Els ciutadans espanyols estan majoritàriament a favor de la transició energètica i d'una economia baixa en carboni, segons l'últim Eurobaròmetre sobre les polítiques energètiques de la UE: El 79% està totalment d'acord en que la UE ha de garantir l'accés a l'energia neta , mentre que el medi ambient i el canvi climàtic es consideren un dels tres temes més importants als quals s'enfronta la UE.
Pel que fa a el Pacte Verd Europeu, l'objectiu que hauria de tenir màxima prioritat és el desenvolupament d'energies renovables per a un 54% dels espanyols segons l'Eurobaròmetre EB14 2021. El segon objectiu és la lluita contra els residus plàstics i contra els plàstics d'un sol ús (43%). En tercer lloc, un 37% dels espanyols creu que s'hauria de donar una remuneració justa als agricultors de la UE perquè produeixin aliments assequibles i segurs
Els llocs de treball verds representen actualment el 2,4% de l'PIB espanyol, amb un total d'uns 500.000 llocs de treball verds al país, segons algunes estimacions. Les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) indiquen -amb referència a les xifres de desembre de 2019- que el valor afegit brut de l'economia ambiental va augmentar un 5% el 2018 i va suposar el 2,20% de l'PIB. L'economia ambiental va generar 316.200 llocs de treball, el que representa l'1,76% de l'total de l'economia. Les organitzacions especialitzades en ocupació verda estimen que aquests podrien representar més de el 4% de l'PIB, el que demostra la importància d'un sector que segueix creixent a un ritme accelerat.
Entre els sectors verds de major potencial a Espanya es troben, entre altres, el desenvolupament a gran escala de les energies renovables (Espanya es troba entre els líders europeus en eòlica i solar), la rehabilitació d'edificis (sector de la construcció), el desenvolupament de l'economia circular i la gestió de residus (en particular la indústria de l'automòbil / aliança de bateries), la inversió en mobilitat sostenible, i les solucions d'adaptació i resiliència dels territoris de el canvi climàtic.
Tot i que les àrees industrials amb potencial per crear ocupació verda com el ferro, l'acer, el ciment o el paper són sectors concentrats en zones urbanes desenvolupades, el futur de l'creixement de l'ocupació espanyola passa també per l'expansió cap a zones més rurals, especialment en el sector agrícola. Per exemple, la viticultura és una indústria amb molt espai per al creixement sostenible i també es combina bé amb el turisme, una altra gran font d'ingressos per a Espanya. Els paquets turístics sostenibles són cada vegada més populars i s'engloben en l'àmbit de l'ocupació verda.