeu de les Llengües i d’ençà d’aleshores se celebra anualment el 26 de setembre. L’objectiu del Dia Europeu de les Llengües és fomentar el patrimoni cultural i la diversitat lingüística, donar a conèixer la gran varietat de llengües a Europa, animar la gent de totes les edats a aprendre idiomes i promoure la traducció, la interpretació i altres professions relacionades amb la llengua. 

La resta d’oficines de la Direcció General de Traducció de la Comissió Europea als diversos estats membres de la Unió també organitzen activitats com ara concursos, programes de ràdio i televisió, microclasses d’idiomes, conferències, etc., per celebrar aquesta jornada. Igualment, el mateix dia 26 de setembre se celebraran una conferència en línia sobre les llengües dels europeus arran dels resultats de l’Eurobaròmetre 2024 «Els europeus i les seves llengües» (multilingüe, amb subtítols en totes les llengües oficials de la UE) i un cafè virtual per commemorar el vintè aniversari de la gran ampliació de la UE de 2004.

Consell d’Europa

El Consell d’Europa és una organització internacional fundada el 1949 per defensar els drets humans, la democràcia i l’estat de dret a Europa. Amb aquesta finalitat va redactar la Convenció Europea de Drets Humans, que va entrar en vigor el 1953 i en virtut de la qual es va crear el Tribunal Europeu de Drets Humans. Té la seu a Estrasburg i actualment el componen 46 estats membres, entre els quals hi ha tots 27 estats membres de la UE. El nom pot donar peu a confusió, però val a dir que el Consell d’Europa i la Unió Europea són entitats diferents.

EUNIC

EUNIC (European Union National Institutes for Culture) és una xarxa europea d’institucions dedicades a les relacions culturals que rep el suport del programa Europa Creativa de la Comissió Europea. Compta amb 139 clústers a 107 països diferents que agrupen les institucions presents en un mateix indret per fer efectiva la cooperació cultural i crear activitats conjuntament. EUNIC Barcelona es va fundar el 2021 i actualment en formen part el Goethe-Institut, l’Institut français —que enguany n’ostenta la presidència rotatòria—, l’Istituto Italiano di Cultura, l’Institut Ramon Llull, el Consolat General d’Hongria a Barcelona, la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, el British Council i el Consolat General de Suïssa a Barcelona.

Les llengües al territori 

La Unió Europea té 24 llengües oficials, però en el seu territori s’hi parlen unes 60 llengües més, a les quals encara se n’han d’afegir moltes més que ha aportat la població immigrant d’arreu del món. Segons el Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades, a Catalunya s’hi parlen més de 300 llengües! A tot el món hi ha entre 6.000 i 7.000 llengües, la majoria a Àsia i Àfrica. Com a mínim, la meitat de la població mundial és bilingüe o políglota, és a dir, que parla dos o més idiomes.

Enllaços

Programa dels actes de celebració del Dia Europeu de les Llengües 2024 a Barcelona

Web del Dia Europeu de les Llengües (Consell d’Europa)

Inventari de llengües a Catalunya del Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades de la Universitat de Barcelona

Conferència en línia «Europeans and their languages»

Cafè virtual «Celebrating the 20th anniversary of the 2004 EU enlargement»

Detalls

Data de publicació
25 setembre 2024
Autor
Representation in Spain – Barcelona