La Unió de les Competències contribuirà a desenvolupar el capital humà de la nostra Unió per reforçar la competitivitat de la UE. Aquesta iniciativa clau dels primers cent dies de l’actual Comissió permetrà:
- assolir nivells més elevats de competències bàsiques, per exemple amb el pilot del Programa de Suport a les Competències Bàsiques;
- oferir oportunitats al llarg de tota la vida als adults per a la millora de competències i el reciclatge professional, per exemple a través del projecte pilot d’una Garantia de Competències;
- facilitar a les empreses la contractació arreu de la UE, per exemple mitjançant una Iniciativa de Portabilitat de les Competències;
- atreure i conservar les competències i el talent que necessita l’economia europea, per exemple amb l’acció «Tria Europa», que busca atreure els millors talents d’arreu del món;
- disposar d’una base sòlida de governança, assentada en el nou Consell Europeu d’Alt Nivell sobre Competències, que comptarà amb la informació d’un Observatori Europeu d’Intel·ligència en matèria de Competències.
Aquesta iniciativa empoderarà les persones de tot Europa, des de l’edat escolar fins a la de jubilació, amb les competències que necessiten per prosperar. També fomentarà la portabilitat de les competències arreu del continent gràcies a la lliure circulació de coneixements i innovació.
La Comunicació sobre la Unió de les Competències s’acompanya d’un Pla d’Acció sobre Competències Bàsiques i un Pla Estratègic d’Educació en l’àmbit CTEM per millorar les competències en ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques, promoure les carreres en aquestes disciplines, atreure-hi més nenes i dones i impulsar la preparació de cara a les transicions digital i cap a les tecnologies netes.
Nous objectius per al 2030
La Comissió proposa una sèrie de nous objectius per al 2030:
- el percentatge de baix rendiment en alfabetisme funcional, matemàtiques, ciències i competències digitals ha de ser inferior al 15 %, i el percentatge d’alt rendiment en alfabetisme funcional, matemàtiques i ciències ha de ser com a mínim el 15 %;
- el percentatge d’alumnes matriculats en disciplines CTEM a la fase inicial de la formació professional de grau mitjà ha de ser com a mínim el 45 %, i que almenys 1 de cada 4 siguin dones;
- el percentatge d’alumnes matriculats en disciplines CTEM a l’ensenyament universitari ha de ser com a mínim el 32 %, i que almenys 2 de cada 5 siguin dones;
- el percentatge d’alumnes matriculats en programes de doctorat en l’àmbit TIC ha de ser com a mínim el 5 %, i que almenys 1 de cada 3 siguin dones.
Construir una base sòlida a través de l’educació i la formació
L’educació i la formació tenen un paper essencial a l’hora de generar feines i vides de qualitat; per exemple, contribuirem a millorar l’alfabetisme funcional, les matemàtiques, les ciències, les competències digitals i les competències cíviques amb la prova pilot del Programa de Suport a les Competències Bàsiques. Juntament amb els estats membres, la Comissió desenvoluparà i aportarà finançament per a un marc de mesures d’intervenció eficaces (com ara l’alerta precoç, el seguiment, el suport personalitzat i la creació de xarxes). Aquest programa adreçat a infants i joves amb dificultats per adquirir competències bàsiques millorarà els nivells d’assoliment d’aquest grup.
Millora de les competències i reciclatge professional periòdics per norma
Desenvolupar noves competències ha de ser una part recurrent i essencial de la vida professional de les persones en economies canviants com les nostres.
La Comissió elaborarà un projecte pilot de Garantia de Competències per oferir als treballadors afectats per processos de reestructuració o en risc d’atur l’oportunitat de continuar desenvolupant la seva carrera professional en una altra empresa o un altre sector.
La Unió també optimitzarà i reforçarà les acadèmies de competències de la UE en què s’ofereixin les competències que necessiten les empreses per a la transició ecològica i el Pacte Industrial Net.
Ajudar a la lliure circulació de persones qualificades
La circulació de competències permetrà assolir tot el potencial del mercat únic. Amb l’objectiu d’oferir més oportunitats als treballadors i les empreses, la Iniciativa de Portabilitat de les Competències facilitarà el reconeixement i l’acceptació de les competències i les qualificacions arreu de la UE, independentment d’on s’hagin adquirit. La iniciativa promourà l’ús de credencials digitals.
Fer de la UE un imant per al talent
La Unió de les Competències reforçarà la capacitat de la UE per atreure, desenvolupar i retenir talents clau, tant de de la pròpia Unió com d’arreu del món.
Per exemple, la Comissió obrirà una convocatòria pilot d’accions Marie Skłodowska-Curie anomenada «Triar Europa», amb un pressupost de 22,5 milions d’euros, per atreure els millors talents a escala mundial gràcies a unes condicions científiques excel·lents, tant contractuals com de treball, i grans perspectives de desenvolupament professional.
A més, un cop el Parlament i el Consell hagin adoptat la proposta, la Comissió crearà una Reserva de Talents de la UE per facilitar la contractació de treballadors de fora de la UE en tots els nivells de qualificació, especialment en les ocupacions en què hi ha més escassetat de personal qualificat. Enguany es presentarà una estratègia en matèria de visats per facilitar l’arribada dels millors estudiants, treballadors qualificats i investigadors.
Una nova governança robusta
Per fer realitat la Unió de les Competències són imprescindibles la responsabilitat col·lectiva i més ambició i inversions, així com una aplicació efectiva de les reformes. Per assolir-ho, la Unió de les Competències se sustentarà en una governança robusta que comptarà amb un Observatori Europeu d’Intel·ligència en matèria de Competències. L’observatori aportarà dades i prospectiva en matèria de competències i permetrà detectar les escassetats de competències en sectors crítics o estratègics en les fases inicials.
Un nou Consell Europeu d’Alt Nivell sobre Competències, que aplegarà proveïdors d’educació i formació, representants empresarials i els interlocutors socials, proporcionarà als responsables de formular les polítiques públiques de la UE una visió integral de l’àmbit de les competències. A partir de la informació de l’Observatori, el Consell arribarà a una visió coordinada i definirà les principals mesures necessàries per reforçar el nostre capital humà.
Atès que el capital humà, la formació i les competències són un element fonamental de la competitivitat europea, la Comissió té previst d’introduir una nova Recomanació de la UE sobre educació i competències en el cicle del Semestre Europeu que aporti orientacions per als estats membres i altres actors pertinents.
Més informació
Una Unió de les Competències (Comunicació)
Lloc web de la Unió de les Competències
Fitxa informativa sobre la Unió de les Competències
Pla d’Acció sobre Competències Bàsiques
Pla Estratègic d’Educació en l’àmbit CTEM
Fitxa informativa sobre el Pla d’Acció sobre Competències Bàsiques
Fitxa informativa sobre el Pla Estratègic d’Educació en l’àmbit CTEM
Roxana Mînzatu, vicepresidenta executiva de Drets Socials i Competències, Treball de Qualitat i Preparació
La Unió de les Competències és la nostra estratègia per ajudar les persones a mantenir-se al capdavant en un món que canvia ràpidament i fer que Europa continuï sent competitiva i justa. Aquí a Europa considerem que les persones són el més important, perquè l’èxit de cada persona en l’educació, la feina i la vida és essencial per a la competitivitat i per a una Unió estable i resilient.
IP/25/657
Detalls
- Data de publicació
- 5 març 2025
- Autor
- Representation in Spain – Barcelona