La transició digital és una de les principals prioritats de la Comissió Europea juntament amb la transició verda.
Introducció
La UE treballa en tots els aspectes de la transformació digital, des de la salut fins a la indústria, passant per l’educació. Aquest objectiu és tan important que s’ha establert com a una de les sis prioritats de la Comissió von der Leyen per al període 2019-2024, amb el nom d’«Una Europa preparada per a l’era digital», a fi de capacitar les persones amb una nova generació de tecnologies.
L’Estratègia digital europea ens ajudarà a aconseguir-ho. L’objectiu és gaudir d’una tecnologia per a les persones; una economia digital justa i competitiva; una societat oberta, democràtica i sostenible, i ser un referent mundial.
Però, com podem arribar-hi? Seguiu llegint.
La tecnologia ens pot ajudar a tenir una vida i una societat millors. Què en dieu, d’una atenció sanitària més senzilla i barata? No us sembla increïble que puguem fer servir impressores 3D per desenvolupar nous productes?
I aquests són només un parell d’exemples dels àmbits en què la UE treballa per promoure la digitalització. Sabíeu que una altra de les indústries més digitalitzades a Europa es la de l’automòbil, i que cada cop rep més impuls digital?
Tecnologia per a les persones
A la Comissió Europea fomentem l’educació perquè ens puguem adaptar a una societat cada vegada més digitalitzada. Això inclou la creació de noves oportunitats de treball. A més, el desenvolupament del 5G farà que la connectivitat tingui una nova dimensió.
Tota aquesta transformació ha de ser segura. El 27 de maig de 2020, la Comissió Europea va posar en marxa la nova Estratègia de ciberseguretat per protegir tant les persones com les empreses.
Un altre exemple del que volem assolir és WiFi4EU: una important iniciativa que busca que tots els ciutadans europeus tinguin accés lliure i gratuït a la xarxa WiFi als espais públics. La gent podria gaudir-ne als parcs, les places, els centres de salut, i altres espais públics que oferissin aquest servei.
Els ajuntaments poden demanar bons de fins a 15 000 euros per instal·lar els equips dels punts d’accés. Sona interessant, oi? Podeu saber-ne més aquí.
Una economia millor
Volem aconseguir una economia més justa i competitiva, i ho farem possible ajudant les persones i les empreses. Una de les mesures que hem de prendre és donar impuls al comerç electrònic per fer que comprar i vendre productes sigui més fàcil i barat.
A més, les empreses tenen el ple suport de la UE, que abasta, per exemple, el finançament de les empreses emergents i la digitalització de la indústria. Aquí podeu trobar informació sobre una de les maneres en què la UE els ofereix suport: l’Estratègia per a les pimes.
Una societat més democràtica, oberta i sostenible
A la UE volem millorar com a societat, i per això és imprescindible fomentar la igualtat en la nova era digital. Per fer-ho, la UE promou l’emprenedoria femenina i lluita contra els estereotips de gènere.
El 2020, van ser guardonades amb un premi WiPrizeEU tota una sèrie de dones innovadores en una gran varietat d’àmbits, com ara la salut o el medi ambient. El 10 de juliol d’aquell mateix any es van anunciar les finalistes, entre les quals hi havia tres espanyoles.
Si volem una societat més democràtica, també es fonamental que lluitem contra la desinformació. A la Comissió ja ho fem. En aquest enllaç podeu consultar el Codi de bones pràctiques en matèria de desinformació.
La UE, guia i exemple
A la UE volem un món més igualitari i just; per això treballem de valent per liderar el canvi en l'era digital, i ho fem promovent sempre els valors que ens són propis.
Així doncs, cooperem amb altres països en aquest aspecte. Per exemple, tenim un grup de treball amb l’Àfrica sobre l’economia digital, que va presentar el seu informe final a l’Assemblea digital de 2019 a Bucarest.
Recerca i innovació
La UE també finança i dona suport a projectes de recerca i innovació digital. Ho fem gràcies a programes com ara Horitzó 2020; el Fons de cohesió, o el programa LIFE, que se centra a promoure la innovació en els projectes de protecció del medi ambient. A més, també valorem els treballadors que es dediquen a la innovació i els oferim oportunitats mitjançant beques i premis.
Si voleu conèixer millor els programes de recerca, podeu consultar aquesta pàgina. Aquí trobareu informació sobre les beques i en aquest enllaç, informació sobre els premis de la UE per a la innovació.
#EuropaDigital, amb Xantal Llavina
La digitalització és una de les principals prioritats de la Comissió Europea conjuntament amb el Pacte verd europeu i l’una no es pot entendre sense l’altra. La tecnologia digital està canviat les nostres vides i l’estratègia digital de la UE se centra en aconseguir que aquesta transformació sigui útil per a les persones i les empreses al mateix temps que contribueixi a assolir l’objectiu d’una Europa climàticament neutra d’aquí al 2050.
La Comissió Europea està decidida a aconseguir que aquesta sigui la “Dècada digital” per consolidar la seva sobirania digital i establir les pròpies normes centrant-se, sobretot, en les dades, la tecnologia i la infraestructura.
En aquest context, la Representació de la Comissió Europea a Barcelona ha elaborat, juntament amb la periodista Xantal Llavina, presentadora del programa Revolució 4.0 de Catalunya Ràdio i TV3, una sèrie de vídeos per explorar algunes de les polítiques més importants de la UE en matèria de digitalització.
Notícies relacionades
- Comunicat de premsa
La Comissió ha enviat avui una sol·licitud d’informació a YouTube, Snapchat i TikTok en virtut de la Llei de serveis digitals (DSA), demanant a les plataformes que proporcionin més informació sobre el disseny i el funcionament dels seus sistemes de recomanació.
- 2 min read
- Discurs
El director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Manuel Szapiro, presenta la nova Llei Europea d’Intel·ligència Artificial al Mobile World Congress
- 6 min read
- Article
Discurs de Manuel Szapiro sobre intel·ligència artificial al Mobile World Congress 2024
- 1 min read
- Comunicat de premsa
La Comissió ha presentat un conjunt de possibles mesures per fomentar la innovació, la seguretat i la resiliència de les infraestructures digitals.
- 1 min read
- Comunicat de premsa
La Comissió Europea ha anunciat un paquet de suport a empreses emergents i PIMES per al desenvolupament de la intel·ligència artificial (IA) que compleixi les normes de la UE, incloent-hi la creació de fàbriques d'IA i una Oficina d'intel·ligència artificial.
- 8 min read
- Comunicat de premsa
Setmana de la Programació de la UE 2023 per animar la gent jove a adquirir competències digitals i de programació
- 1 min read