Anar al contingut principal
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
  • Comunicat de premsa
  • 14 novembre 2024
  • Representation in Spain – Barcelona
  • Lectura de 7 min

Declaració de la vicepresidenta Jourová i els comissaris Schmit i Dalli amb motiu del Dia Europeu de la Igualtat Salarial

En el Dia Europeu de la Igualtat Salarial de 2024, refermem el nostre compromís de construir una Europa en què les dones i les nenes puguin prosperar i en què es valorin plenament les seves contribucions al mercat de treball.

A la Unió Europea les dones encara guanyen menys que els homes: per tercer any consecutiu, la bretxa salarial de gènere mitjana a la UE és d’aproximadament el 13 %. Això vol dir que per cada euro que guanya un home, una dona guanya 87 cèntims. Aquesta bretxa salarial de gènere és equivalent a una diferència d’un mes i mig de sou per any, aproximadament. Tenint en compte aquesta pèrdua d’ingressos, el Dia Europeu de la Igualtat Salarial —que enguany s’escau el 15 de novembre— assenyala el dia en què les dones de la UE començaran, simbòlicament, a «treballar de franc» fins acabar l’any. Es tracta d’un dia simbòlic dedicat a conscienciar sobre la bretxa salarial de gènere. 

Věra Jourová, vicepresidenta de Valors i Transparència, Nicolas Schmit, comissari d’Ocupació i Drets Socials, i Helena Dalli, comissària d’Igualtat, han formulat la declaració conjunta següent amb motiu d’aquesta data:

«En el Dia Europeu de la Igualtat Salarial de 2024, refermem el nostre compromís de construir una Europa en què les dones i les nenes puguin prosperar i en què es valorin plenament les seves contribucions al mercat de treball. Amb el guiatge de l’Estratègia per a la Igualtat de Gènere de la UE, hem fet grans avenços en l’erradicació de les disparitats de gènere. En efecte, els últims cinc anys la taxa d’ocupació de les dones ha augmentat un 2,9 % i la bretxa salarial de gènere s’ha reduït 1,5 punts percentuals.

No obstant això, encara hi ha barreres importants pel que fa a les opcions i estructures assistencials disponibles per conciliar els compromisos professionals i personals. El 90 % de les persones que treballen en serveis d’atenció a les persones són dones, i hi ha 7,7 milions de dones que no tenen una feina remunerada per la manca de recursos assistencials, per la qual cosa la Comissió insta els estats membres a invertir en serveis d’atenció a les persones de qualitat, assequibles i accessibles, com defineix l’Estratègia Europea d’Atenció a les Persones. Augmentar el suport en aquest àmbit no només reforçarà la participació de les dones en el mercat de treball sinó que també enfortirà la resiliència econòmica d’Europa.

El nostre mercat de treball encara està segregat per raó de gènere: les dones estan àmpliament representades en sectors mal pagats, com ara l’atenció a les persones, en què són habituals els llocs de treball a mitja jornada. Això no és resultat d’una elecció sinó de les pressions i les desigualtats socials. Les interrupcions de la carrera professional i els horaris de treball reduïts, especialment després de la maternitat, continuen comprometent la situació financera a llarg termini de les dones. Des de l’inici de la legislatura hem abordat aquestes desigualtats enquistades en l’àmbit de l’ocupació, l’atenció a les persones, els salaris i les pensions.

Ara demanem als estats membres que garanteixin la plena aplicació de la Directiva sobre transparència retributiva, que permetrà avançar en la transparència per als candidats a un lloc de treball, proporcionarà als treballadors el dret a la informació salarial, exigirà la declaració d’informació sobre la bretxa salarial de gènere i introduirà l’avaluació conjunta de les retribucions. Mitjançant la Directiva de la UE sobre uns salaris mínims adequats fomentem la igualtat de gènere amb l’objectiu de reduir la bretxa salarial de gènere i treure les dones de la pobresa, donat que a Europa el nombre de dones que perceben el salari mínim és desproporcionat.

Tal com va anunciar la presidenta Von der Leyen, l’any vinent la Comissió presentarà un full de ruta dels drets de les dones que definirà una visió a llarg termini per fer plenament efectius els drets de les dones a la UE i establir uns principis clau d’igualtat de gènere a la UE. Això també ve reafirmat pel nostre compromís d’integrar la perspectiva de gènere en totes les polítiques públiques.»

