Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article24 octubre 2022Representation in Spain – Barcelona1 min read

Pau Casals, artista universal: celebrem el 51è aniversari del seu discurs per la pau a les Nacions Unides

Pau Casals va ser un dels músics més importants del segle XX, però el seu llegat com a humanista és encara més intemporal

Pau Casals

Per Manuel Szapiro

El juliol passat, vaig inaugurar el recentment renovat museu a la Casa del Vendrell de Pau Casals.

El músic vendrellenc, nascut el 1876 a aquesta localitat del litoral tarragoní, famós mundialment pel seu virtuosisme amb el violoncel, va ser un defensor acèrrim de la pau, la dignitat humana i la democràcia. El museu plasma la seva aposta inequívoca per la pau, el compromís social i la fraternitat, així com també el seu rebuig frontal a la guerra i les dictadures durant tota la seva vida. Una vida commovedora.

Pau Casals afirmava que “l’art i la vida són inseparables”. Així doncs, el seu llegat va molt més enllà de la música. Gairebé mig segle després de la seva mort, les seves paraules segueixen ressonant i inspirant les noves generacions, sobretot en un moment com l’actual en què hem de lamentar que la guerra hagi tornat a Europa – a la porta de la nostra Unió Europea.

En aquest sentit, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va recordar el violoncel·lista en el discurs que va pronunciar el 6 de maig d’enguany a Barcelona en rebre el Premi a la Construcció Europea del Cercle d’Economia.

“Pau Casals va mantenir-se ferm amb les seves decisions durant tota la seva vida. Un artista té l’obligació de prendre partit si hi ha en joc la dignitat humana. El llegat de Pau Casals previu. Ell va prendre partit. Ara ho fa Europa. Per la dignitat humana i la democràcia per a tothom”, va afirmar.

En aquest aniversari, m’agradaria compartir la nostra profunda admiració pel músic i la persona. És una inspiració per tothom en aquests moments tan difícils per al nostre continent.

Moments on cal defensar la pau. Perquè, simplement, no té preu.

 

Detalls

Data de publicació
24 octubre 2022
Autor
Representation in Spain – Barcelona