Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa14 maig 2024Representation in Spain – Barcelona3 min read

Una nova enquesta de l’Eurobaròmetre mostra la participació activa de la gent jove a la vida cívica i democràtica en vigílies de les eleccions europees

En vigílies de les eleccions europees que se celebraran del 6 al 9 de juny, avui la Comissió ha publicat un Eurobaròmetre sobre joves i democràcia segons el qual el 64 % dels joves han declarat que tenen intenció de votar. Tot i això, mentre que el 38 % ha indicat que creu que votar és l’acció més eficaç per fer-se sentir, al voltant del 19 % ha expressat que no li interessa la política i el 13 % no té interès a votar.

L’enquesta mostra que molts joves són actius i estan compromesos: el 64 % ha afirmat haver participat en les activitats d’una o més organitzacions en els darrers 12 mesos. A més, el 48 % ha dit que ha actuat per canviar la societat signant una petició, participant en una manifestació o enviant una carta a un polític. En particular, la gent jove participa activament en temes relacionats amb els drets humans (34 %), el canvi climàtic i el medi ambient (33 %), la salut i el benestar (29 %) i la igualtat de drets independentment del gènere, la raça o la sexualitat (29 %).

Els joves consideren que el sistema educatiu els ha preparat bé per a alguns dels reptes a què s’enfronten. Per exemple, el 73 % ha dit que l’ensenyament que han rebut els ha dotat de les habilitats digitals necessàries per detectar la desinformació. El 72 % ha afirmat que l’ensenyament que han rebut els ha permès aprendre a tenir cura del medi ambient.

Finalment, l’enquesta mostra que el jovent continua tenint una perspectiva europea. Més del 43 % ha participat en una activitat en un altre país de la UE. Alguns exemples freqüents en són estudiar o formar-se (16 %), fer voluntariat (12 %) o treballar (12 %). Gairebé la meitat dels joves enquestats (49 %) afirma que coneix les oportunitats de finançament que ofereix Erasmus+, el programa de la UE per a l’educació, la formació, la joventut i l’esport. A més, el 67 % del jovent creu que la UE incideix, almenys en certa mesura, en la seva vida quotidiana, mentre que el 26 % diu que no i el 7 % no ho sap.

Rerefons

L’enquesta de l’Eurobaròmetre Flash 545 «Joves i democràcia» es va dur a terme entre el 3 i el 12 d’abril del 2024 entre una mostra representativa de 26 189 joves d’entre 15 i 30 anys dels 27 estats membres. L’enquesta es va efectuar mitjançant entrevistes web assistides per ordinador (CAWI).

Els resultats de l’Eurobaròmetre serviran de base per a la labor de la Comissió Europea, tal com s’indica a la Comunicació de la Comissió sobre el llegat de l’Any Europeu de la Joventut.  La Comissió ha nomenat una coordinadora de la UE per a la Joventut i introduirà un «control jove» en el procés d’elaboració de polítiques de la UE. En el context de la Setmana Europea de la Joventut de l’abril del 2024 tant el vicepresident Margaritis Schinas com la comissària Iliana Ivanova van organitzar diàlegs sobre les polítiques de joventut. La participació en la vida democràtica, els valors europeus compartits i el compromís cívic ocupen un lloc central en els programes Erasmus+ i del Cos Europeu de Solidaritat.

Mes informació

Enquesta de l’Eurobaròmetre

Portal Europeu de la Joventut

Comunicació sobre el llegat de l’Any Europeu de la Joventut 2022

Com votar a les eleccions europees

 

Iliana Ivanova, comissària d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut

En la nostra comunicació recent sobre joventut vam presentar maneres per fer que els joves s’involucrin més en la formulació de polítiques i la presa de decisions. És fonamental que puguin dir la seva en les decisions que afectaran el seu futur. Per això aquests resultats són esperançadors, perquè indiquen que molta gent jove està activa i compromesa i té intenció de votar. Tot i això, encara n’hi ha massa que no tenen interès a participar en el procés democràtic. Ens cal involucrar-los i assegurar-nos que també es facin sentir.

 

Margaritis Schinas, vicepresident per a la Promoció de l’Estil de Vida Europeu

Aquest Eurobaròmetre sobre joves i democràcia infon esperança. La participació del jovent europeu a les eleccions europees és fonamental per al futur de la nostra Unió. Votant poden influir en les polítiques que influiran en la seva vida. En les eleccions del 2019 hi va haver un gran augment de la participació juvenil. Malgrat els temps turbulents que vivim, mantinc l’optimisme que el 2024 continuarem aquesta tendència positiva, perquè la nostra democràcia europea pugui prosperar.

Detalls

Data de publicació
14 maig 2024
Autor
Representation in Spain – Barcelona