Iniciatives de la UE en matèria d’igualtat retributiva

L’Estratègia per a la Igualtat de Gènere 2020-2025, publicada el març de 2020, va presentar objectius i mesures de polítiques públiques per avançar vers una Europa igualitària entre dones i homes. En aquesta legislatura la Comissió ha fet avenços significatius en matèria de polítiques d’igualtat de gènere, per exemple amb l’adopció de diverses normes jurídiques de gran rellevància per empoderar i protegir les dones.

El desembre de 2022 va entrar en vigor la Directiva sobre l’equilibri de gènere en els consells d’administració de les empreses. El termini per transposar aquesta directiva expira el 28 de desembre de 2024, data en què s’hauria d’haver finalitzat la plena incorporació de la Directiva a l’ordenament jurídic nacional i la notificació d’aquest fet a la Comissió.

El juny de 2023 van entrar en vigor les mesures de la Directiva sobre transparència retributiva, que preveuen que hi hagi transparència i una aplicació efectiva del principi d’igualtat retributiva entre dones i homes, així com la millora de l’accés a la justícia per a les víctimes de la discriminació salarial.

L’octubre de 2022 la UE va adoptar la Directiva sobre uns salaris mínims adequats a fi de fomentar uns salaris mínims adequats que permetin als treballadors de la Unió viure dignament treballin on treballin. Els estats membres han d’incorporar aquestes noves normes al seu ordenament jurídic com a tard demà, 15 de novembre.

El setembre de 2022 la Comissió va presentar l’Estratègia Europea d’Atenció a les Persones per garantir serveis d’atenció a les persones de qualitat, assequibles i accessibles arreu de la Unió Europea. L’Estratègia s’acompanya de dues recomanacions per als estats membres en relació amb la revisió dels objectius de Barcelona en matèria d’educació i atenció a la primera infància i amb l’accés a cures de llarga durada de qualitat assequibles.

Els estats membres havien de transposar com a tard l’agost de 2022 la Directiva sobre la conciliació de la vida laboral i la vida personal, que pretén redreçar la infrarepresentació de les dones en el mercat de treball i el repartiment desigual de les responsabilitats familiars entre els homes i les dones gràcies a la millora de la conciliació de la vida laboral i personal dels progenitors i cuidadors que treballen.

El juny de 2024 la Comissió va publicar l’Informe sobre l’adequació de les pensions de 2024, que analitza com les desigualtats en els salaris, les interrupcions de la carrera professional per responsabilitats familiars i l’ocupació a mitja jornada es tradueixen en una bretxa de gènere de les pensions, ja que les pensions de les dones encara són un 25 % més baixes que les dels homes.

Al llarg del 2023 la Comissió va dur a terme una campanya de comunicació per combatre els estereotips de gènere. La campanya #EndGenderStereotypes estava adreçada al jovent, principalment a través de les xarxes socials però també mitjançant influencers i mitjans de comunicació. Abordava estereotips de gènere en diversos àmbits de la vida, com ara la tria d’una carrera professional, el repartiment de les responsabilitats familiars i la presa de decisions.

Rerefons

Nou de cada deu europeus —dones i homes— consideren inacceptable que les dones cobrin menys que els homes per la mateixa feina o una feina d’igual valor. La majoria de treballadors europeus estan a favor que es publiquin els salaris mitjans per tipus de feina i per gènere a la seva empresa.

La persistència dels estereotips de gènere té una gran influència en les disparitats salarials. Les dones i les noies tendeixen a seguir itineraris professionals que sovint estan més mal pagats i a suportar el gruix de la feina de casa i les responsabilitats familiars entre els progenitors. En conseqüència tenen més dificultat per conciliar la vida personal i la professional, de vegades fins al punt que renuncien a fer carrera. Això s’agreuja per la manca de centres adequats d’atenció als infants, la gent gran i les persones amb discapacitat. Es calcula que 7,7 milions de dones no tenen feina remunerada a causa de les responsabilitats familiars.

Més informació

Pàgina web sobre la bretxa salarial de gènere

Pàgina web sobre el Dia de la Igualtat Salarial

Pàgina web sobre salaris mínims adequats

Pàgina web sobre l’acció de la UE en pro de la igualtat retributiva

Índex d’igualtat de gènere de l’Institut Europeu per a la Igualtat de Gènere

 

STATEMENT/24/5806 

Detalls

Data de publicació
14 novembre 2024
Autor
Representation in Spain – Barcelona