Pla d’acció de la Comissió per garantir una indústria de l’acer i la metal·lúrgia competitiva i descarbonitzada a Europa - Comissió Europea
Anar al contingut principal
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
  • Comunicat de premsa
  • 19 març 2025
  • Representation in Spain – Barcelona
  • Lectura de 8 min

Pla d’acció de la Comissió per garantir una indústria de l’acer i la metal·lúrgia competitiva i descarbonitzada a Europa

La Comissió adopta avui mesures per preservar i ampliar les capacitats industrials europees en els sectors de l’acer i metal·lúrgic. El Pla d’Acció per a l’Acer i els Metalls està dissenyat per reforçar la competitivitat del sector i salvaguardar el futur de la indústria.

La indústria siderúrgica europea és fonamental per a la nostra economia, ja que aporta subministraments a sectors fonamentals com ara l’automoció, les tecnologies netes i la defensa. Una indústria siderúrgica i metal·lúrgica forta a Europa és crucial per garantir la seguretat de la UE en el context geopolític actual i complir el «Pla ReArmar Europa / Preparació per al 2030», que també es presenta avui. Alhora, aquest sector es troba en un punt d’inflexió crític, donat que s’enfronta als elevats costos energètics, la competència mundial deslleial i la necessitat d’inversions per reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. El Pla es presenta en un moment en què les mesures que distorsionen el mercat, com les ajudes fora del mercat a l’excés de capacitat mundial i els aranzels injustificats sobre l’acer i l’alumini europeus, poden perjudicar la nostra economia.

La presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, ha declarat: «La indústria siderúrgica sempre ha estat un motor fonamental per a la prosperitat europea. Cal que l’acer net de nova generació es continuï fabricant a Europa. Això vol dir que hem d’ajudar els nostres fabricants d’acer, que troben un fort vent de cara en el mercat mundial. Per què puguin continuar sent competitius, hem de reduir el cost de l’energia i ajudar-los a introduir tecnologies innovadores i baixes en carboni al mercat. Amb el Pla d’Acció que presentem avui oferim solucions concretes per una indústria siderúrgica europea pròspera».

Amb aquest pla d’acció la Comissió ajuda aquests sectors a l’hora d’enfrontar-se als reptes actuals a curt i mitjà termini. Les mesures prioritàries per al sector han sorgit d’un procés inclusiu i col·laboratiu que va comportar un gran nombre de debats i la participació de les parts interessades, per exemple el Diàleg sobre l’Acer que es va celebrar el 4 de març de 2025. El Pla d’Acció permetrà:

  • Garantir un subministrament d’energia assequible i segur per al sector. El pes dels costos energètics dins dels costos de producció totals és més gran en el sector dels metalls que no en altres sectors. El Pla d’Acció promou els acords de compra d’electricitat i anima els estats membres a fer ús de la flexibilitat de l’impost sobre l’energia i les tarifes de xarxa reduïdes per limitar la volatilitat dels preus de l’electricitat. El Pla promou un accés més ràpid a la xarxa per a les indústries de gran consum d’energia i advoca per augmentar l’ús d’hidrogen renovable i hipocarbònic en aquests sectors.
  • Prevenir la fuga de carboni. El Mecanisme d’Ajust en Frontera per Carboni (MAFC) ha de garantir la igualtat de condicions. També ha de vetllar perquè  les indústries de fora de la UE que continuen depenent de fonts d’energia d’altes emissions no facin un ecoblanqueig dels seus metalls perquè semblin baixos en carboni. El segon trimestre d’enguany la Comissió publicarà una comunicació sobre com abordar el problema de la fuga de carboni de les mercaderies MAFC que s’exporten des de la UE a països tercers. A més, la Comissió farà una revisió d’aquest mecanisme, amb una primera proposta legislativa a finals de 2025 que n’ampliarà l’àmbit d’aplicació a determinats productes transformats d’acer i d’alumini i contindrà més mesures antielusió.   
  • Ampliar i protegir les capacitats industrials europees. L’excés de capacitat mundial és una amenaça greu per a la rendibilitat i la competitivitat d’aquest sector. La UE ja ha aplicat mesures de defensa comercial contra la competència deslleial en l’acer, l’alumini i els ferroaliatges, però la situació es continua deteriorant. Així, doncs, la Comissió reforçarà les actuals salvaguardes de l’acer. Abans no acabi l’any la Comissió proposarà una nova mesura a llarg termini per protegir el sector siderúrgic de la UE de manera eficaç després que expiri la vigència de la salvaguarda actual, a mitjans de 2026. Per evitar que els exportadors eludeixin les mesures de defensa comercial, la Comissió també estudiarà introduir la «regla de fusió i colada» per determinar l’origen dels béns metàl·lics.
  • Promoure la circularitat. Millorar el reciclatge és crucial per reduir les emissions i el consum d’energia en la indústria dels metalls. La Comissió té previst d’establir objectius per a l’acer i l’alumini reciclats en sectors clau i valorar si convé aplicar requisits de reciclatge o contingut reciclat també a altres mercaderies, com ara els materials de construcció i l’electrònica. A més, la Comissió estudiarà mesures comercials sobre la ferralla —un input vital per a l’acer descarbonitzat— per tal de garantir que n’hi hagi prou disponibilitat.
  • Reduir els riscos de descarbonitzar. La futura Llei d’acceleració de la descarbonització industrial introduirà criteris de resiliència i sostenibilitat per als productes europeus en la contractació pública per impulsar la demanda de metalls amb baixes emissions produïts a la UE, de manera que es generin mercats pioners. La Comissió assignarà 150 milions d’euros mitjançant el Fons de Recerca del Carbó i de l’Acer en el període 2026-2027, i uns altres 600 milions d’euros a través d’Horitzó Europa dedicats al Pacte per una Indústria Neta. En la fase d’ampliació, la Comissió assigna 100 000 milions d’euros a través del Banc de Descarbonització Industrial, provinents del Fons d’Innovació i altres fonts, amb una subhasta pilot de 1 000 milions d’euros el 2025 centrada en la descarbonització i l’electrificació de processos industrials clau.
  • Protegir llocs de treball industrials de qualitat. La indústria siderúrgica i metal·lúrgica és vital per a l’economia de la UE i dona feina de manera directa o indirecta a gairebé 2,6 milions de persones. Amb polítiques laborals actives es promouran el desenvolupament de competències i transicions laborals adequades. L’Observatori Europeu per una Transició Justa i el Full de Ruta per a l’Ocupació de Qualitat, que formen part del Pacte per una Indústria Neta, faran seguiment de les repercussions en l’ocupació i vetllaran perquè es protegeixin els drets dels treballadors.

