Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article13 maig 2024Representation in Spain – Barcelona3 min read

Un dia d’Europa ciutadà i centrat en els joves

Enguany les institucions europees de Barcelona hem celebrat el Dia d’Europa amb una agenda d’activitats ciutadanes i enfocades, sobretot, als joves com ara gimcanes, concerts i representacions infantils. A més, diferents edificis de tot el territori es van il·luminar de color blau per reivindicar la pau, la unitat i la diversitat. El context geopolític que estem vivint fa que un any més visquem aquest dia al costat del poble ucraïnès.  

El 9 de maig de 1950, només 5 anys després del final de la 2a Guerra Mundial, l’aleshores ministre d’Exteriors francès, Robert Shcuman, va pronunciar l’anomenada Declaració Shuman, on posava les bases per la creació de la CECA (Comunitat Europea del Carbó i de l’Acer) embrió de l’actual Unió Europea. Per commemorar aquesta efemèride cada 9 de maig celebrem el Dia d’Europa.

 

La mirada crítica dels joves 

La Representació de la Comissió Europea a Barcelona i la Fundació Catalunya Europa van lliurar els premis Europa Jove als millors treballs de recerca de batxillerat de temàtica europea. El dimecres 8 de maig els tres guanyadors del premi: Esteban del Campo Sierra, Mariona Mora Ortiz i Ona Verdaguer Salvatella van protagonitzar un debat molt interessant i inspirador sobre com les institucions europees podrien millorar la seva interacció amb els joves. 

El dia 9 de maig més de 500 alumnes de tot Catalunya van participar en una gimcana sobre desinformació on van haver de superar diverses proves com ara la fiabilitat de les fonts, qui hi ha darrera de les informacions interessades, com es pot diferenciar un hipertrucatge (deep fake) d’una imatge real, etc. 

Les Escoles Ambaixadores del Parlament Europeu omplen el Teatre Lliure 

Uns altres 500 alumnes de tretze centres d’arreu de Catalunya que participen del programa d’Escoles Ambaixadores del Parlament Europeu van commemorar el Dia d’Europa al Teatre Lliure de Montjuïc. Els estudiants van participar en la gravació del programa LOFT de 3Cat, en un taller d’intel·ligència artificial, i van gaudir de la interpretació de l’Himne d’Europa per part de músics de l’ESMUC. El portaveu i director general de Comunicació del Parlament Europeu, Jaume Duch, va fer la cloenda de l’acte.

Barcelona tenyida de blau

El vespre abans del Dia d’Europa, una vintena d’edificis emblemàtics de la ciutat es van il·luminar amb els colors de la bandera d’Europa. La Sagrada Família, la Torre Glòries, l’Hotel W Barcelona, les tres creus del Park Güell, el Palau de la Música, el Gran Teatre del Liceu són alguns dels edificis que es van vestir de blau per celebrar el Dia d’Europa. 

El dia 9 de maig al  matí es va desplegar una bandera europea gegant (de 25 x 17 metres) a l’Estació del Nord de Barcelona. L’acte va comptar amb la participació de l’alcalde de la ciutat, Jaume Collboni; el director general de Comunicació i portaveu del Parlament Europeu, Jaume Duch; i el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Manuel Szapiro

Diversió per a petits i grans 

El vestíbul de l’Estació del Nord es va transformar en un gran cafè típic de l’Europa de la primera meitat del segle XX per reivindicar els bars i cafès com a elements de la cultura de la socialització europea. El vespre del 9 de maig Suu, Loverman, la guitarrista portuguesa Marta Pereira da Costa i una sessió del DJ Mauro Licci van omplir de música la celebració del Dia d’Europa. 

Per als més petits, un any més, la Representació de la Comissió Europea a Barcelona ha programat una vintena d’espectacles per a públic familiar a les biblioteques de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona. L’espectacle «Li deien Kalòpsia» està basat en el llibre Kalòpsia: un planeta no tan diferent, que pretén apropar els valors i orígens de la UE als més petits. Podeu trobar-ne els horaris aquí.

Celebrem el Dia d’Europa al costat del poble ucraïnès 

Aquest és el tercer Dia d’Europa que vivim amb una guerra al continent europeu. La UE seguirà donant suport al poble ucraïnès tot el temps que calgui. Per això el 6 de maig vam celebrar un acte al Museu Pau Casals amb la comunitat ucraïnesa de Catalunya i el consolat ucraïnès a Barcelona, per reivindicar el llegat de pau d’aquest violoncel·lista universal. 

Detalls

Data de publicació
13 maig 2024
Autor
Representation in Spain – Barcelona