Un nou estudi fet al Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) ha demostrat que el bloqueig de LIF (una citocina) indueix la infiltració de les cèl·lules T del sistema immunitari als tumors per atacar-los i eliminar-los.
L'investigador que ha liderat aquest projecte, el Doctor Joan Seoane, compta amb tres beques del Consell Europeu de Recerca.
El treball ha estat publicat a la revistaNature Communications i, després de superar totes les fases preclíniques amb èxit, ja està en marxa el primer assaig clínic fase I, i hi ha pacients que s’estan tractant amb inhibidors de LIF al VHIO, l’MSKCC (Nova York) i el Princess Margaret (Toronto).
Seoane ha rebut tres beques del Consell Europeu de Recerca (ERC): una starting grant, que ajuda els investigadors en les fases inicials de les seves recerques i dues Proof of concept perquè el coneixement generat pugui arribar al mercat, o en aquest cas, al pacient. Segons l’investigador principal del projecte les beques de l’ERC han estat clau per al desenvolupament del nou fàrmac:
El Dr. Joan Seoane, director del co-Programa de Recerca Preclínica i Translacional del VHIO, investigador principal del Grup d’Expressió Gènica i Càncer i professor ICREA, ha estat qui ha dirigit aquest treball i altres treballs sobre LIF. Ja en treballs anteriors, el Dr. Seoane i el seu equip van ser els primers a relacionar LIF amb càncer i van demostrar que el bloqueig de LIF elimina les cèl·lules mare tumorals i prevé la reaparició dels tumors.
Ara, el Dr. Seoane i el seu equip han descobert el paper en el sistema immunitari. Quan hi ha un organisme forà o es produeix una alteració en cèl·lules sanes s’activa un sistema d’alarma que fa que les cèl·lules del sistema immunitari es dirigeixin cap al lloc problemàtic per eliminar el mal. En tumors que expressen alts nivells de LIF, aquesta citocina desactiva el sistema d’alarma i evita la crida al sistema immunitari contra el tumor.