Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article8 agost 2023Representation in Spain – Barcelona2 min read

Un projecte europeu pioner liderat des de Catalunya integra el coneixement de les comunitats indígenes en la lluita contra el canvi climàtic

La investigadora de l'ICREA Victoria Reyes i el seu equip ha rebut finançament del Consell Europeu de Recerca 

Imatges del projecte LICCI

El canvi climàtic, un dels majors reptes del segle XXI, exigeix una resposta complexa i multifacètica. En aquest escenari, un projecte pioner amb lideratge català ha posat el focus en les comunitats indígenes i locals per comprendre com viuen i s'adapten a aquest desafiament global i aprofitar els seus coneixements i experiència. Victòria Reyes-García, investigadora de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), és al capdavant d’aquest projecte que rep el nom de LICCI (Indicadors Locals d’Impactes del Canvi Climàtic) i que s'ha desenvolupat des de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma (ICTA - UAB).

L'equip del projecte LICCI, format per un grup de recercadors multidisciplinaris capaços de treballar de manera inclusiva amb aquesta informació, reconeix que l'actual disponibilitat de dades sobre l'impacte local del canvi climàtic és insuficient. Per aquest motiu, el projecte s’ha centrat en els coneixements ancestrals i les experiències de les comunitats que han interaccionat estretament amb el seu entorn durant generacions. Aquesta informació ha permès la creació d’un inventari d'indicadors locals d'impacte del canvi climàtic a més de la identificació de patrons espacials, socioeconòmics i demogràfics en els impactes percebuts.

El projecte LICCI no només representa una nova estratègia per recopilar dades sobre el canvi climàtic, sinó que també vol implicar activament les comunitats locals i indígenes en aquest procediment. Per aquest motiu, l'equip ha dissenyat una plataforma en línia on qualsevol persona pot contribuir amb informació sobre indicadors locals del canvi climàtic, per promocionar així l'adaptació i la resiliència local i la creació d'una xarxa d'observació a llarg termini.

El projecte LICCI, que es va iniciar el 2018 i finalitza aquest any, ha rebut el reconeixement i el suport econòmic del Consell Europeu de Recerca (ERC) en el marc del programa Horitzó 2020 de la Unió Europea. És una demostració de la importància que la UE atorga a la recerca i la innovació en l'àrea del canvi climàtic, a més d’evidenciar la ferma voluntat de buscar noves vies d’acció en la lluita contra aquest desafiament d’impacte global. 

 

Més informació

http://www.licci.eu/ 

Detalls

Data de publicació
8 agost 2023
Autor
Representation in Spain – Barcelona