Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa2 juny 20212 min read

Pressupost per a la recuperació econòmica de la UE: la Comissió proposa dotar el mecanisme rescEU amb 2.000 milions d’euros

Brussel·les, 2 de juny de 2020

La Comissió proposa avui de dotar la Unió Europea de les eines necessàries per reaccionar més ràpidament quan es produeixi una emergència transfronterera greu com la del coronavirus que afecti els estats membres de la UE.

Per tant, dotarem rescEU, que forma part del mecanisme de protecció civil de la Unió Europea, amb 2.000 milions d’euros durant el període 2021-2027 per crear reserves de material estratègic que permetin fer front a emergències sanitàries, incendis forestals, accidents provocats substàncies químiques, biològiques, radiològiques o nuclears o qualsevol altra mena d’emergència greu. Per tant, ara per ara el pressupost total del mecanisme de protecció civil de la Unió Europea superarà els 3.100 milions d’euros.

«Quan el coronavirus va començar a afectar tot Europa, a tots els estats membres hi faltava moltíssim material sanitari. Tanmateix, la UE no tenia el poder ni els mitjans per proporcionar-ne; en aquest àmbit la UE només pot fomentar la col·laboració, però el cert és que els ciutadans esperen que, quan es produeixi una crisi, la UE actuï. Per tant, tots hem d’estar més ben preparats i aprendre els uns dels altres i nosaltres atorgarem una dotació suplementària a rescEU perquè cap estat membre de la UE no es quedi desproveït de material en cas d’emergència», ha declarat avui el comissari europeu de Gestió de Crisis, Janez Lenarčič.

D’acord amb la proposta de la Comissió:

  • La UE crearà una reserva de material de resposta en cas d’emergència a nivell de la UE que pugui mobilitzar-se ràpidament a tots els estats membres: material sanitari, avions d’evacuació mèdica, hospitals de campanya i avions i helicòpters antiincendis.
  • Per primera vegada, la UE podrà adquirir material directament per crear una xarxa de seguretat dels actius de resposta d’emergència que pugui ajudar els estats membres en cas d’emergències apressants.
  • La UE finançarà el costos d’emmagatzematge i funcionament de rescEU.

La Comissió també ha proposat avui d’incrementar força en el proper pressupost a llarg termini de la UE (2021-2027) la dotació destinada a ajuda humanitària en 5 000 milions d’euros. Això representa una dotació total de 14 800 milions d’euros per respondre a les creixents necessitats mundials.

Detalls

Data de publicació
2 juny 2021