Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
  • Article
  • 3 juliol 2024
  • Representation in Spain – Barcelona
  • 3 min read

Hongria assumeix la Presidència del Consell de la UE

Logo Presidencia Hongares del Consell

Des del passat 1 de juliol, Hongria ha assumit la Presidència del Consell de la Unió Europea agafant el relleu de Bèlgica i liderarà aquesta institució fins el 31 de desembre de 2024. La presidència hongaresa se centrarà en diversos àmbits clau:

  1. Nou Acord Europeu de Competitivitat: Hongria donarà prioritat a millorar la competitivitat i la productivitat de la UE per impulsar el creixement econòmic. Això inclou una estratègia industrial tecnològicament neutra, una economia oberta i una cooperació econòmica internacional, així com un mercat laboral flexible que creï llocs de treball segurs i salaris creixents.
  2. Reforç de la Política de Defensa Europea: Es farà èmfasi en la millora de les capacitats de defensa, la resposta a les crisis internacionals i la cooperació en matèria de compres de defensa, tot implementant la brúixola estratègica de la UE.
  3. Política d'Ampliació Consistent i Basada en el Mèrit: La presidència treballarà per mantenir una política d'ampliació basada en el mèrit, amb especial atenció als Balcans Occidentals, organitzant consultes en el marc de la Cimera UE-Balcans Occidentals.
  4. Control de la Migració Il·legal: Hongria centrarà els seus esforços en la cooperació amb països veïns i de trànsit per frenar la migració il·legal i el tràfic de persones, així com en la protecció de les fronteres externes de la UE.
  5. Futur de la Política de Cohesió: Es promourà un debat estratègic sobre el futur de la política de cohesió, per reduir les disparitats regionals i assegurar la cohesió econòmica, social i territorial.
  6. Política Agrícola Centrada en els Pagesos: Es buscarà una política agrícola competitiva i amigable per la pagesia, equilibrant els objectius del Pacte Verd Europeu amb la seguretat alimentària i el nivell de vida dels agricultors.
  7. Reptes Demogràfics: La presidència destacarà els desafiaments demogràfics, com l'envelliment de la població, la sostenibilitat dels sistemes de benestar i la falta de mà d'obra en sectors estratègics, basant-se en les eines demogràfiques publicades per la Comissió.

Aquests objectius s'integraran en totes les polítiques per promoure la pau, la seguretat i la prosperitat d'Europa.

 

Durada de sis mesos per a cada país

La Presidència del Consell és rotativa i es regeix pel principi d’igualtat entre els estats membres. Cada país de la Unió lidera la tasca del Consell Europeu durant un període de sis mesos. Aquesta durada permet garantir una representació equitativa entre els estats membres, donant a cadascun d'ells la mateixa oportunitat d'influir en l'agenda europea i d'abordar qüestions importants per als seus ciutadans. Per tant, el país de torn, té un paper clau en la definició de l'agenda política i en la promoció del consens i la cooperació entre els diferents estats membres. 

La rotació periòdica també contribueix a l'estabilitat i continuïtat en el funcionament de les institucions europees, ja que s'assegura que cap país ostenti la presidència de forma indefinida. Així es fomenta la diversitat d'enfocaments i la cohesió entre els diferents estats membres.

 

Òrgans que constitueixen la Presidència del Consell

La Presidència del Consell involucra diferents òrgans i institucions que treballen conjuntament per assegurar un funcionament eficaç i harmoniós. Aquests òrgans inclouen:

  • Consell Europeu: El país titular de la Presidència dirigeix les reunions del Consell Europeu, que reuneix als caps d'Estat o de govern dels estats membres. Aquest òrgan és responsable de definir les prioritats polítiques i les estratègies de la Unió Europea.
  • Consell de la Unió Europea: Sota la presidència rotativa, el país titular dirigeix i facilita les reunions del Consell de la Unió Europea. Aquest òrgan reuneix els ministres dels estats membres en funció de les àrees polítiques pertinents i pren decisions en consens sobre legislació i altres qüestions importants.
  • Comissió Europea: La Comissió Europea, encapçalada pel seu president, col·labora estretament amb el país titular de la presidència per assegurar la implementació de les polítiques i accions establertes en l'agenda europea. Això implica la supervisió i coordinació dels treballs de les diferents direccions generals i altres organismes de la Comissió.

 

Segueix tota la informació relacionada amb la Presidència hongaresa del Consell; les prioritats, reunions, declaracions i altres activitats.

Detalls

Data de publicació
3 juliol 2024
Autor
Representation in Spain – Barcelona