Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article26 setembre 2023Representation in Spain – Barcelona2 min read

‘Un banc per Europa’, un projecte que convida a seure, parlar i reflexionar sobre la UE

banc per europa

La identitat col·lectiva no es construeix de la nit al dia. Necessita de símbols i d'una narrativa i això és exactament el que busca el projecte ‘Un banc per Europa’ que impulsa la Joventut Europea Federalista (JEF) de Catalunya. Aquesta iniciativa, que consisteix a pintar bancs amb la bandera de la Unió Europea arreu del continent, proposa fomentar la identificació de la gent jove amb la Unió i els seus valors de tolerància i respecte a la diversitat. A Espanya, Cubelles s’ha convertit en el primer municipi que compta amb un d’aquests bancs. Pau Rodríguez, regidor d’Integració Europea i Next Generation, ha explicat que el banc simbolitza “la voluntat d’acostar Cubelles a la Unió Europea i fer-ho a través d’un element de mobiliari urbà que és, alhora, un espai de trobada, de reunió social i de comunitat, independentment del sexe, l’edat o la religió”.

 

Un símbol d'integració europea

Sens dubte, els bancs pintats de blau i amb estels grocs son més que un element del mobiliari urbà. Actuen com a llocs de trobada, de reunió social, son oberts a tothom independentment del sexe, l'edat, la religió o la cultura. La idea és que es converteixin en una representació tangible dels valors europeus.

Aquesta iniciativa també busca arribar a barris desconnectats del projecte europeu i aconseguir que diferents grups socials i representants de les institucions locals i de la societat civil s’hi sentin acollits i representats. I, com en el cas de Cubelles, és també una mostra del compromís europeista del món local.

 

Origen del projecte

El projecte sorgeix com a resposta a la vandalització amb símbols nazis d'un banc pintat amb la bandera de la Unió Europea a Lecco (Itàlia). La secció local de la JEF en aquell municipi va iniciar una recaptació de fons a través de la plataforma Go Fund Me amb l'objectiu de reparar-lo. Davant l'alta resposta de la ciutadania, JEF Itàlia va decidir utilitzar les donacions per estendre aquesta campanya a tot el territori nacional i li va donar el nom de ‘European benches’. La campanya ha acabat ampliant-se i ara mateix ja hi ha més de cinquanta bancs arreu del territori italià, a més del nou banc a Cubelles, un a Estrasburg i un altre a Brussel·les.

 

Segell de "Ciutat Europea" i la projecció d'Europa al món local

Els municipis que participin en aquest projecte obtindran el segell de "Ciutat Europea" per part de la JEF Catalunya en reconeixement del seu compromís amb els valors europeus. En l’estrena de cadascun dels bancs s’organitza un diàleg entre un jove i un representant municipal per conversar sobre el futur d'Europa i els reptes a què s’enfronta el jovent de la Unió.

 

Com participar en el projecte?

Per més informació, podeu consultar la pàgina web del projecte. Aquells municipis a Catalunya interessats en formar part d'aquest projecte poden contactar amb JEF Catalunya.

 

 

banc per europa inauguració
banc per europa inauguració 2

 

Detalls

Data de publicació
26 setembre 2023
Autor
Representation in Spain – Barcelona