Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article17 abril 2023Representation in Spain – Barcelona5 min read

Llançament del projecte europeu Life eCOadapt50

El V Fòrum de Medi Ambient i Món Local ha acollit l’acte de llançament de Life eCOadapt50, d'adaptació al canvi climàtic en 19 territoris de Catalunya, coordinat per Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona. 

dia d'europa

El V Fòrum de Medi Ambient i Món Local ha acollit l’acte de llançament de Life eCOadapt50, d'adaptació al canvi climàtic en 19 territoris de Catalunya, coordinat per Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona. En el marc del certamen, se n'ha constituït el Comitè directiu. 

 

Life eCOadapt50. Co-creació estratègica per a l’adaptació al canvi climàtic continua i estén l’acció del Life Clinomics, projecte europeu d’adaptació al canvi climàtic executat entre el 2016 i el 2020 a Terres de l’Ebre, l’Alt Penedès i el Parc Natural del Montseny-Reserva de la Biosfera, amb el lideratge, també, de l’Àrea d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona. Life eCOadapt50 recull el coneixement i l’experiència adquirits amb Life Clinomics per potenciar l’actuació en altres territoris de Catalunya. Amb un pressupost de 19 milions d’euros, cofinançat en un 60% pel programa Life de la Comissió Europea i en un 40% pels 24 socis públics i privats que en formen part, Life eCOadapt50 preveu executar del 2023 al 2030 un mínim de 76 accions en quatre activitats econòmiques especialment vulnerables als efectes del canvi climàtic –agro-ramadera, forestal, pesquera i turística– i en 19 espais de Catalunya, que representen el 60% de la superfície catalana (prop de 19.400 km2) i impliquen un terç de la seva població, més de 900.000 habitants.

A la província de Barcelona, els territoris que en formen part són la comarca de l’Alt Penedès, una part de l’Anoia, del Bages i d’Osona i 10 parcs naturals gestionats per la Diputació de Barcelona (tots de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, excepte el Parc Natural de la Serra de Collserola i el Parc Agrari del Baix Llobregat).

Life eCOadapt50 els integra amb els seus agents socioeconòmics i grups d’acció local (grups LEADER) per potenciar l’acció als sectors agro-ramader, pesquer, forestal i turístic. El projecte incorpora àrees geogràfiques de diferents característiques orogràfiques, climàtiques i d’activitat econòmica (muntanya mitja i baixa, terres d’interior amb agricultura de secà o amb regadiu, llocs costaners, zones més urbanes i més rurals, boscos...) d’un ampli ventall de comarques, com l’Alt Camp, Baix Camp, la Conca de Barberà, l’Anoia, el Bages, Osona, el Ripollès, la Garrotxa, el Baix Empordà, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Pla d’Urgell i el Segrià.

Malgrat aquest mapa de partida, el projecte pretén, en aquests vuit anys, ampliar-se mitjançant la mobilització de més 73 milions d’euros de fons complementaris (fons europeus d’ajuda al desenvolupament; fons estatals, regionals i provincials; fons climàtic; crèdit privat; i autofinançament). Amb aquesta ampliació, s’actuarà al 75% del territori català: es replicaran accions dels 19 territoris inicials i se’n promouran de noves en espais litorals, boscos d’alta muntanya i planes agrícoles de gran part de Catalunya.

 

L'abast geogràfic del projecte

 

 

A l'acte de llançament del projecte, el diputat d'Acció Climàtica, Xesco Gomar, va assenyalar que Life eCOadapt50 "és plenament coherent amb la política de clima de la corporació. S’alinea amb el Pla Clima i amb els plans d’energia sostenible i clima de 227 municipis de la província, que incorporen un pla d’acció local."

Accions

El projecte executarà un mínim de 76 accions d’adaptació al canvi climàtic, entre les quals algunes procedents del Life Clinomics, com per exemple: l’Observatori de la sequera com a eina de gestió de l’aigua en l’agricultura, l’anàlisi de la vulnerabilitat dels boscos al canvi climàtic i la proposta de gestió forestal adequada per fer-hi front i la utilització de ramats en la gestió forestal.

Altres actuacions que ja s’han proposat des dels diferents grups Leader són, entre altres, les relacionades amb noves tècniques per a l’agricultura, el reg més eficient i la promoció de mercats locals. A mida que es vagi desenvolupant el projecte, amb la participació dels agents locals, s’aniran definint accions concretes d’acord a la situació i realitat del territori.

A més, s’impulsarà l’execució d’inversions per a estendre, fins a un miler el nombre de  mesures d’adaptació al canvi climàtic realitzades en el territori i en els sectors econòmics del projecte: agroramaderia, forestal, pesca i aqüicultura, turisme i l’administració local.

 

 

Participació

Seguint amb l’impuls iniciat per Life Clinomics, Life eCOadapt50 preveu generar espais de participació i debat amb els agents socials i econòmics i les administracions públiques, els líving labs, als territoris del projecte. Aquest model participatiu ha estat replicat en l’elaboració del Pla de transició energètica i acció climàtica al Maresme, del Consell Comarcal del Maresme.

El projecte arrenca amb 350 stakeholders identificats (agents territorials) i altres 106 implicats.

 

Socis

Liderat per la Diputació de Barcelona, el parternariat de Life eCOadapt50 el constitueixen 24 entitats: governs locals, agents socioeconòmics d’àmbit general, agents socioeconòmics locals, agents socioeconòmics sectorials i agents de coneixement:

  • 6 administracions locals: les quatre diputacions de Catalunya (Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona); el Consorci de Polítiques Ambientals de Terres de l’Ebre (COPATE) i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès.
  • 4 agents socioeconòmics d’àmbit general: la Cambra de Comerç de Barcelona, ARÇ Corredoria d'Assegurances, la Confederació Sindical de la Comissió Obrera Nacional de Catalunya i la Unió General de Treballadors i Treballadores.
  • 8 agents socioeconòmics locals: 7 grups d’acció local (GAL) i l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA)
  • 2 agents socioeconòmics sectorials: la Unió de Pagesos (UPCAT) i la Federació Catalana d’Associacions Forestals (BOSCAT)
  • 4 agents de coneixement: l’Oficina Catalana de Canvi Climàtic del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya (DACC-OCCC); l’Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA), el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i l’Observatori de l’Ebre.

Detalls

Data de publicació
17 abril 2023
Autor
Representation in Spain – Barcelona