Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa23 maig 2024Representation in Spain – Barcelona6 min read

Paquet d’infraccions del mes de maig: principals decisions sobre Espanya

Resums per àmbit d’actuació

En el seu paquet mensual de decisions d’infracció, la Comissió Europea emprèn accions legals contra els estats membres per incompliment de les seves obligacions en virtut del dret de la Unió. L’objectiu d’aquestes decisions, que abasten diversos sectors i àmbits competencials de la UE, és garantir la correcta aplicació del dret de la Unió en benefici dels ciutadans i de les empreses.

A continuació presentem les principals decisions adoptades per la Comissió referents a Espanya agrupades per àmbits d’actuació.

Si voleu més informació sobre el procediment d’infracció de la UE, consulteu el document de Preguntes i respostes. Si voleu saber més detalls sobre els antecedents d’un cas, podeu consultar el registre de decisions sobre procediments d’infracció.

 

2. Mercat interior, indústria, emprenedoria i pimes

(Per a més informació: Johanna Bernsel – Tel.: +32 2 298 66 99; Federica Miccoli – Tel.: +32 229-58300)

Dictamen motivat

La Comissió demana a ESPANYA que compleixi les normes sobre serveis i qualificacions professionals

Avui la Comissió Europea ha decidit d’enviar un dictamen motivat a Espanya (INFR(2023)4009) per no respectar les normes de la UE sobre serveis (Directiva 2006/123/CE i Directiva (UE) 2018/958) i qualificacions professionals (Directiva 2005/36/CE) en el sector de la construcció. Aquestes normes busquen reduir la càrrega normativa i facilitar als professionals la prestació dels seus serveis a diferents estats membres, alhora que es garanteix un alt nivell de protecció dels consumidors i dels ciutadans. Segons la Comissió, Espanya posa traves de manera injustificada a les empreses que operen en els sectors de les instal·lacions de gas, l’electricitat, els treballs d’aire condicionat, etc., ja que els impedeix de subcontractar determinades activitats a professionals qualificats i els obliga a disposar d’aquestes competències a la mateixa empresa. Així, doncs, la Comissió ha decidit d’emetre un dictamen motivat a Espanya, que ara té dos mesos per donar-hi resposta i prendre les mesures necessàries. En cas que no ho faci, la Comissió podria decidir de remetre el cas al Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

 

5. Fiscalitat i Unió duanera

(Per a més informació: Francesca Dalboni – Tel.: +32 229 88170; Saul Louis Goulding – Tel.: +32 229-64735)

Dictàmens motivats

La Comissió insta ESPANYA a modificar les normes en matèria de tributació dels guanys patrimonials dels contribuents no residents en operacions a terminis

Avui la Comissió Europea ha decidit enviar un dictamen motivat a Espanya (INFR(2021)4035) per no haver adaptat a la lliure circulació de capitals la seva normativa en matèria de tributació dels guanys patrimonials obtinguts en el país per contribuents no residents (article 63 del TFUE). En el cas de guanys patrimonials derivats de la transmissió d’actius en què el pagament s’ajorna més d’un any o s’abona en terminis durant un període de més d’un any, els contribuents residents tenen l’opció de pagar l’impost en el moment en què es generen les plusvàlues o bé d’ajornar-ne el pagament i efectuar-lo de manera proporcional al flux dels cobraments. Els contribuents no residents, però, no disposen d’aquesta opció d’ajornament i han de liquidar l’impost quan es genera el guany patrimonial en el moment de la transferència dels actius. La Comissió va incoar un procediment d’infracció mitjançant l’enviament d’una carta de requeriment a Espanya el 2 de desembre de 2021. Atès que Espanya no ha adaptat la seva legislació als requisits del dret de la UE, la Comissió ha decidit d’emetre un dictamen motivat a Espanya, que ara té dos mesos per donar-hi resposta i prendre les mesures necessàries. En cas que no ho faci, la Comissió podria decidir de remetre el cas al Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

La Comissió envia dictàmens motivats a ESPANYA, XIPRE, LETÒNIA, LITUÀNIA, POLÒNIA i PORTUGAL per no haver notificat les mesures de transposició a l’ordenament jurídic nacional de la Directiva del segon pilar

Avui la Comissió Europea ha decidit d’enviar sengles dictàmens motivats a Espanya (INFR(2024)0049), Xipre (INFR(2024)0020), Letònia (INFR(2024)0094), Lituània (INFR(2024)0080), Polònia (INFR(2024)0113), i Portugal (INFR(2024)0119) per no haver notificat les mesures de transposició a l’ordenament jurídic nacional de la Directiva (UE) 2022/2523 del Consell de 14 de desembre de 2022 relativa a la garantia d’un nivell mínim mundial d’imposició per als grups d’empreses multinacionals i els grups nacionals de gran magnitud a la Unió (Directiva del segon pilar). La Comissió considera prioritària la solució de dos pilars, que exigeix que totes les grans empreses multinacionals paguin un tipus impositiu efectiu mínim del 15 %. Tots els estats membres de la UE estaven obligats a adoptar les normes jurídiques necessàries per donar compliment a la Directiva del segon pilar com a tard el 31 de desembre de 2023. A hores d’ara, la majoria d’estats membres han complert aquestes obligacions. No obstant això, Espanya, Xipre, Letònia, Lituània, Polònia i Portugal encara no han notificat les respectives mesures nacionals de transposició. Així, doncs, la Comissió ha decidit d’emetre un dictamen motivat per a aquests estats membres, que ara disposen de dos mesos per donar-hi resposta i prendre les mesures necessàries. En cas que no ho facin, la Comissió podria decidir de remetre el cas al Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

Remissió al Tribunal de Justícia

La Comissió demana a ESPANYA que suprimeixi les condicions restrictives suplementàries que aplica als ajornaments tributaris en virtut de la Directiva sobre fusions en cas d’escissió de societats

Avui la Comissió Europea ha decidit de remetre Espanya (INFR(2018)4084) al Tribunal de Justícia de la Unió Europea per haver introduït condicions suplementàries en la legislació espanyola que restringeixen les regles harmonitzades de la UE en matèria d’escissió de societats (Directiva 2009/133/CE del Consell, la «Directiva sobre fusions»). La Directiva sobre fusions garanteix que les reorganitzacions empresarials, com ara fusions i escissions, no es vegin obstaculitzades per qüestions tributàries en el moment de la reestructuració. En principi, la tributació dels guanys patrimonials derivats d’una reorganització s’ha de diferir a una venda o alienació posterior dels actius i les accions. Tanmateix, la llei espanyola estableix condicions restrictives per a les escissions totals de societats. No es concedeix l’ajornament del pagament de l’impost si els accionistes de la societat escindida no reben la mateixa proporció de participacions de cadascuna de les societats resultants de l’escissió, tret que els actius adquirits siguin branques d’activitat. La Comissió va enviar un dictamen motivat a Espanya el novembre de 2019. L’aplicació per part d’Espanya de la Directiva sobre fusions, però, encara no compleix plenament el dret de la Unió i això suposa una desigualtat de condicions per a les empreses que operen en tot el mercat interior. Atès que les autoritats espanyoles no han pres les mesures pertinents per complir amb el dictamen motivat, la Comissió considera que l’actuació de les autoritats fins ara ha estat insuficient i, en conseqüència, remet Espanya al Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Podeu trobar-ne més informació al comunicat de premsa.

Detalls

Data de publicació
23 maig 2024
Autor
Representation in Spain – Barcelona