El Consell Europeu de Recerca (ERC, per les seves sigles en anglès) ha anunciat la concessió de 494 subvencions d’inici a joves científics i experts universitaris d’arreu d’Europa. Entre elles, es troben dotze projectes liderats per investigadors que treballen en institucions científiques de Catalunya.
Les subvencions d’inici tenen un valor d’1,5 milions d’euros per subvenció al llarg de cinc anys. No obstant, es pot concedir finançament suplementari per cobrir despeses derivades del trasllat des d’un país que no forma part de la UE ni dels països associats, per a l’adquisició d’equips de grans dimensions, per tenir accés a grans instal·lacions o per a despeses elevades d’experimentació o de treball de camps.
Els dotze projectes de recerca que es duran a terme a Catalunya són:
- Domestic forests and wood culture in the continental Euro- Atlantic region (1300 – 1600 CE): explaining change and redressing biased perspectives, a la UAB, per Marta Domínguez.
- Utilizing spectroscopy to quantify Thermal transport In fLame sprEad, a la UPC, per David Escofet-Martín.
- An intelligent agent for general- purpose protein engineering, al CSIC, per Noelia Ferruz.
- Alternative Modernities and Everyday Life in the Pre- emancipation Southern Caribbean (c. 1634–1863), a la UPF, per Konrad Antczak.
- Material Authority: Managing Mineral Abundance in Early Modern Japan, a la UAB, per Joshua Batts.
- Diverging patterns of reproductive behavior within countries across the globe, al Centre d'Estudis Demogràfics, per Ewa Batyra.
- Mutation rate determinants across cellular and evolutionary scales, a la UB, per Marc de Manuel.
- Exploiting the activity of the ALDH enzyme to develop highly selective drugs for cancer stem cells, al CSIC, per Laia Josa-Culleré.
- Lifetime Metabolomics for Paediatric Liver Cancer Detection and Therapy Assessment Using Organ-on- Chip Platforms, a l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya, per Irene Marco.
- Understanding the Demography and Stratification of Singlehood in Europe, al Centre d'Estudis Demogràfics, per Ariane Ophir.
- Unravelling the role of neuronal antibodies and innate immunity partnership in human autoimmune encephalitis, a l'Institut d'Investigaciones Biomèdiques August Pi i Sunyer, per Marianna Spatola.
- Unravelling FRESHwater and ocean Currents changes in the Arctic using REmote sensing, a l'Agència Estatal del Consell Superior d'Investigacions Científiques, per Marta Umbert.
Xifres globals
Les subvencions, que ascendeixen globalment a 780 milions d’euros, finançaran recerca d’avantguarda en un ampli ventall de disciplines, des de les ciències de la vida i la física fins a les ciències socials i les humanitats. Ajudaran investigadors que es troben en la fase inicial de la seva carrera a posar en marxa el seu propi projecte, formar un equip i treballar en les seves idees més prometedores. Per nacionalitat, alemanys (94 investigadors o investigadores), italians (61), francesos (44) i espanyols (36) són els més representats.
El 44 % d’aquestes subvencions d’inici s’han atorgat a investigadores, respecte el 43 % de 2023 i el 39 % de 2022. Des del 2007, les subvencions d’inici han atret gairebé 62 000 sol·licituds. En aquest temps, el nombre de propostes presentades per dones ha passat de suposar el 30 % del total a representar-ne el 40 %, aproximadament.
Iliana Ivanova, comissària d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, ha declarat: «Els nous beneficiaris de les subvencions d’inici tenen l’objectiu d’aprofundir en la nostra comprensió del món. La seva creativitat és fonamental per trobar solucions a alguns del reptes socials més peremptoris.»
Es calcula que les subvencions comporten la creació de 3 160 llocs de treballs en els equips dels nous beneficiaris.
Informació sobre l’ERC
L’ERC, creat per la Unió Europea el 2007, és la primera entitat europea en finançament de l’excel·lència en la recerca de frontera. Concedeix finançament a investigadors creatius, siguin de la nacionalitat que siguin i tinguin l’edat que tinguin, perquè duguin a terme projectes arreu d’Europa. L’ERC concedeix quatre menes de subvencions: d’inici de carrera, de consolidació, avançades i de sinergia. A més, gràcies al programa de subvencions de prova de concepte, l’ERC ajuda els beneficiaris d’una subvenció a tancar la bretxa que hi ha entre la seva recerca capdavantera i les primeres fases de comercialització dels productes que en resulten. L’ERC està dirigit per un òrgan de govern independent, el Consell Científic. El pressupost global de l’ERC per al període 2021-2027 és de més de 16 000 milions d’euros, que provenen del programa Horitzó Europa, del qual és responsable la comissària europea d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Iliana Ivanova.
Detalls
- Data de publicació
- 11 setembre 2024
- Autor
- Representation in Spain – Barcelona