Rerefons

El Pla d’Acció per a l’Acer i els Metalls parteix de les mesures del Pacte per una Indústria Neta i el Pla d’Acció per a una Energia Assequible, i deriva del diàleg estratègic presidit per la presidenta de la Comissió i el vicepresident executiu encarregat de Prosperitat i Estratègia Industrial. Es tracta del segon pla sectorial d’aquesta Comissió després del pla d’acció per al sector de l’automòbil, que es va presentar el 5 de març de 2025. El Pla també ha begut de les conclusions de l’itinerari de transició per al sector metal·lúrgic, que es publica juntament amb aquest pla d’acció i proporciona informació contextual complementària així com una anàlisi de baix a dalt de les necessitats i reptes de les indústries metal·lúrgiques i les opinions que han expressat les diferents parts interessades.

La indústria siderúrgica europea, amb aproximadament 500 centres de producció en 22 estats membres, aporta uns 80 000 milions d’euros al PIB de la UE i genera més de 2,6 milions de llocs de treball.

Més informació

Pla d’Acció per a l’Acer i els Metalls

Preguntes i respostes

Fitxa informativa

Discurs del vicepresident executiu Séjourné

La presidenta Von der Leyen inicia un diàleg estratègic sobre el futur del sector siderúrgic

PORTAL AV DE LA CE – Acer i metalls

 

Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea

La indústria siderúrgica sempre ha estat un motor fonamental per a la prosperitat europea. Cal que l’acer net de nova generació es continuï fabricant a Europa. Això vol dir que hem d’ajudar els nostres fabricants d’acer, que troben un fort vent de cara en el mercat mundial. Perquè puguin continuar sent competitius, hem de reduir el cost de l’energia i ajudar-los a introduir tecnologies innovadores i baixes en carboni al mercat. Amb el Pla d’Acció que presentem avui oferim solucions concretes per una indústria siderúrgica europea pròspera.

 

Stéphane Séjourné, vicepresident executiu per a la Prosperitat i l’Estratègia Industrial

El pla d’acció europeu per a l’acer i els metalls protegirà la nostra indústria de les pràctiques comercials deslleials, consolidarà la nostra estratègia de descarbonització i impulsarà la demanda interna de productes industrials amb baixes emissions de carboni. Ho hem de fer per tots els sectors econòmics europeus que depenen d’una indústria siderúrgica i metal·lúrgica pròpia forta, per tots els treballadors de les nostres plantes siderúrgiques i per les nostres properes generacions que heretaran una Unió Europea amb una indústria independent i pròspera. Sense una base industrial resilient de l’acer i els metalls dins de les fronteres de la UE, no hi podrà haver reindustrialització ni una via europea cap a la neutralitat climàtica.

 

IP/25/805

Detalls

Data de publicació
19 març 2025
Autor
Representation in Spain – Barcelona