La UE destina 7,8 milions d’euros a start-ups visionàries, pimes i investigadors de Catalunya - Comissió Europea Anar al contingut principal
Lloc web oficial de la Unió EuropeaLloc web oficial de la UE
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
  • Comunicat de premsa
  • 12 març 2020
  • Lectura de 4 min

La UE destina 7,8 milions d’euros a start-ups visionàries, pimes i investigadors de Catalunya

Brussel·les, 12 de març de 2020

  • La Universitat de les Illes Balears participa en un dels projectes seleccionats i rebrà 387.000 euros.
  • El Consell Europeu d’Innovació dóna suport a un total de 107 idees amb 344 milions d’euros.

La Comissió Europea anuncia avui els últims resultats del pilot del Consell europeu d’innovació. Més de cent idees revolucionàries europees van camí de rebre un ajut del Consell europeu d’innovació per un import total de 344 milions d’euros. Les propostes triades són finançades pel programa de recerca i innovació de la UE, Horitzó 2020.

Seixanta-tres de les idees es troben en fase de recerca. Més de 162 milions d’euros amb càrrec al pilot Pathfinder del Consell europeu d’innovació permetran als investigadors de tirar endavant tecnologies d’avantguarda o d’acostar-les a la fase de comercialització. Arran d’això es podrien crear empreses emergents (start-ups) o empreses derivades (spin-offs). Sis organitzacions catalanes participen en cinc projectes que han estat seleccionats per rebre finançament amb un total de 4.327.117 euros. A més, la Universitat de les Illes Balears, que també participa en un dels projectes premiats, rebrà 580.000 euros . 

Quaranta-quatre dels premis, que representen uns 182 milions d’euros del pilot Accelerador del Consell europeu d’innovació, es destinaran a empreses emergents i a pimes innovadores perquè puguin desenvolupar i ampliar les seves innovacions. A més de l’ajuda financera, aquestes empreses també rebran una àmplia gamma de serveis d’orientació, tutoria, assessorament o serveis d’acceleració empresarial. Entre les empreses seleccionades n’hi ha dues de catalanes Ability PharmaPharmacelera, entre les dues rebran un total de 3.437.245  euros

«El Consell europeu d’innovació, que ha arribat a l’últim any de la seva fase pilot, va vent en popa. L’enorme demanda de subvencions del Consell europeu d’innovació demostra que a Europa, d’idees pel que fa a les tecnologies d’avantguarda i a la innovació, no en falten gens. Amb un nivell adequat de finançament, el Consell europeu d’innovació permetrà que a Europa hi hagi molts més investigadors i emprenedors visionaris que podran fer realitat el seu somni», ha declarat avui la comissària d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel.

Per segona vegada, el pilot Accelerador del Consell europeu d’innovació ha ofert la possibilitat d’optar per inversions directes de capital de fins a 15 milions d’euros, a més de les subvencions de fins a 2,5 milions. Vint-i-un dels quaranta-quatre beneficiaris del pilot Accelerador han rebut el nou suport anomenat «finançament mixt» (subvenció i capital social), que representa una mitjana de 4,61 milions d’euros per beneficiari. Actualment, les inversions en capital d’un import total de gairebé 97 milions d’euros estan sotmeses a un exercici de diligència deguda i seran gestionades per un fons del Consell europeu d’innovació, que es crearà ben aviat i cercarà coinversors de manera molt activa. El finançament combinat del Consell europeu d’innovació es va introduir per primera vegada el segon semestre del 2019 i, per tant, la Comissió ja ha rebut fins ara sol·licituds de més de 3.500 empreses emergents i pimes per un valor total superior als 10.000 milions d’euros.

Els investigadors, les empreses emergents i les pimes triades per rebre finançament del Consell europeu d’innovació pertanyen als estats membres de la UE i països associats. Encara que les empreses i els projectes que podran rebre finançament ja han estat triats, la decisió final només es prendrà un cop s’hagi enllestit la fase de preparació del capital i de les subvencions. A més dels projectes que ja s'han triat, tot i així encara hi ha 573 empreses emergents i pimes que compleixen tots els criteris de finançament del Consell europeu d’innovació i que, per tant, rebran el segell d’excel·lència que els permetrà d’accedir més fàcilment a d’altres fonts de finançament.

A més, val a dir que el Consell europeu d’innovació ha creat una nova forma de gestionar el finançament mitjançant la contractació de gestors de programa d’alt nivell del Consell europeu d’innovació, els quals orientaran els projectes cap a tecnologies estratègiques. Justament, la Comissió ha publicat avui una convocatòria per contractar un gestor de programa de tecnologies energètiques i ambientals d’avantguarda de vital importància per a l’acord verd. Alhora, s'ha anunciat la creació d’un grup d’experts que es dedicarà a fer recomanacions sobre la manera com, a partir del 2021, podran aconseguir els gestors de programes un més gran impacte gràcies al Consell europeu d’innovació.

Més informació

Beneficiaris triats per rebre finançament d’acord amb el pilot Pathfinder: Pathfinder Open and Innovation Launchpad.

Beneficiaris triats per rebre finançament del pilot Accelerador del Consell europeu d’innovació i detalls per país: web dels projectes pilot del Consell europeu d’innovació.

Portaveu de la Comissió Europea sobre Recerca i Innovació

Detalls

Data de publicació
12 març 2020