Anar al contingut principal
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
  • Article
  • 10 gener 2022
  • Representation in Spain – Barcelona
  • Lectura de 4 min

Tretze investigadors que fan recerca a Catalunya obtenen fons europeus per posar en marxa els seus projecte

397 investigadors novells han obtingut subvencions d’inici del Consell europeu de recerca (ERC, per les seves sigles en anglès).

ERC_Startinggrants

Arran de la primera convocatòria de propostes en el marc del nou programa de recerca i innovació de la UE, Horitzó Europa, s’invertiran 619 milions d’euros en projectes d’excel·lència concebuts per científics i experts universitaris. Les subvencions, d’un import mitjà d’1,5 milions d’euros, ajudaran investigadors joves i ambiciosos a posar en marxa els seus propis projectes, crear els seus equips i posar en pràctica les seves millors idees. Les propostes seleccionades abasten totes les disciplines de la recerca, des de les aplicacions mèdiques de la intel·ligència artificial fins a la ciència de controlar la matèria mitjançant la llum o al disseny d’un règim jurídic per un màrqueting d’influenciadors honest. El 43 % de les subvencions s’han concedit a dones investigadores, una proporció superior al 37 % del 2020 i que és de fet la més alta fins ara.

 

Tretze dels ajuts han anat a parar a investigadors que treballen en centres de recerca i universitats catalanes: Universitat Pompeu Fabra (4), Centre de Regulació Genòmica (3), Universitat de Barcelona (2), Institut de Recerca Biomèdica (2), Universitat Politècnica de Catalunya (1) i Universitat Autònoma de Barcelona (1).

 

La comissària europea d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel, ha declarat: «Em satisfà veure que, amb aquesta esperada primera tanda de subvencions, el Consell europeu de recerca es manté com a buc insígnia de l’excel·lència i la curiositat en la ciència, en el marc del programa Horitzó Europa. Friso per veure els avenços i les oportunitats que portaran els nous guardonats de l’ERC i com serviran d’inspiració perquè el jovent es deixi portar per la curiositat i faci descobriments que ens beneficiïn a tots.»

 

La presidenta del Consell europeu de recerca, Maria Leptin, ha declarat: «La millor inversió en el nostre futur, i encara més en un entorn de competència mundial creixent, és deixar que el talent jove europeu prosperi i posi en pràctica les seves idees innovadores. Hem de fer confiança al jovent i la seva visió sobre els àmbits que seran importants en el futur. Així, doncs, estic molt contenta de veure que aquests nous guardonats amb les subvencions d’inici de l’ERC estan preparats per obrir nous camins i crear els seus propis equips. N’hi ha que tornaran de l’estranger, gràcies a la subvenció de l’ERC, per fer ciència a Europa. Hem de continuar treballant perquè Europa segueixi sent un motor científic.»

 

Vegeu exemples dels projectes de recerca que han obtingut finançament

Els guardonats d’aquesta convocatòria de subvencions proposaven de dur a terme el seu projecte en universitats i centres de recerca de vint-i-dos països de la UE o països socis, principalment a Alemanya (72 projectes), França (53), el Regne Unit (46) i els Països Baixos (44). Entre els guanyadors hi ha ciutadans de 45 països, sobretot alemanys (67 investigadors), italians (58), francesos (44) i neerlandesos (27). Hi ha tretze investigadors que estaven establerts als Estats Units i que es traslladaran a Europa a conseqüència d’aquest finançament. Aquesta convocatòria va atreure més de 4 000 propostes, que van ser revisades per tribunals d’investigadors reputats d’arreu del món. Les subvencions crearan més de 2 000 llocs de treball per a investigadors postdoctorals, estudiants de doctorat i altres categories de personal en les institucions amfitriones dels projectes. Vegeu més dades estadístiques.

 

Les dades estadístiques i la composició de la llista de propostes guanyadores són provisionals. Arran del final de les converses exploratòries, Suïssa es considera un tercer país no associat. Conseqüentment, les institucions establertes a Suïssa no poden optar al finançament. De manera excepcional per a aquesta convocatòria, atès que es va tancar abans de la finalització de les converses entre la UE i Suïssa, les propostes presentades amb institucions amfitriones suïsses que hagin estat seleccionades per rebre finançament hi podran continuar optant si se substitueix la institució amfitriona per una entitat jurídica establerta en un país admissible. A més, els candidats seleccionats establerts en un país que estigui en procés d’associació a Horitzó Europa no es consideraran establerts en un país associat si l’acord d’associació no és vigent en el moment de la signatura del conveni de subvenció.

 

Llista de tot el personal investigador guardonat

Llista del personal investigador guardonat per àmbit

Ciències físiques i enginyeria

Ciències de la vida

Ciències socials i humanitats

 

L’ERC

L’ERC, creat per la Unió Europea el 2007, és la primera entitat europea per finançar l’excel·lència en la recerca de frontera. Finança els investigadors creatius, siguin de la nacionalitat que siguin i tinguin l’edat que tinguin, perquè duguin a terme projectes arreu d’Europa. L’ERC concedeix quatre menes de subvencions: d’inici, de consolidació, avançades i de sinergia. A més, gràcies a les seves subvencions de prova de concepte, l’ERC ajuda els beneficiaris d’una subvenció a tancar la bretxa que hi ha entre la seva recerca capdavantera i les fases inicials de la comercialització. L’ERC està dirigit per un òrgan de govern independent, el Consell científic. Des de l’1 de novembre de 2021, la presidenta de l’ERC és Maria Leptin. El pressupost global de l’ERC per al període 2021-2027 és de més de 16 000 milions d’euros, que provenen del programa Horitzó Europa, del qual és responsable la comissària europea d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel.

Detalls

Data de publicació
10 gener 2022
Autor
Representation in Spain – Barcelona