La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen ha fet pública aquesta setmana la proposta de la nova estructura del Col·legi de Comissaris, que destaca per la seva aposta per la competitivitat, la seguretat i l’enfortiment de la democracia. La proposta arriba després de setmanes de negociacions intenses amb els estats membres.
La nova estructura gira al voltant de sis vicepresidències executives, amb la paritat de gènere com a un dels seus pilars fonamentals. Dels sis vicepresidents executius, quatre són dones, mentre que en el seu global, el col·legi tindria 11 dones, el 40% de la composició total, superant les previsions inicials de només un 22%.
Vicepresidències executives clau
Entre les figures més destacades es troben Teresa Ribera, vicepresidenta executiva per a la Transició Neta, Justa i Competitiva, que liderarà les polítiques de Competència i la transició industrial i climàtica de la Unió Europea, mantenint l'objectiu de descarbonització de l'economia europea. També destaca Henna Virkkunen, vicepresidenta executiva per a la Sobirania Tecnològica, Seguretat i Democràcia, responsable de les tecnologies digitals i la protecció de l'estat de dret.
D'altres vicepresidents importants són Stéphane Séjourné, a càrrec de la Prosperitat i Estratègia Industrial, i Roxana Mînzatu, qui liderarà les polítiques de competències i drets socials. Kaja Kallas, que assumirà el paper d'Alta Representant i vicepresidenta, i Raffaele Fitto, a càrrec de la Cohesió i Reformes, completen aquest grup.
Equilibri entre regions i estats membres
La presidenta de la Comissió ha destacat la diversitat geogràfica i política dins del Col·legi, amb una combinació de representants de països que es van incorporar a la Unió Europea abans i després de la caiguda del Teló d'Acer. Aquest equilibri també es reflecteix en la composició dels comissaris, on es reconeixen diferents regions i sectors clau per a l'economia i la seguretat europees.
Noves carteres per a un futur resilient
Entre les novetats de la proposta, es troben carteres com la de Defensa i Espai, a càrrec d'Andrius Kubilius, i la nova cartera d'Assumptes Mediterranis, liderada per Dubravka Šuica. També destaca la creació de la comissaria de Preparació i Gestió de Crisis, que encapçalarà Hadja Lahbib, així com la d’Energia i Habitatge, a mans de Dan Jørgensen, qui serà responsable de les polítiques d'eficiència energètica i construcció.
La proposta, un cop presentada oficialment al Consell i al Parlament Europeu, iniciarà el procés formal de nomenament, segons les normes procedimentals vigents. La nova estructura promet ser més interactiva i alineada amb els reptes globals actuals, com la transició tecnològica i climàtica, així com la cohesió interna i externa de la Unió Europea.
Consolidació d'una Europa més forta i competitiva
Aquest nou Col·legi de Comissaris es compromet a treballar conjuntament per consolidar una Europa més competitiva, resilient i cohesionada, destacant la interconnexió entre seguretat, economia, democràcia i medi ambient. Les noves polítiques busquen no només el creixement econòmic, sinó també una transició justa i sostenible, assegurant que Europa pugui defensar els seus interessos globals i liderar en el món.
Properes passes
La configuració exposada no és definitiva, ja que l’executiu també ha de comptar amb el suport del Parlament Europeu. Cada candidat al lloc de comissari ha de comparèixer davant de la comissió parlamentària responsable de la cartera en qüestió, que votarà sobre la seva idoneïtat per exercir el càrrec. Són els anomenats hearings, on han de respondre a preguntes competencials sobre la seva área política.
Una vegada tots els candidats hagin passat aquesta prova, el Parlament Europeu ratificarà el Col·legi de Comissaris en el seu conjunt. La Presidenta, l'Alta Representant de la Unió per a Assumptes Exteriors i Política de Seguretat i els altres membres de la Comissió se sotmeten col·legiadament al vot d'aprovació del Parlament.
Finalment, després de la votació, el Consell Europeu nomena el president de la Comissió Europea i els comissaris i les comissaries.
Tots els noms de la comissió von der Leyen II
- Magnus BRUNNER, Afers d’Interior i Migració
- Hadja LAHBIB, Preparació i Gestió de Crisis / Igualtat
- Ekaterina ZAHARIEVA, Empreses emergents, Recerca i Innovació
- Costas KADIS, Pesca i Oceans
- Jozef SÍKELA, Associacions Internacionals
- Ursula VON DER LEYEN, Presidenta
- Dan JØRGENSEN, Energia i Habitatge
- Kaja KALLAS, Alta Representant / Vicepresidenta d’Afers Exteriors i Política de Seguretat
- Apostolos TZITZIKOSTAS, Transport Sostenible i Turisme
- Teresa RIBERA, Vicepresidenta Executiva de Transició Neta, Justa i Competitiva
- Henna VIRKKUNEN, Vicepresidenta Executiva de Sobirania Tecnològica, Seguretat i Democràcia
- Stéphane SÉJOURNÉ, Vicepresident Executiu de Prosperitat i Estratègia Industrial
- Dubravka ŠUICA, Mediterrània
- Olivér VÁRHELYI, Salut i Benestar Animal
- Michael MCGRATH, Democràcia, Justícia i Estat de Dret
- Raffaele FITTO, Vicepresident Executiu de Cohesió i Reformes
- Andrius KUBILIUS, Defensa i Espai
- Christophe HANSEN, Agricultura i Alimentació
- Valdis DOMBROVSKIS, Economia i Productivitat / Aplicació i Simplificació
- Glenn MICALLEF, Equitat Intergeneracional, Joventut, Cultura i Esports
- Wopke HOEKSTRA, Clima, Zero Emissions Netes i Creixement Net
- Piotr SERAFIN, Pressupost, Lluita contra el Frau i Administració Pública
- Maria LUÍS ALBUQUERQUE, Serveis Financers i la Unió d’Estalvis i Inversions
- Roxana MÎNZATU, Vicepresidenta Executiva de Persones, Competències i Preparació
- Jessika ROSWALL, Medi Ambient, Resiliència Hídrica i Economia Circular Competitiva
- Marta KOS, Ampliació
- Maroš ŠEFČOVIČ, Comerç i Seguretat Econòmica / Relacions Interinstitucionals i Transparència
Detalls
- Data de publicació
- 19 setembre 2024
- Autor
- Representation in Spain – Barcelona